in-lite brochure NO - 2016-2017

Sett i gang! På tide å sette i gang med din egen lysplan! På våre inspirasjonssider finner du eksempler på de vanligste hageelementene og hvordan disse kan belyses.

skjemaet ser du kjennetegnene for disse lystypene. I din lysplan tegner du for hvert element de lysflekkene som korresponderer med de nevnte lystypene. TRINN 4: BESTEM TYPE LAMPE For hvert element fastslår du hvilken type lampe du vil bruke. Det er et stort utvalg. Med bakkespotter er det for eksempel enkelt å belyse noe fra bakken. Vil du gi et kantbed stemningsfull belysning eller belyse en oppkjørsel, er for eksempel en frittstående lampe egnet. Belysning av en vegg eller levegg kan gjøres med forskjellige typer vegglamper. Rett lyset nedover eller velg en mer arkitektonisk atmosfære med en “up and down” lampe. Spotter er multifunksjonelle. Det er enkelt å rette dem og de kan settes i et kantbed eller monteres til for eksempel en pergola eller et tak.

TRINN 1: UTFORMING Hagedesignen er det beste

utgangspunktet for en lysplan. Har du ikke en design? Da lønner det seg å tegne hagen i målestokk for å få en god oversikt. Angi tydelig hvor de ulike elementene i hagen din befinner seg, for eksempel terrassen, gressplenen, blomsterkassene, dammen, trærne og spisebordet. TRINN 2: BESTEMHVA DU ØNSKER Å BELYSE Når du lager en lysplan må du vurdere hvilke elementer i hagen du vil fremheve om kvelden. Det er praktisk å belyse for eksempel gangstien til døren eller terrassen. Ved hjelp av planter kan du skape vakre skygger på levegger eller vegger. Tenk også på fine kroker eller spesielle former som kommer bedre til sin rett med belysning. I vår brosjyre og på vårt nettsted finner du inspirasjon til å lage din egen lysplan! TRINN 3: FINN UT HVA SLAGS LYS DU TRENGER Deretter bestemmer du for hvert element hvilken funksjon det har og hva slags lys som passer best. Terrassen kan du for eksempel ønske å belyse stemningsfullt, mens du trenger lys med høy intensitet for å fremheve et tre. Vi skiller mellom fire typer lys: direkte lys, indirekte lys, diffust lys og effektbelysning. I

26

27

firkantede former? Og hvilke materialer og farger tiltaler deg? Det finnes lamper i rustfritt stål eller i aluminiummed finish i mørkegrått, varm sølvfarge, hvitt eller Corten. For å gjøre det enkelt å velge finnes det produktserier med forskjellige typer lamper i samme design.

TRINN 5: VELG LAMPENE På grunnlag av de forrige trinnene er det enkelt å velge de riktige lampene til lysplanen din. For hver lampe i vårt sortiment kan du se hva slags lys den gir og hvilke anvendelser den egner seg til. Du kan eventuelt også se de tekniske opplysningene om lampen, slik som lysrekkevidden og lysvinkelen. Lampens utseende er selvsagt også viktig. Liker du runde eller

UTFORME EN HAGE MED LYS

LYSTYPER

Direkte lys Lyskilden lyser direkte mot overflaten som skal belyses, for eksempel en levegg, oppkjørsel eller gavl. Lamper med direkte lys viser detaljer og gir veldefinerte skygger.

Indirekte lys Lyset reflekteres fra en overflate, for eksempel en vegg. Lamper med indirekte lys gir romvirkning og sørger for hygge.

Diffust lys Et spredt, stemningsfullt lys. Lamper med diffust lys gir jevn spredning av lyset og myke skygger.

Effektbelysning En samlet lysstråle med høy intensitet. Lamper som gir effektbelysning er egnet til belysning av trær og gjenstander.

En fint belyst hage begynner med planleggingen. Du kan la en hagegartner eller en forhandler av in-lite utvikle en profesjonell lysplan for deg eller du kan gjøre det selv. Ved hjelp av bare 5 trinn lager du en lysplan med en fin lysbalanse som passer til din hage.

Made with FlippingBook HTML5