Referat af Byrådets møde d. 08.01.2013

Åbent referat for Byrådet

Mødedato 08.01.2013

Tid 16:00

Sted Byrådssalen, Teatergade 8

Medlemmer Anette Brix (C) Anne Grete Kamilles (F) Birgit Lund Terp (A) Carsten Rasmussen (A) Charlotte Mathiesen (V) Daniel Tarby Lillerøi (A) Dusan Jovanovic (A) Elmer Jacobsen (V) Evals Gruevski (C) Flemming Jay (V) Hans R. Hansen (V) Henning Jensen (A) Henning Jørgensen (B) Jesper Gersholm (F) Jette Leth Buhl (F) John Lauritzen (A) Karsten Nonbo (V) Kirsten Devantier (V) Lars Hoppe Søe (B) Lene Koustrup Madsen (A) Linda Frederiksen (A)

Lisbet Skov (A) Michael Rex (A)

Næstved Kommune Rådhuset, Teatergade 8 4700 Næstved

Niels D. Kelberg (O) Otto V. Poulsen (V) Per Sørensen (A) Søren Dysted (A) Søren Revsbæk (V) Torben Nielsen (F)

Telefon 5588 5588

naestved@naestved.dk www.naestved.dk

Troels Larsen (V) Vivi Jacobsen (O)

Fraværende

Gæster

Der var ikke indkommet nogle skriftlige spørgsmål

Byrådet 08.01.2013

2

Indholdsfortegnelse:

Punkter på åben dagsorden: 1. Revurdering af lukketider for busslusen på Sct. Mortens Kirketorv 2

2. Benchmark-rapport om natur- og miljøområdet ............................. 4

Punkter på lukket dagsorden: 3. Ejendomssag

Byrådet 08.01.2013

1

1. Revurdering af lukketider for busslusen på Sct. Mortens Kirketorv

Sagsbeh.: Anders Gedde Petersen

Sagsnr.: 2012-76180

Sagsfremstilling Michael Rex har anmodet om, at spørgsmålet om på hvilke tidspunkter lukningen af busslusen på Sct. Mortens Kirketorv skal effektueres. I forbindelse med Jernbanegades omlægning er det tidligere vedtaget, at der skal være lukket for almindelig gennemkørsel ved Sct. Mortens Kirke på hverdage efter kl. 11 og indtil næste morgen kl. 6. Denne vedtagelse har medført massive indsigelser fra de erhvervsdrivende og fra mange borgere. De handlende peger på, at de kan konstatere væsentlig nedgang i omsætningen, hvilket evt. kan føre til lukning af deres forretninger. Socialdemokratiet mener på den baggrund, at beslutningen skal revurderes, så der bliver åbnet for kørsel i butikkernes åbningstid. Det kan ikke være i nogens interesse, at der lukkes butikker i Næstveds centrum med arbejdsløshed og tomme butikslokaler som konsekvens. Socialdemokratiet foreslår, at der ændres på lukketiderne i forbindelse med den vedtagne opstilling af stelers ved Sct. Mortens Kirke. Det foreslås, at der kun skal være lukket for gennemkørsel uden for butikkernes almindelige åbningstider. Det vil i praksis sige mellem kl. 18 og indtil næste morgen på almindelige hverdage (fredag fra kl. 20) samt fra lørdag eftermiddag samt på søn- og helligdage. Der skal være tale om en forsøgsordning.

Center for Trafik bemærker, at lukningen af Sct. Mortens Kirkeplads er et element i cykelfremmeprojektet, som er medfinansieret af Statens Cykelpulje.

Politisk behandling Teknisk Udvalg Byrådet

Sagens bilag Oversigt over henvendelse vedr. busslusen ved Sct. Mortens Gade. (Bilaget udsendes kun elektronisk).

Indstilling Administrationen indstiller, at sagen drøftes.

Beslutning Teknisk Udvalg, 17.12.2012 Oversigt over henvendelser vedr. busslusen ved Sct. Mortens Gade. Tilknyttes dagsordenpunktet. Oversendes til byrådet.

Byrådet, 08.01.2013 Forslag fra V: Slusen skal mandag - fredag være åben fra kl. 6.00 - 19.00, lørdag - søndag fra kl. 6.00 - 16.00. Ordningen starter først, når Jernbanegade åbner, forventelig i maj 2013.

Byrådet 08.01.2013

2

Åbningstiderne evalueres i oktober 2013. For stemte 13: (V, C, O) Imod stemte 18: (A, F, B) Forslag fra A og F:

At der kan køres frit igennem, så længe Jernbanegade er under forandring, d.v.s. indtil omkring april/maj. I denne periode skal der indhentes erfaringer fra andre byer med lignende forhold. Samtidig skal der laves en redegørelse vedrørende forbedringer for cykeltrafik i Jernbanegade i forbindelse med projektet, samt et regnskab for disse forbedringer. En eventuel ændring af beslutningen af sag nr. 50 på byrådets møde den 27. marts 2012, træffes på førstkommende byrådsmøde efter at Jernbanegade er gjort færdig. For stemte 18: (A, F, B) Undlod at stemme 13: (V, C, O)

Bilag Oversigt over henvendelser vedr. busslusen på Sct. Mortens Gade Tilbage til toppen

Byrådet 08.01.2013

3

2. Benchmark-rapport om natur- og miljøområdet

Sagsbeh.: Steen Andersen

Sagsnr.: 2012-71938

Sagsfremstilling Der er udarbejdet en benchmark-rapport af Natur, Vand og Miljøområdet for K5- kommunerne (Næstved, Holbæk, Køge, Slagelse og Roskilde). Rapporten er udarbejdet af konsulentfirmaet Leadership Pluss, og er bestilt af kommunaldirektørerne i K5. Økonomichefgruppen har været styregruppe for arbejdet, og fagchefer/direktører på området har været sparringsgruppe og leveret hovedparten af materialet til rapporten. Benchmark-rapporten blev bestilt som opfølgning på den økonomiske benchmark, der blev udarbejdet i 2011 på hele det tekniske område. Kommunaldirektørerne ønskede en mere kvalitativ benchmark af dette fagområde med henblik på at øge indsigten i kommunernes prioritering af indsatser, serviceniveau og ressourceforbrug, som ønskes resulteret i læring og udvikling i og mellem kommunerne. Rapporten er udarbejdet på baggrund af en række interviews og udleveret materiale fra de fem kommuner. Rapporten dækker områderne: virksomheder, råstoffer, landbrug, vandløb, natur, jordforurening, affald, drikke- og grundvand, spildevand. Data er fra 2011. I rapporten beskrives udvalgte områder, hvor en af de fem kommuner gør det specielt godt, og som det vurderes, at de andre kommuner kan lære af. Herudover er der kommunespecifikke anbefalinger, og sidst men ikke mindst en vurdering af hvor de fem kommuner ligger i forhold til hinanden inden for serviceniveau og prioritering af opgaverne. Næstved Kommune fremhæves inden for følgende områder: Virksomheder: Politisk prioritering af tværfagligt erhvervsserviceteam og projekt med digitale tilsyn i kommunen. Vandløb: Administrativ og politisk prioritering af vil-opgaver, der er finansieret af eksterne midler. Udvikling af informationsmaterialer til klagende parter, der giver effektiv sagsbehandling af klager. Naturforvaltning: Administrativ og politisk prioritering med ekstern finansiering. Jordforurening: Administrativ prioritering om identificering af forpligtede områder – hvilket medfører en langt mindre sagsmængde fremover og en kortere sagsbehandlingstid. Projekt Færre hænder på sagerne: Lean inspireret projekt om sagsgange på tværs.

De områder, hvor de andre kommuner bliver fremhævet, bliver gennemgået i Center for Miljø og Natur for at vurdere, om anbefalingerne kan anvendes i Næstved Kommune.

Anbefalingerne til Næstved Kommune er i hovedsagen enslydende med anbefalingerne til de andre kommuner – de er sammenfattende: Udarbejdelse af strategioplæg for området for at forebygge, at enkeltsager og klager vokser sig unødigt store og får politisk karakter. Tydeligere strategisk retning på natur- og miljøområdet, så der sikres bedre overensstemmelse mellem politiske signaler, ledelsesmæssige prioriteringer og medarbejdernes fokus. Tværkommunalt samarbejde og evt. ansættelser inden for spildevand og vandforsyning.

Byrådet 08.01.2013

4

Anbefalingerne er – som det fremgår – forholdsvis overordnede. Center for Miljø og Natur vil udarbejde et forslag til områder, hvor der skal udarbejdes strategioplæg.

Der er allerede et udbygget ERFA-samarbejde mellem kommunerne i Region Sjælland også inden for spildevand og drikkevand. Der er på spildevandsområdet indledt et nærmere samarbejde med nogle af nabokommunerne. Det vurderes ikke, at Næstved Kommune vil have gavn af tværkommunale ansættelser. Næstved Kommune anvender næstflest økonomiske ressourcer på området. Der anvendes i alt ca. 7,3 mio. kr. årligt, hvilket er noget mere end i Køge, Holbæk og Roskilde, men mindre end i Slagelse. Kommunernes ressourceanvendelse på området hænger meget sammen med de ”lokalspecifikke faktorer”, altså antal virksomheder, antal landbrug, antal beskyttede naturområder, antal vandværker og – boringer mv. De fem kommuner har meget forskellige vilkår, hvilket afspejles i det økonomiske ressourceforbrug. Næstved har for de fleste af delområderne de fleste eller næstfleste ”antal”, hvilket også indikerer, at der skal bruges flere økonomiske ressourcer på natur, vand og miljøområdet i forhold til de tre af de fire andre kommuner. Det vurderes generelt i rapporten, at der kun er få frihedsgrader for kommunerne, da de fleste af aktiviteterne er lovbundne. Rapporten konkluderer, at det er misvisende at tale om serviceniveau, når kommunen går ud som myndighed og fører tilsyn, men at den vejledning og dialog, der føres i forbindelse med tilsynet, kan variere. Kommunerne er underlagt et lovpligtigt kvalitetsstyringssystem. Inden for råstoffer, affald, landbrug og spildevand vurderes det således, at alle kommunerne kun løser lovbundne opgaver – og de løses på et mindste-niveau. Særligt spildevandsområdet har i alle kommunerne et stort efterslæb. Inden for jordforurening og drikkevand/grundvand løses enkelte kommuneprioriterede opgaver – også for Næstved Kommunes vedkommende. Inden for naturområdet og vandløbsområdet er der en vis mulighed for prioritering, og det er også her, der ses de største forskelle kommunerne imellem. Samlet set har Næstved Kommune sammen med Slagelse Kommune et forholdsvis bedre serviceniveau på natur og vandløb, hvilket for Næstved Kommunes vedkommende skyldes politisk prioritering og evnen til at skaffe ekstern finansiering til natur og vandløbsopgaver. Det må derfor konkluderes, at vi bruger flere penge på området, men får ligeledes mere kvalitet og service for pengene. Også på virksomhedsområdet er der en spredning – den fokusering der i Næstved er på erhvervsområdet kan genfindes i rapporten. De kommende år skal vand- og naturplanerne implementeres. Der vil derfor være betydelig større aktivitet indenfor vandløb, spildevand, drikkevand og natur end i de foregående år. Siden udarbejdelsen af rapporten er vandløbsområdet blevet kraftigt beskåret i forbindelse med budgetforliget i Næstved Kommune. Økonomipåtegning Center for Økonomi og Analyse har ikke yderligere kommentarer til rapporten end nævnt i sagsfremstillingen.

Politisk behandling Direktionen Teknisk Udvalg Byrådet

Byrådet 08.01.2013

5

Sagens bilag K5 Kommunerne – Holbæk, Køge, Næstved, Roskilde og Slagelse kommuner. Benchmark analyse af natur- og miljøområdet. September 2012. (Bilagene udsendes kun elektronisk).

Indstilling Administrationen indstiller, 1.

at resultatet af benchmark-rapporten anvendes til at sætte fokus på serviceniveau og prioritering af indsats og ressourcer på området. Center for Miljø og Natur udarbejder et forslag til, inden for hvilke områder der skal udarbejdes strategioplæg, administrationsgrundlag mv. 2. at Center for Miljø og Natur tager kontakt til de øvrige fire kommuner med henblik på i fællesskab at udvælge et af delområderne, som analyseres yderligere med øget kvalitativ fokus i sigte, blandt andet gennem dybere benchmark.

Beslutning Teknisk Udvalg, 17.12.2012 Ad 1 - 2: Anbefales

Byrådet, 08.01.2013 Ad 1-2: Godkendt.

Bilag Benchmark rapport Natur og Miljø 2012 PP-præsentation december 2012 - Benchmarking Natur og Miljø Tilbage til toppen

Byrådet 08.01.2013

6

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8

Made with FlippingBook - Online magazine maker