VAB-Magazine november-december 2019

TEKST TONY DE MESEL & GEERT VAN LIERDE

4/10 jongeren die betrokken waren bij een letselongeval waren op weg van of naar school. Na de schooldag terugkeren naar huis is  ,  keer gevaarlijker dan het traject naar school. Hoe verder de week vordert, hoe hoger het risico op een ongeval wordt. Zo zijn er  % meer slachto ff ers op vrijdagavond dan op maandagochtend.

Fiets van gerecycleerde koffiecapsules € 1290

Koffiemerk Nespresso produceerde in samenwerking met het Zweedse fietsmerk Vélosophy een kwaliteitsvolle fiets gemaakt van gerecycleerde koffiecupsules uit aluminium met de toepasselijke naam RE:CYCLE. Wist je dat je je Nespress-capsules kunt terugbrengen voor recyclage? Nespresso heeft de capaciteit om ze allemaal te verwerken.

rij steekt in de bodemplaat en de compac- te elektrischemotor drijft de achterwielen aan, net als bij de oorspronkelijke Kever. De drie batterijen van 45, 58 en 77 kWh zorgen voor een actieradius van respec- tievelijk 330, 420 en 550 kilometer. Ver- der kies je tussen twee elektrische moto- renmet een vermogen van 110 of 150 kW. Dat laat meer dan behoorlijke prestaties toe. De spurttijd vanuit stilstand naar 100 km/u neemt minder dan 9 seconden in beslag. De koffer heeft een volume van 385 liter. Dat is net iets meer dan die van de huidige Polo.

> velosophy.cc

Belg pendelt vooral met de auto

Elektrische deelsteps Wie in Brussel met een elektrische deelstep rijdt, gebruikt die overwegend in de plaats van het openbaar vervoer. Brussel Mobiliteit is ervan overtuigd dat de elektrische (deel)step daardoor een permanent verplaatsingsmiddel zal blijven. 3500 In de eerste hel ﬞ van dit jaar werden in Vlaanderen bijna  elektrische auto’s ingeschreven. Dat zijn er een pak meer dan de  die in heel  werden ingeschreven. In totaal rijden er nu al bijna  .  elektrische auto’s in Vlaanderen rond.

De auto blijft het populairste vervoersmiddel van de Belg om zich naar het werk te verplaatsen, zo blijkt uit het mobiliteitsrapport van SDWorx. Bijna de helft van de Belgen ziet geen andere optie dan met de wa- gen naar het werk te gaan. 3 op de 4 leggen minstens een deel van het traject af met de auto, vooral met de eigen wagen (56%) of de bedrijfswagen (14%). Het openbaar vervoer en de ets delen met elk 21% de tweede plaats, terwijl 9% te voet gaat. Gemiddeld legt de Belg 43,3 kilometer per dag af om van en naar het werk te reizen. Tien jaar geleden was dat nog 34,1 ki- lometer. Meer dan 4 op de 10 pendelaars zijnminstens een uur onderweg, voor bijna een kwart is dat meer dan anderhalf uur per dag.

47

NOVEMBER-DECEMBER 2019 RIJDEN

Made with FlippingBook - Online catalogs