Åbent referat for Byrådet
Mødedato 18.12.2012
Tid 18:30
Sted Byrådssalen, Teatergade 8
Medlemmer Anette Brix (C) Anne Grete Kamilles (F) Birgit Lund Terp (A) Carsten Rasmussen (A) Charlotte Mathiesen (V) Daniel Tarby Lillerøi (A) Dusan Jovanovic (A) Elmer Jacobsen (V) Evals Gruevski (C) Flemming Jay (V) Hans R. Hansen (V) Henning Jensen (A) Henning Jørgensen (B) Jesper Gersholm (F) Jette Leth Buhl (F) John Lauritzen (A) Karsten Nonbo (V) Kirsten Devantier (V) Lars Hoppe Søe (B) Lene Koustrup Madsen (A) Linda Frederiksen (A)
Lisbet Skov (A) Michael Rex (A)
Næstved Kommune Rådhuset, Teatergade 8 4700 Næstved
Niels D. Kelberg (O) Otto V. Poulsen (V) Per Sørensen (A) Søren Dysted (A) Søren Revsbæk (V) Torben Nielsen (F)
Telefon 5588 5588
naestved@naestved.dk www.naestved.dk
Troels Larsen (V) Vivi Jacobsen (O)
Fraværende
Gæster
Byrådet 18.12.2012
2
Indholdsfortegnelse:
Punkter på åben dagsorden: 232. Forslag til lokalplan 039 og kommuneplantillæg nr. 16 for
Mogenstrup Kro .............................................................................. 538
233. Endeligt forslag til sammenlægning af Børnehuset v/Grøften og
Børnehaven Birkehegnet ................................................................ 540
234. Godkendelse af byggeprogam til den nye indskolings- og SFO
bygning ved Susålandets Skole ...................................................... 542
235. Kvalitetsrapport på dagtilbudsområdet .................................. 545
236. Kvalitetsrapport 2012 for Næstved skolevæsen ..................... 548
237. Revideret børne- og ungepolitik ............................................. 551
238. Vedtagelse af Natura 2000-handleplaner ............................... 553
239. Ansøgning fra Centergården i Hyllinge ................................... 556
240. Anlægsregnskab - Vækstpakken 2009-10............................... 560
241. Fastsættelse af frit valgs pris 2013 på Ældreområdet............. 561
242. Byrådets temamøder 2013 ..................................................... 563
243. Besvarelse af decisionsskrivelse vedr. 2010 ........................... 564
244. Status på fusionsprojekt Bibliotek-Borgerservice ................... 567
245. Tilsynets henvendelse i anledning af Ejendomsudvalget
beslutning om habilitet................................................................... 570
246. Årsredegørelse for tilsynsindsatsen i plejeboliger mv. i 2011. 571
250. KL - Kommunalpolitisk Topmøde 2013 ................................... 573
Punkter på lukket dagsorden: 247. Økonomisag
248. Orienteringssag
249. Personalesag
Byrådet 18.12.2012
537
232. Forslag til lokalplan 039 og kommuneplantillæg nr. 16 for Mogenstrup Kro
Sagsbeh.: Anja Andersen
Sagsnr.: 2012-35118
Sagsfremstilling Bygherrens arkitekt har i samarbejde med Center for Plan og Erhverv udarbejdet forslag til lokalplan 039 for et område til bolig- og erhvervsformål ved Mogenstrup Kro til aflysning af lokalplan 6.L7.2B. Lokalplanen følges af forslag til kommuneplantillæg nr. 16, der bringer den i overensstemmelse med Kommuneplan 2009-21. Lokalplanområdet omfatter Mogenstrup Kro, hotel og kongrescenter, der har været lukket i en årrække. Formålet med lokalplanen er at muliggøre nye bredere anvendelser, der udover fortsat drift af hotel- og kongrescenter, omfatter tæt/lave boliger, privat eller offentlig administration, liberalt erhverv, undervisningsformål, hospice, restauration, klinikker, laboratorier og lignende. Formålet med lokalplanen er også at muliggøre nedrivning eller ombygning af utidssvarende bebyggelse, og opførelse af nybyggeri med respekt for kulturmiljøet omkring Mogenstrup Kirke, samt bevaring af krobygningen. Kroen er udpeget som bevaringsværdig i lokalplanen, grundet sin markante bygningskrop og beliggenhed op til kulturmiljøet. Lokalplanen udlægger områdets anvendelse til blandet bolig- og erhverv for ikke at medføre ændrede støjkrav for betonfabrikken og genbrugsstationen beliggende i nærheden af lokalplanområdet. Bebyggelsen i området består af bygningsanlæg i 1½ -2 etager, opført som knopskydninger i årene 1962-88, omkring kroen fra 1947. Området er omfattet af kirkebyggelinje på 300 meter omkring Mogenstrup Kirke samt skovbyggelinje og åbeskyttelseslinje. Arealet nærmest Fladsåen er potentielt vådområde, hvor der ikke må foretages terrænreguleringer eller beplantes. Mogenstrup Kirke, kilden og landevejen er udpeget til kulturmiljø i kommuneplanen. Lokalplanområdet indgår i et større sammenhængende naturområde omkring Mogenstrup Ås, med markant istidslandskab. Lokalplanen opdeler området i 3 delområder: Delområde I, beliggende op til kirkens arealer, er omfattet af skovbyggelinje, hvor der ikke må opføres bebyggelse, skal henligge som friareal og parkering. Delområde III, der er omfattet af bl.a. åbeskyttelseslinje langs Fladsåen, udlægges til fælles friareal for lokalplanområdet. I Delområde II åbnes der mulighed for ny bebyggelse inden for de udlagte byggefelter A og B. Byggefelterne placeres inden for de samme rammer og med samme omfang som i den tidligere lokalplan. Byggefelternes afgrænsning justeres for at skabe en mere hensigtsmæssig bebyggelsesstruktur. For at sikre en bebyggelse med respekt for kulturmiljøet omkring Mogenstrup Kirke, fastlægger lokalplanen særlige bestemmelser for byggefelt A. Ny bebyggelse og ombygninger i dette byggefelt skal derfor opføres med et traditionelt arkitektonisk udtryk, der har afsæt i kroens proportioner, materialer og farver. I byggefelt B, som ligger uden direkte visuel sammenhæng med kulturmiljøet, vil der kunne opføres bebyggelse i moderne arkitektur. Der skal dog fastholdes materiale- og farvemæssige sammenhæng med bebyggelse inden for byggefelt A.
Byrådet 18.12.2012
538
Lokalplanen fastlægger desuden en række bestemmelser for krobygningen for at sikre ombygning med traditionelle materialer og farver.
Lokalplanen fastholder nuværende bebyggelsesprocenter, maksimal bygningshøjde, og etageantal.
Lovgrundlag Planloven
Supplerende bemærkninger Ejendomsudvalget har på mødet den 9. januar 2012 drøftet principansøgning fra bygherren, og besluttede, at der igangsættes udarbejdelse af ny lokalplan.
Politisk behandling Ejendomsudvalget Økonomiudvalg Byrådet
Sagens bilag Forslag til lokalplan 039 og forslag til kommuneplantillæg nr. 16
Indstilling Administrationen indstiller, 1. at forslag til lokalplan 039 og forslag til kommuneplan nr. 16 fremlægges til offentlig høring i 8 uger, 2. at der afholdes borgermøde 21.2. 2013 kl. 19.00.
Beslutning Ejendomsudvalget, 03.12.2012 Ad 1: Anbefales efter tilretning af §§ 3.6 og 8.6. Ad 2: Godkendt
Økonomiudvalget, 10.12.2012 Torben Nielsen var fraværende. Anbefales.
Byrådet, 18.12.2012 Godkendt. Dansk Folkeparti ønsker at der må opsættes solceller og solpaneler, således at punkt 8.7 i lokalplanen bør udgå.
Bilag 039_Udkast_ØK_Byråd Tilbage til toppen
Byrådet 18.12.2012
539
233. Endeligt forslag til sammenlægning af Børnehuset v/Grøften og Børnehaven Birkehegnet
Sagsbeh.: Bente Bækvad Jensen
Sagsnr.: 2012-56248
Sagsfremstilling I forbindelse med beslutningen om fremtidig ledelsesstruktur på dagtilbudsområdet blev det besluttet, at der skulle ses på muligheden for at sammenlægge daginstitutioner, når der var ledige lederstillinger eller ved frivillighed. Børneudvalget har tidligere besluttet, at forslaget om evt. sammenlægning af Børnehuset v/Grøften og Børnehaven Birkehegnet skulle sendes i høring, forinden der træffes en endelig beslutning. På daginstitutionen Børnehuset v/Grøften, har lederstillingerne siden oktober 2012 været besat ved konstituering. Børnehuset v/Grøften og Børnehaven Birkehegnets bestyrelser og MED udvalg, har nu haft mulighed for at udtale sig til forslaget om sammenlægning. Bemærkningerne samt forvaltningens forslag fremgår af vedlagte bilag.
Fælles for alle høringssvar er, at der generelt ikke er en negativ stemning omkring en sammenlægning, men der er en række forhold, som ønskes bevaret.
Omkring struktur og indhold er der følgende kommentarer: At traditioner og særlige indsatsområder, fortsat kan være forskellige i de to huse/afdelinger. At struktur og opdeling af børn og personale fortsat kan være forskellig i de to huse/afdelinger. Begge institutioner påpeger vigtigheden af at bevare særkende og kvalitet. At der ved en sammenlægning vil kunne udnyttes henholdsvis Birkehegnets viden i arbejdet med præmaturgruppen og Grøftens stærke sider i forhold til mangfoldighed og arbejdet med flere generationer fra samme familie.
Det anbefales, at sammenlægningen gennemføres som beskrevet i bilaget.
Efter høringsprocessen har forvaltningen beskrevet en proces og tidsramme for sammenlægningen.
I forbindelse med en sammenlægning vil der kunne indhøstes en effektiviseringsgevinst på brutto ca. 280.000 kr. årligt. Sammenlægningsprocessen forventes at vare ca. 9 måneder og afsluttes den 30. september 2013. Ekstraudgifterne til evt. konsulentbistand, ekstra møder, vikardækning mv. vil kunne dækkes ved at effektiviseringsgevinsten først ”indhøstes” f ra 30. september 2013.
Børneudvalget vil senere kunne prioritere, hvad effektiviseringsgevinsten skal anvendes til jf. byrådets effektiviseringsstrategi.
Økonomipåtegning Center for Økonomi og Analyse har ingen yderligere bemærkninger.
Byrådet 18.12.2012
540
Lovgrundlag Begge institutioner er oprettet jf. Dagtilbudslovens bestemmelser.
Påtegning om personalemæssige konsekvenser Ingen
Politisk behandling Børneudvalget Økonomiudvalget Byrådet
Sagens bilag Opsamling af høringssvar Revideret forslag til sammenlægning
Oversigt over besparelser – effektiviseringsgevinst Høringssvar fra Børnehuset v/Grøftens bestyrelse Høringssvar fra Birkehegnets bestyrelse Høringssvar fra Birkehegnets MED udvalg Høringssvar fra Børnehuset v/Grøftens MED udvalg Høringssvar fra en forælder i Birkehegnet (Bilagene udsendes kun elektronisk)
Indstilling Administrationen indstiller, at 1. Børnehuset v/Grøften og Børnehaven Birkehegnet sammenlægges med virkning fra 1. januar 2013. 2. Effektiviseringsgevinsten opsamles og prioriteres senere af Børneudvalget.
Beslutning Børneudvalget, 26.11.2012 Ad 1-2: Anbefales.
Økonomiudvalget, 10.12.2012 Torben Nielsen var fraværende. Ad 1-2: Anbefales.
Byrådet, 18.12.2012 Godkendt.
Bilag forvaltningens forslag til sammenlægningsproces for institutionerne Høringssvar Birkehegnets forældrebestyrelse
høringssvar birkehegnets MED udvalg høringssvar fra en forælder i Birkehegnet Høringssvar fra Grøften's MED udvalg Høringssvar Grøftens bestyrelse Opsamling af høringssvar i forbindelse med sammenlægning af Grøften og Birkehegnet Oversigt om besparelse - efektiviseringsgevinst Tilbage til toppen
Byrådet 18.12.2012
541
234. Godkendelse af byggeprogam til den nye indskolings- og SFO bygning ved Susålandets Skole
Sagsbeh.: Morten Hallgreen/Jan Heilmann
Sagsnr.: 2012-8214
Sagsfremstilling Børneudvalget godkendte på mødet den 16. april 2012 skoleudbygningsplanen for Susålandets Skole. Skoleudbygningsplanen omfatter et nyt bygningsafsnit til indskoling og SFO samt en række mindre ombygningsprojekter i den eksisterende bygningsmasse. Følgende projekter indgår i skoleudbygningsplanen:
- Indretning af lokaler til specialklasse (afsluttet i sommeren 2012) - Ny indskoling og SFO bygning - Ombygning af undervisningsområdet for mellemtrinnet - Ombygning af undervisningsområdet for udskolingen - Naturfagslokale - Håndarbejdslokale - Gymnastik-, drama- og projektsal - Den Gule Café
Der er afsat i alt 44,0 mio. kr. i årene fra 2013 til 2015 til realisering af skoleudbygningsplanen for Susålandets Skole. I det afsatte budget indgår indskolings- og SFO bygningen med 31,1 mio. kr. Byggeprogram for den nye indskolings- og SFO bygning: CASA arkitekter har i samarbejde med den nedsatte brugergruppe udarbejdet vedlagte byggeprogram for den nye indskolings- og SFO bygning. Byggeprogrammet er udarbejdet med udgangspunkt i skoleudbygningsplanens rumprogram og omfatter en bygning på 1.730 m 2 . I tilknytning til byggeprogrammet er der udarbejdet en principskitse, som angiver de principper og ønsker som brugergruppen ønsker fremmet i udformningen af den nye bygning.
Rådgiverne har kalkuleret anlægsudgiften til:
Grundudgifter Håndværkerudgifter Uforudseelige udgifter 10 % Løst inventar Honorar og omkostninger I alt
…………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… ………………………………………………………….. …………………………………………………………… ……………………………………………………………
500.000 kr. 27.655.000 kr. 2.745.000 kr. 2.422.000 kr. 2.070.000 kr. 35.392.000 kr.
Den kalkulerede anlægsudgift ligger 4.272.000 kr. over anlægsbudgettet på 31.120.000 kr.
For at sikre at det fastsatte anlægsbudget overholdes, anbefales det, at der i forbindelse med udarbejdelse af dispositionsforslaget foretages en tilpasning af projektet teknisk og arealmæssigt. Det vurderes, at bruttoarealet skal reduceres med 150 til 200 m 2 .
Byrådet 18.12.2012
542
Rådighedsbeløb: I budget 2013 er der afsat følgende rådighedsbeløb til gennemførelse af skoleudbygningsplanen for Susålandets Skole.
Anlægsbudget Indskoling/SFO Anlægsbudget ombygninger
31.120.000 kr. 12.880.000.kr.
Rådighedsbeløb 2013 Rådighedsbeløb 2014 Rådighedsbeløb 2015
25.000.000 kr. 14.000.000 kr. 5.000.000 kr.
44.000.000 kr.
Afvigelse
0 kr.
Tidsplan: Tidsplan for gennemførelse af projektet:
Dispositionsplan Projektforslag Udbud
januar 2013 marts 2013 juni 2013 august 2013 juli 2014
Byggeri start Byggeri slut
Projektet forelægges med henblik på godkendelse af byggeprogrammet for den nye indskolings- og SFO bygning samt meddelelse af anlægsbevilling til gennemførelse af skoleudbygningsplanen for Susålandets Skole. Økonomipåtegning Center for Økonomi og Analyse bekræfter, at der i år 2013-2015 er afsat rådighedsbeløb på i alt 44 mio. kr. til projekterne på Susålandets Skole. I forbindelse med fremlæggelsen af projektet til ombygning af Den Gule Café besluttede Børneudvalget, at dette skulle udskydes, da tilbygningen på Holsted Skole til tidlig SFO skulle fremmes til udførelse i 2012 og 2013. De 5 mio. kr. som er afsat til tidlig SFO på Holsted Skole finansieres ved en tilsvarende reduktion af rådighedsbeløbet til Susålandets Skole i 2012 og 2013. Der er kompenseret for denne reduktion ved at afsætte 5 mio. kr. i 2015 til Susålandets Skole.
Handicapforhold (tilgængelighed) Udføres i overensstemmelse med tilgængelighedskravene i BR10.
Bæredygtighed og Sundhedsmæssige konsekvenser Udføres i overensstemmelse med ”Retningslinjer for bæredygtige bygge - og anlægsprojekter i Næstved Kommune”.
Byggeriet opføres efter BR2015.
Politisk behandling Børneudvalget Økonomiudvalget Byrådet
Sagens bilag Byggeprogram
Byrådet 18.12.2012
543
Indstilling Administrationen indstiller 1. At byggeprogrammet godkendes som grundlag for udarbejdelse af dispositionsforslaget 2. At der i forbindelse med udarbejdelse af dispositionsforslaget foretages tilpasninger af projektet svarende til anlægsbudgettet på 31.120.000 kr. 3. At der meddeles anlægsbevilling på 44,0 mio. kr. til gennemførelse af skoleudbygningsplanen for Susålandets Skole.
Beslutning Børneudvalget, 26.11.2012 Ad 1-3: Anbefales. Lokalrådet for området inddrages. Økonomiudvalget, 10.12.2012 Torben Nielsen var fraværende. Ad 1-3: Anbefales.
Byrådet, 18.12.2012 Godkendt.
Bilag Byggeprogram - Indskoling og SFO bygning, Susålandets Skole Tilbage til toppen
Byrådet 18.12.2012
544
235. Kvalitetsrapport på dagtilbudsområdet
Sagsbeh.: Elin Kofoed
Sagsnr.: 2011-46497
Sagsfremstilling Ifølge økonomiaftalen mellem regeringen og KL, skal kommunerne senest ved udgangen af 2012 have udarbejdet og offentliggjort faglige kvalitetsoplysninger på dagtilbudsområdet – en kvalitetsrapport. Kvalitetsrapporten tager udgangspunkt i dagtilbudslovens §§ 1, 5 og 7. Formålet med rapporten er overordnet at give et samlet billede af kvaliteten i det pædagogiske arbejde i Næstved Kommunes dagtilbud. Der er fokus på trivsel, læring og udvikling og på at skabe et overblik over de udviklingsmuligheder, der kan være brug for i den kommende periode. Derudover er formålet at samle den dokumentation, der ifølge dagtilbudsloven og tilknyttede love og bestemmelser skal tilgå kommunalbestyrelsen og borgerne. Kvalitetsrapporten udarbejdes hvert andet år – og denne rapport er den første af slagsen inden for dagtilbudsområdet i Næstved Kommune. Center for Dagtilbud (CDA) har udarbejdet kvalitetsrapporten med udgangspunkt i den praksis, der er på området i Næstved Kommune og er inspireret af KL’s model for udarbejdelse af kvalitetsrapporter. Kvalitetsrapporten danner grundlag for refleksion, vurdering og udvikling på dagtilbudsområdet i samarbejde mellem ledere, MED-udvalg, Forældrenævn og Børneudvalg. Samtidig kan rapporten anvendes til en gensidig refleksion i distrikterne.
Der henvises til side 44 i kvalitetsrapporten, hvor der er en kort opsamling af refleksionerne i forhold til de enkelte afsnit i rapporten.
I resultataftalen, der skal indgås mellem Center for Dagtilbud og Direktionen, er valgt at inddrage tre af punkterne fra kvalitetsrapporten som mål for 2013:
1) Yderligere forældreinvolvering i fælles indsats i forhold til barnets trivsel, udvikling og læring, herunder arbejdet med læreplaner. 2) Indførelse af forældreintra. 3) Fortsat fokus på kompetenceudvikling med udgangspunkt i arbejds- og strategirundlaget. Ad 1) Udvikling af inkluderende og anerkendende forældresamarbejde og forældreinvolvering vil således være et fokusområde i CDA for 2013, hvor inspiration skal hentes og tiltag iværksættes. I 2014 forventes det, at forskellige tiltag kan implementeres og det kan anbefales, at udvalget overvejer om forældresamarbejde bliver et politisk fokusområde for 2014. Samtidig anbefales det, at forældresamarbejde bliver hovedemnet på det kommende temamøde for forældrenævn, forældrebestyrelser og politikere i foråret 2013. Ad 2) Digitalisering af dagtilbudsområdet skal styrkes på en række områder i 2013. Indførelse af forældreintra er et af tiltagene i forbindelse med opfyldelse af dette mål.
Byrådet 18.12.2012
545
Ad 3) Vi vil sikre og videreudvikle det høje faglige niveau, der er opnået på dagtilbudsområdet. Bl.a. ved at der gennemføres en række interne kurser/uddannelse både for de uddannede og de ikke uddannede.
I 2013 forventes gennemført interne kurser vedr.: Sprogpakken – børns sproglige udvikling Læringsguiden Babytegn og sprogpakken i dagplejen Opfølgning af sprogvurdering Opstart af rotationsprojekt for pædagoger på Diplomniveau.
Endvidere har de tre fagcentre på børneområdet – Center for Uddannelse, Center for Dagtilbud og Center for Børn og Unge - aftalt, at der beskrives et fælles resultatmål i 2013, som omhandler formulering af et fælles læringssyn samt udvikling af det tværfaglige samarbejde i de konkrete børnesager.
Yderligere fokusområder, der skal arbejdes videre i de kommende år i forbindelse med kvalitetsrapporten er:
a) Fortsat udvikling af systematiske arbejdsmetoder i forhold til dokumentation og evaluering. b) Fokus på overgange, dagpleje - børnehave og børnehave – SFO/skole. c) Fokus på kompetenceudvikling på 0-3 års-området. d) Fortsat arbejde med inklusion. e) Fokus på tidlig indsats og tværfagligt samarbejde. Bl.a. efter ønske fra Børneudvalget (i forbindelse med en tidligere behandling og godkendelse af rammerne i kvalitetsrapporten) er der gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt forældre i 8 dagtilbud. Endvidere ønskede udvalget, at rapporten også gav dagtilbuddene mulighed for vidensdeling og erfaringsudveksling, og derfor har alle dagtilbud på ca. ½ side beskrevet en god historie fra deres hverdag. Kvalitetsrapporten lægges på kommunens hjemmeside. Da det er første gang rapporten udarbejdes, er det besluttet, at den trykkes i et mindre oplag, som kan udleveres til politikere, institutioner og andre samarbejdspartnere.
Lovgrundlag Dagtilbudsloven
Politisk behandling Børneudvalget Økonomiudvalget (til orientering) Byrådet (til orientering)
Sagens bilag Kvalitetsrapport på dagtilbudsområdet (udleveres på mødet i Børneudvalget) Rapporten lægges i dueslaget til byrådets medlemmer og bedes medbragt til næstkommende møder i Økonomiudvalget og byrådet. (Bilagene udsendes kun elektronisk).
Byrådet 18.12.2012
546
Indstilling: Administrationen indstiller til at 1. Kvalitetsrapporten godkendes med de resultatmål og fokusområder, der skal arbejdes med i 2013. 2. Forældresamarbejde bliver temaet på det kommende temamøde for forældrenævn, forældrebestyrelser og politikere i foråret 2013. 3. Forældresamarbejde bliver et politisk mål og fokusområde for 2014. 4. Kvalitetsrapporten fremsendes til orientering for Økonomiudvalget og byrådet. 5. Kvalitetsrapporten sendes til orientering til alle forældrebestyrelser og Forældrenævnets Forretningsudvalg. Beslutning Børneudvalget, 26.11.2012 Der blev udleveret et trykt eksemplar af kvalitetsrapporten for 2012. Udvalget roste rapporten. Ad 1-5: Godkendt. Inklusion tilføjes som et indsatsområde i det videre arbejde.
Økonomiudvalget, 10.12.2012 Torben Nielsen var fraværende. Til efterretning.
Byrådet, 18.12.2012 Til efterretning.
Bilag Kvalitetsrapport dagtilbud 2012 Tilbage til toppen
Byrådet 18.12.2012
547
236. Kvalitetsrapport 2012 for Næstved skolevæsen
Sagsbeh.: Annemette Smedegaard Pedersen
Sagsnr.: 2012-24997
Sagsfremstilling I folkeskoleloven er der fastsat bestemmelser om kommunalbestyrelsens årlige kvalitetsrapport om folkeskolen. Der er tale om bestemmelser, der har til formål at beskrive kommunens skolevæsen og skolernes faglige niveau. Hvis kvalitetsrapporten viser, at det faglige niveau på en skole ikke er tilfredsstillende ud fra en helhedsvurdering, skal kommunalbestyrelsen udarbejde og vedtage en handlingsplan med henblik på at forbedre niveauet på skolen. Center for Uddannelse har igen i år gennemført feedbacksamtaler med samtlige skoler med udgangspunkt i den enkelte skoles indberetninger til kvalitetsrapporten, skolernes faglige resultater, arbejdet med skolestrategien samt skolernes selvvalgte emne. Formålet med samtalerne er primært en drøftelse med skolerne af deres pædagogiske og driftsmæssige resultater. Den meget tætte dialog og videndeling med skolerne, som feedbacksamtalerne har udviklet sig til at være, har skabt stort engagement og vilje til både at drøfte alt det positive arbejde, som skolerne kan være stolte af, men har også givet tryghed til at drøfte de udfordringer, som skolerne har. Samtalerne giver Center for Uddannelse et meget højt vidensniveau om skolerne og er med til at understøtte den fælles udvikling af skolevæsenet, hvor kvalitet handler om pædagogisk indhold. På baggrund af samtalen og kvalitetsrapporten har Center for Uddannelse vurderet skolerne og opstillet en liste over fremtidige udviklingsbehov. Vurderer man skolernes generelle faglige niveau ud fra afgangskaraktererne, som kun er et begrænset udtryk herfor, kan der ses en stigning. Skolernes karaktergennemsnit ved Folkeskolens Afgangsprøver varierer for 9. klassernes vedkommende mellem 5,2 og 7,2 beregnet på de fag, hvor der er obligatorisk deltagelse. Gennemsnittet for hele kommunen er på 6,3. Til sammenligning varierede sidste års resultater mellem 5,1 og 7,2 med et gennemsnit på 5,8 og tallene for 2010 var en variation mellem 4,5 og 7,7 med et gennemsnit på 6,3. Alt i alt kan man altså sige, at skolernes gennemsnit er svingende mellem 6,3 til 5,8 over de tre år. Afstanden mellem top og bund er i år ikke så stor som i de foregående år. Udsvingene vurderes at være udtryk for almindelige udsving fra år til år. Center for Uddannelse indsamler ligeledes læseresultaterne i slutningen af 3. klasse. Andelen af sikre læsere er 95 % i 2012. Det er et tilfredsstillende resultat, der dog er 1 % lavere end i 2011. Andelen af usikre læsere 5 %. Det er ikke realistisk at mindske andelen af usikre læsere markant. Af bekendtgørelsen om kvalitetsrapporten fremgår det, at resultaterne af de nationale test skal indgå i byrådets grundlag for at træffe beslutninger om iværksættelse af handleplaner for en eller flere skoler. Testresultaterne er fortrolige jf. Folkeskoleloven § 55 b og indgår derfor ikke i kvalitetsrapporten, men forelægges i en selvstændig sag.
Kvalitetsrapporten har været i høring i skolebestyrelserne i perioden 12. oktober – 9. november 2012.
Byrådet 18.12.2012
548
Der er kommet høringssvar fra 13 skoler og 1 skole har tilkendegivet, at de ikke ønsker at afgive høringssvar. 1 af de 13 skoler tager kvalitetsrapporten til efterretning.
5 skoler peger i deres høringssvar på, at ikke alle tal og tabeller i rapporten giver et retvisende og sammenligneligt billede af skolerne, da der ikke ligger ensartede kriterier til grund. Center for Uddannelse påpeger netop disse usikkerheder i rapporten, da det fx i bekendtgørelsen vedrørende elevernes fravær beror på skolelederens konkrete vurdering, om en elev kan blive fritaget for undervisningen. Ligeledes beror andre tal på, hvordan man konkret på den enkelte skole tilrettelægger arbejdet. Fx kan en forebyggende indsats, hvor der ikke registreres konkrete børn for indsatsen og variation i de enkelte børns behov for specialpædagogisk bistand, medføre meget store udsving i udgiften pr. elev alt efter, hvordan skolerne gør indsatsen op. Center for Uddannelse finder ikke, at det er muligt at opstille fuldkomment objektive kriterier for alle områder, men drøfter jævnligt kriterierne med skolerne. Samtidig er det et dilemma, at skolerne har og bør have frihed til planlægning og prioriteringer indenfor selvforvaltningens og de politiske måls rammer, og at der samtidig ønskes klare sammenligninger skolerne imellem. 4 skoler beskriver de økonomiske udfordringer, de har, 2 skoler i forhold til inklusion og den vidtgående specialundervisning og 2 skoler finder generelt, at der ikke er sammenhæng mellem resurser og krav. 2 skoler bemærker, at Næstved ud fra ECO-tallene ligger lavest i sammenligningsgruppen, og skolebestyrelserne finder ikke, at det hænger sammen med de mange krav til skolerne og ønsket om en stærk og kompetent folkeskole. 2 skoler fremhæver, at IT er et stort problem. Det trådløse netværk er af så ringe kvalitet, at lærere og elever ikke kan være sikker på netadgang i undervisningen. Derfor bliver brugen af IT-baseret læring spredt og usystematisk.
På baggrund af kvalitetsrapporter, feedbacksamtaler og høringen vurderer Center for Uddannelse, at der ikke er behov for at iværksætte særlige tiltag over for enkelte skoler.
Økonomipåtegning Center for Økonomi og Analyse har ingen bemærkninger.
Lovgrundlag Folkeskoleloven
Supplerende bemærkninger Center for Uddannelse har nedsat en arbejdsgruppe, der på baggrund af bekendtgørelsen skal udarbejde en vejledning til skolerne, så registreringen af elevfravær kan blive mere ensartet skolerne imellem. I forhold til resursefordelingen mellem skolerne, arbejder arbejdsgruppen vedrørende skoleårets planlægning på en justering af resursetildelingsmodellen. Sagen har været til 1. behandling i Børneudvalget den 5. november 2012.
Politisk behandling Børneudvalget den 26. november 2012 Økonomiudvalget den 10. december 2012 Byrådet den 18. december 2012
Byrådet 18.12.2012
549
Sagens bilag Kvalitetsrapport 2012 for Næstved Skolevæsen Næstved Skolevæsen kvalitetsrapport 2012 – 2. del Skolernes høringssvar Karakterer ved folkeskolens afgangsprøver 2009-2012 (tilknyttet efter Børneudvalgets behandling den 26. november) (Bilagene udsendes kun elektronisk)
Indstilling Administrationen indstiller, at kvalitetsrapporten tages til efterretning.
Beslutning Børneudvalget, 26.11.2012 Til efterretning. Udvalget havde følgende bemærkninger: - indsatsen for at nedbringe det ulovlige fravær fortsættes - der ønskes fokus på relationen mellem lærer og elev med udgangspunkt i det enkelte barn - udvalget ser positivt på, at tallene tyder på stor effektivisering på trods af besparelser på skoleområdet - når Center for Uddannelse har haft en drøftelse med skolelederne omkring de 2- sprogede elever, bliver der fremlagt en sag for udvalget.
Økonomiudvalget, 10.12.2012 Torben Nielsen var fraværende. Til efterretning.
Byrådet, 18.12.2012 Til efterretning.
Bilag Karakterer ved folkeskolens afgangsprøver 2009-2012 Kvalitetsrapport 2012 for Næstved Skolevæsen Næstved Skolevæsen kvalitetsrapport for 2012 - del 2 Skolernes høringssvar Tilbage til toppen
Byrådet 18.12.2012
550
237. Revideret børne- og ungepolitik
Sagsbeh.: Ida Berg Meyer
Sagsnr.: 2012-14427
Sagsfremstilling Den reviderede børne- og ungepolitik har været sendt været i høring fra d. 9. oktober 2012 til den 6. november 2012. Der er indkommet 31 høringssvar fordelt på fem lokalråd, en ungdomsuddannelse, syv fra dagtilbudsområdet (MED-udvalg og bestyrelser), 17 fra skoleområdet (MED-udvalg og bestyrelser) et fra Børnesundhedstjenesten og et fra Handicaprådet. Langt størstedelen af høringssvarene er positive og tilslutter sig teksten såvel som figuren i den reviderede politik. Dette gælder 20 af svarene. Fem skriver i deres høringssvar, at de savner den mere konkrete og handlingsorienterede del i den reviderede politik. Derudover er kommet konkrete forslag til ændringer og formuleringer til den reviderede politik. Da langt den største procentdel er glade for formen på den nye politik, hvor den i højere grad er på ’politikniveau’ og ikke så handlingsorienteret, er denne form fastholdt til den politiske behandling. Den handlingsorienterede del skal ligge i strategier for de enkelte områder og udmøntes i de enkelte virksomheder, hvor politikken skal konkretiseres. Dette gælder inden for de enkelte områder, men også i fællesskab, hvor der på nuværende tidspunkt er etableret et samarbejde, hvor der skal arbejdes med fælles læringssyn, som ligeledes skal tage udgangspunkt i den fælles børne- og ungepolitik for området. Det er blevet foreslået, at kendetegnet ’inklusion’ blev ændret til ’inklusion og ressourcetænkning’. Dette er ændret i den reviderede udgave. Desuden er der inden for inklusion og ressourcetænkning tilføjet vigtigheden af, at der også kan være behov for særlige kompetencer og muligheder. Endvidere er farven på figuren ændret, så den i mindre grad fremstår som signalfarver. Derfor er brugt samme farve på de fire levevilkår, men i forskellige nuancer. Desuden er kendetegnet ’Faglig kvalitet og engagement’ blevet rykket frem, så den står som 3. kendetegn. For kendetegnet ’Helhed og sammenhæng’ er ændret fokus. Hvor det før kun var for de gravide mødre, er det nu ændret til graviditet, således at det omfatter hele familien. Til politikkens layout er sendt en forsidetegningskonkurrence ud. Her har otte skoler, daginstitutioner og SFO’er sendt flotte tegninger ind med temaet venskab. Tegningerne pryder udover forsiden også i politikken. Forsidetegningen er blevet tegnet af en børnehavedreng fra daginstitutionen Busters Verden.
Lovgrundlag LBK nr. 810 af 19/07/2012
Politisk behandling Børneudvalget 26. november 2012 Økonomiudvalget 10. december 2012 Byrådet 18. december 2012
Sagens bilag Sammenhængende børne- og ungepolitik – revideret efter Børneudvalgets behandling Resume af høringssvar til børne- og ungepolitikken Høringssvar børne- og ungepolitikken
Byrådet 18.12.2012
551
Indstilling Administrationen indstiller, at den reviderede børne- og ungepolitik godkendes.
Beslutning Børneudvalget, 26.11.2012 Godkendt. Udvalget sætter pris på de indkomne høringssvar, men så gerne at endnu flere havde svaret.
Økonomiudvalget, 10.12.2012 Torben Nielsen var fraværende. Til efterretning.
Byrådet, 18.12.2012 Til efterretning.
Bilag Høringssvar børne- og ungepolitik Resume af høringssvar til Børne- og Ungepolitikken Sammenhængende børne- og ungepolitik Tilbage til toppen
Byrådet 18.12.2012
552
238. Vedtagelse af Natura 2000-handleplaner
Sagsbeh.: Lars Erik Malmborg
Sagsnr.: 2011-20209
Sagsfremstilling Handleplaner for de Natura 2000-områder, der ligger i Næstved Kommune, har været i offentlig høring. Efter miljømålsloven skal handleplanerne være godkendt den 8. december 2012. Det drejer sig om handleplan for N 163 Susåen med Rådmandshaven, Slagmosen, Tystrup-Bavelse Sø, Porsemosen m.m. N 163 delhandleplan for habitatområdet Holmegårds Mose N 168 Præstø Fjord-Grønsund m.m. N 169 Karrebæk-Dybsø Fjorde, Knudshoved m.m.
Næstved Kommune har modtaget henholdsvis 23 (N 163), 17 (N 169) og 10 (N 168) bemærkninger i høringsperioden.
Der fremlægges - Høringsnotater til udkast til handleplaner for 163, 168 og 169, samt - Reviderede Natura 2000-handleplaner for de fire områder til godkendelse.
Høringsnotaterne indeholder resumé af indsigelserne, forvaltningens svar samt indstilling til, om indsigelserne medfører ændringer af handleplanerne. Høringssvar og konsekvenser af indsigelserne er koordineret og aftalt kommuner og Naturstyrelse imellem. Høringssvar vedr. konkrete forhold i de enkelte kommuner er behandlet af relevant myndighed. Fordeling og omfang af de enkelte planmyndigheders ansvar og indsats fremgår af bilag 4 i handleplanerne. For indsigelser vedrørende Naturstyrelsens myndighedsområde (fredsskov og statens arealer) henvises til Naturstyrelsens høringsnotat, der har frist til den 1. november 2012 og frist til ændring af handleplaner til den 1. december 2012. De fremlagte handleplaner må derfor forventes tilrettet for Naturstyrelsens myndighedsområde inden offentliggørelse. Dialog om handleplanerne Som optakt til høringsperioden og under høringen har naturplanerne været fremlagt for Naturrådet ved flere lejligheder, et særligt møde er afholdt for landbrugets organisationer, og kommunen har efterfølgende deltaget i et lodsejermøde om emnet arrangeret af landbruget. Viborggård, Broksø, Holmegård og Gisselfeld har været indkaldt til et særligt møde om handleplanerne for henholdsvis N 163 Holmegårds Mose samt Susåen med Porsemosen. Desuden har kommunen afholdt 3 markvandringer i starten af høringsperioden i områder med særlige indsatser, som fx udvidelse af arealer for rigkær og etablering af hydrologiprojekter. 2 af møderne er afholdt sammen med Vordingborg Kommune. I alle tilfælde var det især lokale landmænd, som mødte op, og møderne har allerede givet gode kontakter og forventninger om, at realisering kan ske i positivt samarbejde. Ændringer i handleplanerne I alle handleplaner er, på anbefaling af Kommunernes Landsforening, indsat afsnit, som præciserer, at indsatserne jf. lovgivningen som udgangspunkt forudsætter frivillighed for lodsejerne og økonomisk kompensation fra staten. Desuden er det tydeliggjort, at
Byrådet 18.12.2012
553
’Øvrige indsatser’, ikke er omfattet af handleplanen, men understøtter den. Det gælder bl.a. vandhandleplanen og indsatsplan for bjørneklo, som fremlægges i selvstændige dagsordener. Derudover har de indkomne høringssvar ført til følgende ændringer i handleplanerne af betydning for Næstved Kommune: N 163 Susåen med Rådmandshaven, Slagmosen, Tystrup-Bavelse Sø, Porsemosen m.m. - Mindre korrektioner i afsnit om mål, - Mindre tekstændringer i tabel 1 og afsnit om forstyrrelsestrusler og indsats, - Tekst om landbrugsstøttemidler korrigeret. N 163 Holmegårds Mose - Tabel 1 over indsats og kort er korrigeret - Indsats for skov (ca. 40 ha) overgår fra naturstyrelsen til Næstved Kommune, da det ikke er fredsskov. Statslige krav til den kommunale indsats Handleplanerne skal opfylde de statslige krav til forbedringer af levesteder for arter og naturtyper, som fremgår af statens naturplaner. Den konkrete indsats på et areal forventes i stort omfang udmøntet ved, at lodsejeren søger om tilskud fra en række særlige tilskudsordninger under Landdistriktsprogrammet. Indsatsen i 1. planperiode skal standse tilbagegangen for naturtyper og arter på udpegningsgrundlaget. I Natura 2000-planen er dette mål udmøntet i fire sigtelinjer: 1. Sikring af tilstanden af eksisterende naturarealer og arter 2. Sikring af de små naturarealer 3. Sikring af naturtyper og levesteder som ikke er beskyttede 4. Indsats for truede naturtyper og arter De fire sigtelinjer lægger niveauet for den indsats, som handleplanmyndighederne skal gennemføre, og er udtryk for den nationale prioritering i 1. planperiode. Fremadrettede proces og indsatser i Næstved Kommune Realisering af handleplanerne tager udgangspunkt i fremkommelighed og frivillige aftaler med lodsejere. For særlige indsatser vil kommunen være opsøgende og faciliterende over for særlige lodsejergrupper. Fokus vil desuden være på særligt truede naturtyper og arter. Parallelt med denne dagsorden fremlægges økonomi 2013 for kommunens gennemførelse af Natura 2000-handleplanerne. Der vil også blive indsatser i 2014 og måske 2015.
Lovgrundlag Miljømålsloven
Politisk behandling Teknisk Udvalg den 26. november 2012 Økonomiudvalget den 10. december 2012 Byrådet den 18. december 2012
Sagens bilag Bilag 1. Høringsnotat for N 163 Susåen og Holmegårds Mose m.m. Bilag 2. Høringsnotat for N 168 Præstø Fjord m.m. Bilag 3. Høringsnotat for N 169 Karrebæk-Dybsø Fjord m.m. Bilag 4. Natura 2000-handleplan for N 163 Susåen m.m. Bilag 5. Natura 2000-handleplan for N 163 Holmegårds Mose
Byrådet 18.12.2012
554
Bilag 6. Naturs 2000-handleplan for N 168 Præstø Fjord m.m. Bilag 7. Natura 2000-handleplan for N 169 Karrebæk-Dybsø Fjord m.m. (Bilagene udsendes kun elektronisk)
Indstilling Administrationen indstiller,
1. At den reviderede handleplan for N 163 Susåen m.m. godkendes 2. At den reviderede handleplan for N 163 Holmegårds Mose godkendes 3. At den reviderede handleplan for N 168 Præstø Fjord m.m. godkendes 4. At den reviderede handleplan for N 169 Karrebæk-Dybsø Fjord m.m. godkendes 5. At de tre høringsnotater godkendes.
Beslutning Teknisk Udvalg, 26.11.2012 Ad 1 - 5: Anbefales
Økonomiudvalget, 10.12.2012 Torben Nielsen var fraværende. Ad 1-5: Anbefales.
Byrådet, 18.12.2012 Ad 1-5: Godkendt.
Bilag Bilag 1. Høringsnotat til forslag til Natura 2000-handleplan nr. 163 Suså m.m. og Holmegårds Mose Bilag 2. Høringsnotat for N 168 Præstø Fjord m.m. Bilag 3. Høringsnotat for N 169 Karrebæk-Dybsø Fjord m.m. Bilag 4. Natura 2000-handleplan for N 163 Suså m.m. Bilag 5. Natura 2000-handleplan for N 163 Holmegårds Mose Bilag 6. Natura 2000-handleplan for N 168 Præstø Fjord m.m. Bilag 7. Natura 2000-handleplan for N 169 Karrebæk-Dybsø Fjord m.m. Tilbage til toppen
Byrådet 18.12.2012
555
239. Ansøgning fra Centergården i Hyllinge
Sagsbeh.: Annette Wendt
Sagsnr.: 2012-2371
Sagsfremstilling Centergården har fremsendt to forskellige henvendelser med forslag til sikring af Centergårdens økonomi efter at Klub Hyldeblomsten er fraflyttet Centergården. Den ene ansøgning indeholder en helhedsløsning for institutionerne i Hyllinge og indebærer: at Klub Hyldeblomsten forbliver i Centergården, at huslejen for klubben nedsættes, at Næstved Kommune skal give klubben et højere budget, så driften kan løbe rundt og, at Næstved Kommune skal give Centergården et direkte tilskud, der dækker den reducerede indtægt fra klubben. Ansøgningen indeholder også forslag om at Hyllinge skole forpligtes til at leje Vesthallen i alle dagtimer. Det kræver højere budget til Hyllinge skole, som i dag kun betaler for de timer de benytter. Vesthallens budget vil blive forbedret, og dermed kan Kulturudvalgets tilskud til hallen reduceres. Om dette opvejer hinanden er ikke vurderet. Samlet indebærer løsningen merudgifter for Næstved Kommune af minimum 125.000 kr., men formentlig mere. Ansøgningen angiver ikke præcise tal. Den anden henvendelse indeholder et tilbud om forlængelse af Klub Hyldeblomstens lejemål til en årlig leje på 135.000 kr. (ca. 100.000 kr. billigere end hvad klubben hidtil har betalt) eller at Centergården omdannes til kulturhus til gavn for områdets børn, unge og ældre og at Næstved Kommune yder et tilskud i niveau 125-130.000 kr. årligt. Begge løsninger betyder merudgifter på ca. 130.000 kr. Årsagen til at første løsning også betyder merudgifter er, at det hidtidige huslejetilskud til Klub Hyldeblomsten på 97.000 kr. årligt i budgetlægningen er omprioriteret til andre formål. Det første forslag synes ikke relevant, da Klub Hyldeblomsten er fraflyttet Centergården pr. 1. oktober 2012 i henhold til tidligere beslutning.
Udover henvendelserne fra Centergården har Lokalrådet også fremsendt henvendelse med ønske om en løsning for Centergården, så den kan fortsætte.
Lokalrådet opfordrer til fællesmøder med politisk deltagelse. Centergården har afholdt møde i juni måned med politikere fra Børneudvalget og Lokaldemokratiudvalget.
Hyllinge by er iflg. politik for landdistrikterne udnævnt som Lokalcenter, hvilket betyder, at ”…borgerne kan forvente at finde skole, idrætsanlæg eller lokaler til kulturelle formål, butik med dagligvarer og børneinstitution. …” . I Hyllinge findes i dag - foruden Centergården - en folkeskole, SFO, Vesthallen, boldbaner, tennisanlæg og børnehave. Derudover er i umiddelbart nærhed også Marvede gl. skole, der ligeledes anvendes til kulturelle formål. Vesthallen og Marvede gl. skole kan, som Centergården, lejes til private arrangementer. Økonomipåtegning Center for økonomi og analyse kan oplyse, at der ikke er afsat midler i budgettet til at indgå nogen af de af Centergården ønskede aftaler. For at imødekomme ansøgningen skal der findes kompenserende besparelser.
Byrådet 18.12.2012
556
Centergården har i 2010 haft følgende indtægter:
Centerklubben Hyldeblomsten Skytteforeningen Folkedans Torsdagsklubben Privat udlejning
153.460 kr. 277.171 kr. 37.876 kr. 12.060 kr. 15.470 kr. 23.300 kr.
(kommunal finansieret klub fra Kulturudvalget) (kommunal finansieret klub fra Børneudvalget) (foreninger støttet med lokaletilskud) (forening støttet med lokaletilskud) (forening støttet af ældreområdet – lejemål opsagt)
I alt
519.337 kr.
Samlede udgifter i 2010 udgør 514.481 kr.
Centergården anfører, at såfremt der ikke findes en økonomisk løsning for Centergården, kan formålsparagraffen ikke opfyldes, og foreningen er forpligtet til at overdrage Centergården til Næstved Kommune. Næstved Kommune har ikke pant i ejendommen og kan ikke påføres ejendommen ved foreningens nedlæggelse. Næstved Kommune har garanteret for et banklån med pant i ejendommen. Det er tidligere besluttet at indfri garantien. Dette er endnu ikke sket, da flytning af klubben har været udskudt fra oprindeligt 1. maj 2012 til 1. oktober 2012. Garantien vil skulle indfries. Supplerende bemærkninger Centergårdens vedtægter lever ikke op til de krav Næstved Kommune har til selvejende institutioner, der modtager kommunal støtte. Indgås der aftale om støtte til Centergården skal vedtægterne revideres. Der er vedlagt et notat (bilag 5), der beskriver det hidtidige forløb og beslutninger i sagen om flytning af Klub Hyldeblomsten og de deraf afledte konsekvenser for Centergården.
Der vedlægges desuden tidligere fremsat sag (sag 73 fra Økonomiudvalgets lukkede dagsorden den 20. februar 2012) inkl. bilag vedr. konsekvenser for Centergården.
Center for Kultur og Borgerservice har tidligere fremlagt oplysninger om, at hele driftsstøtten til Centerklubben (ungdomsklub) i Hyllinge udgør ca. 12.500 kr. pr. medlem til ca. 25 medlemmer. Lokaletilskuddet til foreningsaktivitet udgør 100 % og ikke kun 80 %, der er gældende for øvrige foreninger. Dette er en særordning for forsamlingshuset Centergården, besluttet i forbindelse med kommunesammenlægningen, der ligeledes indebærer tilskud til voksne over 25 år. I Centergården er der to skytteforeninger, en folkedanserforening samt en privat klub for de 12-18-årige med et medlemsantal på ca. 25. Hvis Centergården må lukke grundet manglende indtægter, anser forvaltningen det muligt at anvise kommunale lokaler til klubben samt folkedanserforeningen på Hyllinge Skole. Det er ikke muligt at anvise kommunalt lokale til skytteforeningerne. Skytteforeningerne kan undersøge muligheden for at indgå andet privat lejemål og søge om lokaletilskud hertil.
Byrådet 18.12.2012
557
Politisk behandling Børneudvalget den 5. november Kulturudvalget den 5. november (til orientering)
Lokaldemokratiudvalget den 15. november (til orientering) Økonomiudvalget den 19. november og 10. december Byrådet 18. december
Sagens bilag Bilag 1: Ansøgning fra Centergården (mail)
Bilag 2: Samlet økonomisk løsning for institutionerne i Hyllinge (vedhæftet mail - bilag 1) Bilag 3: Ansøgning fra Centergården: Centergården i Hyllinge – Klub Hyldeblomstens lejemål i Centergården Bilag 4: Henvendelse fra Lokalrådet Bilag 5: Notat om det hidtidige forløb i sagen Bilag 6: Sag 73 fra Økonomiudvalgets lukkede dagsorden den 20. februar 2012 (offentliggøres ikke) (Bilagene udsendes kun elektronisk) Indstilling Administrationen indstiller, at Børneudvalget 1. træffer beslutning om, at udvalget: a. vil støtte Centergården på en af de ansøgte måder, herunder hvordan støtten skal finansieres eller b. ikke vil støtte Centergården på en af de ansøgte måder. 2. sender sagen til orientering i Kulturudvalget og Lokaldemokratiudvalget.
Beslutning Børneudvalget, 05.11.2012 Ad 1 b: Godkendt. Ad 2: Godkendt.
Sagen oversendes til Økonomiudvalget, idet konsekvensen af beslutningen kan blive en lukning af Centergården. Samtidig anbefales det, at der ses på de samlede tilbud i området. Børneudvalget anbefaler, at der arbejdes videre med at overføre Centerklubben til ungdomsskoleregi.
Kulturudvalget, 05.11.2012 Flemming Jay var fraværende. Til orientering
Lokaldemokratiudvalget, 15.11.2012 Til efterretning.
Udvalget henstiller til Økonomiudvalget, at der fra kommunens side stilles juridisk bistand til rådighed for bestyrelsen, i forhold til personlig økonomisk hæftelse, i forbindelse med eventuel afvikling af Centergården.
Økonomiudvalget, 19.11.2012 Lene Koustrup Madsen var fraværende. Ad 2: Til efterretning.
Økonomiudvalget ønsker at få overblikket over driftsudgifterne, samt hvad der er af pant i ejendommen. Hvilke muligheder er der for at placere aktiviteterne andre steder? Sagen genoptages på næste møde.
Byrådet 18.12.2012
558
Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40Made with FlippingBook - Online magazine maker