Referat af Byrådets møde d. 28.05.2013

85. Grønt regnskab 2012

Sagsbeh.: Margit Lunddahl Lund

Sagsnr.: 2013-5801

Sagsfremstilling Det Grønne Regnskab for 2012, der ligger som bilag til denne sag, viser udviklingen i el-, varme og vandforbrug samt CO2-udledning for 2012 i kommunens decentrale virksomheder. Den overordnede udvikling er desværre, at de gode takter fra 2011 ikke fortsætter, idet el-, varme- og vandforbruget er steget, og CO2-udledningen kun er faldet lidt. Udviklingen ser således ud i forhold til 2011:

 Elforbruget pr. m 2 er steget med knapt 12 %  Varmeforbruget pr. m 2 er steget med knapt 2 %  CO2-udledningen pr. m 2 er faldet med 1 %  Vandforbruget pr. m 2 er steget med ca. 33 %

Inden der tolkes på tallene, er det vigtigt at være opmærksom på, at der er gjort en stor indsats for at få flere virksomheder til at indberette deres måleraflæsninger, og at der derfor er en del flere bygninger med i dette regnskab, end der var i 2011. En del af disse virksomheder bruger meget energi og vand i forhold til deres areal. Det gælder blandt andet materielgårde, idrætsfaciliteter og sociale institutioner. Derfor er der set på, om udviklingen kan skyldes, at disse virksomheder er kommet med i 2012.

På el er der et stigende forbrug, både samlet set og for de virksomheder der har været med før. For disse er den på 5 % mod den samlede stigning på 12 %.

På varmeforbruget er stigningen 2 % på de virksomheder, der har været med før, men også 2 % samlet set for alle virksomheder.

På vandforbruget er stigningen markant for de virksomheder, der først er kommet med i 2012, men det skyldes formentligt, at en virksomhed som Næstved svømmehal er kommet med i 2012. For de virksomheder, der har været med f ør, er stigningen ”kun” på ca. 1 %. I 2012 har der været stort fokus på energiledelse og dataindberetning på især skoler og daginstitutioner, og her ses et stagnerende eller faldende forbrug. På en lang række andre områder er forbruget stigende, for eksempel på biblioteksområdet. Her er forklaringen, at der er indført selvbetjent åbningstid, hvilket betyder, at bygningerne bruges hele dagen/aftenen og ikke kun i de tidligere fastsatte åbningstider.

Konklusionen må være, at det fortsat er vigtigt, at der på alle virksomheder holdes godt øje med udviklingen i el-, varme- og vandforbruget.

Der følges op på det grønne regnskab ved at kontakte de virksomheder, der har et stigende forbrug eller generelt har et højt forbrug. Der vil også fortsat blive arbejdet med energiledelse og dataindberetning fra virksomhederne og med at få alle virksomheder med i regnskabet. Øvrige bemærkninger Som Klimakommune skal Næstved Kommune hvert år indsende en opgørelse til Danmarks Naturfredningsforening over den udledte CO 2 fra kommunale aktiviteter. Data fra det grønne regnskab bruges til denne opgørelse.

Byrådet 28.05.2013

210

Made with FlippingBook - Online magazine maker