Greenity4

Softwareaanbieders

Het aantal spelers op de markt voor kweke- rijen is beperkt. Behalve Automated4U met Bulbmanager maakt ook VG Softwaredesign in Breezand pakketten voor de sector. Regis- tratie van handel en logistiek, plantgoed- en fustregistratie, personeel, bewaring en behandeling en facturering is mogelijk met de software. Het pakket draait op Magic. AgroVision heeft ook software voor de bloembollensector, Bolwerk, en een aantal grote broeiers en exporteurs werkt er mee. Het pakket heeft losse modules voor schuur- verwerking, fustverkeer, veilen, buitenland- se levering, Edibulb, kwekersvereniging en de mineralenhuishouding, mifas. Smart Bulb van softwaremaker Troublefree is ook een pakket voor de bollensector.

doen dat met dezelfde hoeveelheid vast personeel. Hetzelfde geldt ook voor Haak- man Flowerbulbs. Je begrijpt soms niet dat collega’s zo een trekker van ander- halve ton kopen, terwijl ze maar blijven aarzelen over de aanschaf van een goed computersysteem. Volgens mij is de juiste software tegenwoordig net zo belangrijk als een nieuwe trekker.” Ook op kantoor is de efficiëntie toegeno- men. Het klaarmaken van de administra- tieve kant van een order is nu in enkele stappen klaar, compleet met alle export- papieren erbij. Op den Kelder: “Je rondt alles zo af, tot en met het label dat meteen wordt voorzien van een afbeelding van de cultivar in kleur.” Die labels worden voor de klant ‘op maat’ gemaakt. De kratten die op pallets klaar staan voor

verzending, laten door de foto’s op de labels in één oogopslag zien welke soorten er in zitten. De unieke kratbarcode zorgt er voor dat ook de informatie op de pak- lijst altijd klopt bij de vervoerder en bij de afnemer, zodat die herkent om welke orders het gaat. “Het softwarepakket bevat ook een verbinding met Edibulb en het ketenregister, zodat we telkens aan de nieuwste eisen kunnen voldoen.” ONGEMAKKEN Volgens Op de Kelder doen zich weinig problemen voor met de automatisering. “Zelfs als er een stroom- of netwerkstoring is, draaien de tablets offline door. Zodra het netwerk weer in de lucht is, wordt alles weer gesynchroniseerd. Het houdt natuurlijk een keer op. Als alle banden ook stilstaan, stopt het werk vanzelf ook.”

21 december 2017 Ook vanuit Nieuw-Zeeland loopt het nu goed. “Voorheen hadden we wel eens problemen en konden we bijvoorbeeld de server hier in Nederland niet bereiken. Dan moesten we net zo lang bellen tot we iemand vonden die dat ding opnieuw kon opstarten. Dat is nu voorbij, omdat we daar nu ook zelfstandig kunnen draaien met de computers.”  

17

21 december 2017

Made with FlippingBook Online document