• En begrundet redegørelse for, hvorfor vedtægten indstilles ændret (se vejledningens afsnit 3) • En oversigt med tre lodrette kolonner, hvor den første kolonne indeholder den gæl- dende affattelse af vedtægten (bestemmelse for bestemmelse), den anden kolonne indeholder tekstforslaget til den ændrede/nye bestemmelse, mens den tredje kolonne indeholder konkrete bemærkninger til, hvorfor de enkelte vedtægtsbestemmelser ind- stilles ændret (kolonneoversigten kan udelades, hvis der kun er tale om ganske få æn- dringer af vedtægten).
Et udkast til en ny vedtægt.
•
Erhvervsstyrelsen indleder typisk en dialog med bestyrelsen på grundlag af de indsendte do- kumenter. Erhvervsstyrelsen kan anmode bestyrelsen om at indsende supplerende oplysnin- ger, såfremt styrelsen måtte finde dette relevant.
Når Erhvervsstyrelsen eventuelt med Civilstyrelsens samtykke har meddelt tilladelse til en vedtægtsændring, vedtager bestyrelsen ændringen på et bestyrelsesmøde.
Vedtægtsændringen registreres via Erhvervsstyrelsens selvbetjeningsløsning senest 2 uger efter, at bestyrelsens beslutning om at ændre vedtægtens er truffet. Der vælges muligheden "Ændre virksomhed" og vedlægges følgende dokumenter:
• Dokumentation for ændringens lovlige vedtagelse.
• En ny dateret vedtægt med den fuldstændige ordlyd i den nye affattelse.
3. Vedtægtsændringer skal være velbegrundede En fonds vedtægt er udtryk for stifters ønsker, og vedtægtsændringer kan derfor ikke tillades, medmindre de er velbegrundede. Hvis bestyrelsen ønsker at ændre en vedtægt, er det derfor et krav, at behovet for ændringen dokumenteres og understøttes af en redegørelse fra besty- relsen. I nogle situationer vil det også være hensigtsmæssigt med en udtalelse eller erklæring fra revisor. En ændring af vedtægten, som alene er begrundet med et ønske om en sproglig eller redaktio- nel modernisering, vil normalt ikke kunne finde sted, da dette ikke vil udgøre en tilstrækkelig tungtvejende begrundelse for ændringen. Vedtægtsændringer skal ikke nødvendigvis udspringe af ændrede forhold, der gør, at vedtæg- ten ikke kan efterleves eller er blevet åbenbart uhensigtsmæssig. Ved Erhvervsstyrelsens be- handling af anmodninger om vedtægtsændringer tager styrelsen også hensyn til, at erhvervs- drivende fonde er erhvervsvirksomheder, hvilket i visse situationer gør det nødvendigt, at disse fonde har mulighed for at tilpasse sig til ændrede konkurrencevilkår, finansieringsbehov m.v. Det er fortsat mest vanskeligt at få tilladelse til ændring af fondens formål. Det gælder navn- lig ændringer af uddelingsformålet. En ændring af formålet kan kun tillades, hvis formålet ikke eller kun vanskeligt kan opfyldes eller er blevet uhensigtsmæssigt. Hertil kommer, at der ved en formålsændring er krav om, at der skal være nær sammenhæng mellem de oprindelige formål, der er udtryk for stifters vilje, og det ændrede formål, ligesom en formålsændring ikke må gå videre end, hvad der er påkrævet under hensyntagen til fon- dens ændrede forhold. Fonden skal så vidt muligt kunne ”leve videre” med de øvrige eller nye formål.
3
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease