Referat af Byrådets møde d. 27.11.2012

211. Tilretning af visitationsprocedure efter praksisundersøgelse

Sagsbeh.: Mona Lisa Pedersen

Sagsnr.: 2012-20843

Sagsfremstilling I sag nr. 76 vedtog Byrådet, at handleplan om ændringer af praksis for sager om hjælp i hjemmet skulle fremstilles for Byrådet i en særskilt sag. Det skal for en god ordens skyld præciseres, at ændringerne er påkrævet som følge af Ankestyrelsens praksisundersøgelse på § 83 – området. De mindre tilretninger og læringspunkter er implementeret, herunder udvidelse af indhold i bevillingsbrev med præcisering af borgerens ønsker og angivelse af muligheden og aftale om levering af bytteydelser.

Der har herudover været gjort forskellige overvejelser som følge af Ankestyrelsens anbefalinger, herunder er der arbejdet med nedenstående to temaer.

1. Procedure i forbindelse med visitation til plejebolig For at kunne leve op til lovens krav om skriftlighed for beboere i plejeboliger og den individuelle og konkrete vurdering, er der ændret i proceduren ved visitation til plejebolig. Der fremsendes således en afgørelse og et tilbud til borgeren fremover. Afgørelsen til borgeren skal indeholde de faktiske oplysninger, som afgørelsen baseres på og hvilke ydelser borgeren er berettiget til og kan forvente. Det vil være nødvendigt, at der i forbindelse med visitation og indflytning i en plejebolig tildeles ydelser i form af en startpakke, da borgerens behov for hjælp først kan udmåles efter indflytning i boligen. Indenfor de første 14 dage vil der blive udarbejdet en tværfaglig handleplan. Denne danner grundlag for den specifikke individuelle tildeling af ydelser ud fra borgerens behov og ud fra kommunens serviceniveau. Proceduren vil sikre, at kommunen opfylder de lovgivningsmæssige krav til en afgørelse overfor borgere i plejeboliger og den er indført ved alle nyindflytninger fra den 1. november 2012 og ved alle ændringer i hjælpen hos borgere i plejeboliger. Proceduren indebærer et ekstra tidsforbrug for visitator, som skal gennemgå handleplan, foretage tilpasninger i EOJ og fremsende bevillingsbrev indeholdende begrundelser for den individuelle tildeling af hjælp. Den hidtidige procedure var mindre tidskrævende, idet at borgeren fik en afgørelse, der alene indeholdt oplysning om, at der var visiteret pleje hele døgnet efter et fastsat serviceniveau. 2. Fastsættelse af niveau for, hvornår en ændring skal medføre udsendelse af nyt afgørelsesbrev. Efter nugældende praksis fremsendes alene nye afgørelser efter revisitationsbesøg i hjemmet. Denne praksis er ikke tilstrækkelig til at opfylde kravene i serviceloven. Serviceloven fastsætter imidlertid, at borgeren skriftligt skal oplyses om alle ændringer i hjælpen, bortset fra ”mindre, begunstigende justeringer”.

I vejledningen til serviceloven er angivet forskellige eksempler på, hvornår en ændring/en række mindre ændringer bør udløse en ny skriftlig afgørelse til borgeren.

Byrådet 27.11.2012

492

Made with FlippingBook - Online magazine maker