PharmActueel december 2024

n COLUMN n

Voeding & Gezondheid

Hoofdpijn en migraine, natuurlijk ondersteunen

Oorzaken van hoofdpijn De meest voorkomende vorm van hoofdpijn is spannings- hoofdpijn die vaak tijdens of net na een drukke, stressvolle periode ontstaat. Deze vorm van hoofdpijn voelt als een drukkend gevoel in het hoofd, vanuit het achterhoofd naar het voorhoofd. Stress en spanningen zijn niet de enige oorzaken van hoofdpijn. Ook andere factoren zoals het weer (veel zon, kou of onweer), een slechte nachtrust, bepaalde voedingsmiddelen zoals alcohol, of een bloedsuikerdip, kunnen een trigger zijn voor het ontstaan van hoofdpijn. Daarnaast kunnen ook de maandelijkse hormonale schommelingen bij vrouwen, vooral rondom de start van de menstruatie, hoofdpijn veroorzaken. Deze vorm van hoofdpijn wordt menstruele of hormonale hoofdpijn of migraine genoemd. Meestal bouwt hoofdpijn zich op onder invloed van verschillende triggers en is het een combinatie van verschillende factoren bij elkaar die uiteindelijk kunnen leiden tot hoofdpijn. Pijnstillers Pijnstillers zoals paracetamol kunnen helpen bij hoofdpijn. Voor ernstigere vormen van hoofdpijn worden soms ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen of aspirine gebruikt worden. Het nadeel van ontstekingsremmende pijnstillers is dat, vooral bij veelvuldig gebruik, het maag- en darmslijmvlies beschadigd kan raken wat kan leiden tot maagzweren. Natuurlijke ondersteuning Sommige nutriënten en kruiden-extracten kunnen ondersteuning bieden bij hoofdpijn. Deze middelen kunnen hoofdpijn of migraine niet genezen, maar kunnen wel een verzachtende invloed uitoefenen. Uit onderzoek blijkt dat elke 2 weken 29% van de Nederlandse bevolking last heeft van hoofdpijn. Hoofdpijn is daarmee de meest voorkomende pijnklacht.

Magnesium Magnesium speelt een belangrijke rol in het zenuwstelsel en het energiemetabolisme, en kan helpen bij hoofdpijn. Een tekort aan magnesium komt regelmatig voor bij mensen met migraine. Zo kan het gebruik van medicijnen leiden tot een tekort aan magnesium. Co-enzym Q10 Co-enzym Q10 is een belangrijke antioxidant en beschermt cellen en weefsels tegen oxidatieve schade. Daarnaast speelt het een rol in de energieproductie. Onderzoek laat zien dat 150 mg co-enzym Q10 kan helpen bij het verminderen van migraine aanvallen. Vitamine B2 Vitamine B2 (riboflavine) kan in hoge doseringen van 400 mg per dag, preventief werken bij migraine. Deze vitamine is, net als co-enzym Q10, een antioxidant die beschermt tegen oxidatieve schade. Tanacetum parthenium Moederkruid ( Tanacetum parthenium ) heeft ontstekingsremmende en anti-oxidatieve eigenschappen en verbetert de doorbloeding. Uit onderzoek blijkt dat moederkruid het aantal migraine aanvallen en de ernst ervan kan verminderen. Ook kan het helpen om symptomen van pijn, misselijkheid en gevoeligheid voor licht en geluid te verbeteren.

Meer weten? Bekijk via de QR-code het webinar ‘Hoofdpijn en migraine aanpakken. Over oorzaken, hormonale balansen en nutriënten ter ondersteuning’, met Barbara Havenith.

15

PHARM ACTUEEL nr 12 december 2024

Made with FlippingBook Digital Publishing Software