115. Fastsættelse af takst for Flextur
Sagsbeh.: Jørgen Gerner Hansen
Sagsnr.: 2013-28086
Sagsfremstilling Den 26. februar 2013 vedtog byrådet at overgå til Flextur (Åben flextrafik) i Næstved Kommune. Byrådet vedtog samtidig, at takststrukturen fastlægges, således at budgettet overholdes. Sagen skal forelægges igen, når takststrukturen er forhandlet på plads. Ønsket til takststrukturen var, at det ikke må være så billigt, at det kan konkurrere med busserne i byerne, så ruterne udsultes, og kommunen får unødvendigt store udgifter, men på den anden side gerne må være så billigt, at landområderne opfatter det som et økonomisk acceptabelt alternativ til egentlig busdrift. Det har vist sig stort set umuligt at udtænke et sådant koncept, bl.a. fordi flexturskunder er ubekendte og måske hjemhørende uden for kommunen, og fordi turene kan overskride kommunernes grænser. Vi kan derfor ikke lave et system, der knytter særligt offentligt tilskud til bestemte personkredse, områder eller ture.
Derudover er Movia meget afvisende for at lave kommunespecifikke løsninger – men samme begrundelser.
Der findes i dag 2 modeller for finansieringen af Flextur; den oprindelige, hvor kundens pris er 24 kr. i grundtakst incl. 5 km. + 6 kr. pr. yderligere kilometer, eller ”kommunetakst”, som nogle kommuner har indført for ture med start og slut inden for kommunen, hvor prisen er 24. kr. i grundtakst incl. 10 km. + 6 kr. pr. yderligere kilometer. Den distance, der betales for, er den korteste kørevej mellem startsted og destination, uanset, at vognen rent faktisk kører længere.
Ved samkørsel opnås en vis rabat.
24 kr. er også prisen for den billigste busbillet (2 zoner), men det skal bemærkes, at Flextursbetaling ikke kan kombineres med andre rejser eller rabatordninger (heller ikke månedskort, rejsekort, bus/tog-samarbejde), hvorfor der i mange tilfælde vil være en højere rejsepris for Flexturskunderne. De omkostninger, der er forbundet med kørslen, som brugerbetalingen ikke kan dække, pålægges kommunen. Det bemærkes, at der i samme bil kan sidde passagerer, som er visiterede efter en eller anden ordning, og den kørsel betaler naturligvis sin del af udgifterne.
Resultatet er dog stadig, at flere buspassagerer giver mindre kommunalt bidrag, mens flere flexturskunder giver større kommunalt bidrag.
Erfaringerne viser dog, at forskellige årsager reducerer det forventelige forbrug af Flexkørsel, eksempelvis bestillingsfristen på 2 timer, intimideringen ved at sidde tæt med fremmede og lignende, hvorfor det er Center for Trafiks opfattelse, at de afsatte budgetmidler til oplandstaxa vil være tilstrækkelig til Flextur i både 2013 og 2014 og måske videre.
Flextur søges igangsat i august 2013.
Byrådet 25.06.2013
281
Made with FlippingBook - Online magazine maker