Generelt forholder det sig sådan, at en fonds formål ikke skal afspejle fondens faktiske aktivi- teter, men skal afspejle stifters vilje med fonden. Bestyrelsen for fonden er ansvarlig for, at fondens virke sker inden for rammerne af vedtægten, herunder formålet. Bestyrelsen skal varetage fondens interesser, hvilket også gælder ved vedtægtsændringer. En ændring af en fonds vedtægt skal således altid være i fondens interesse. Hensynet til tredje- mand, herunder stifter eller væsentlige gavegivere, kan ikke tillægges vægt. Hvis stifter er i live, tillægges det en vis betydning, hvorvidt stifter støtter eller er modstander af den vedtægtsændring, som bestyrelsen foreslår. Stifters holdning til en vedtægtsændring er dog ikke afgørende for Erhvervsstyrelsens behandling af anmodningen om tilladelse til en vedtægtsændring.
Sager om vedtægtsændringer er meget konkrete sager, der afgøres under henvisning til de samlede foreliggende omstændigheder.
Ændring af vedtægten kan som udgangspunkt besluttes af bestyrelsen ved simpelt stemme- flertal, jf. erhvervsfondslovens § 53, stk. 3. Mange vedtægter indeholder imidlertid bestem- melser om, at der kræves en eller anden form for kvalificeret flertal for at ændre vedtægten. I så fald skal vedtægtens skærpede vedtagelseskrav iagttages. 4. Ændring af fondens formål og uddelingsformål kræver samtykke fra Civilstyrelsen Hvis der i en erhvervsdrivende fond skal ske ændring af vedtægtens bestemmelser om formål og uddelingsformål, er det en forudsætning for, at Erhvervsstyrelsen kan tillade vedtægtsæn- dringen, at Civilstyrelsen kan samtykke til ændringen. Dette skyldes blandt andet, at der i disse sager bør foretages en nøje afvejning i relation til både det erhvervsmæssige og det te- stamentariske aspekt af sagen, således at også stifters vilje sikres bedst muligt. 5. Indskrænkninger i aktuelle rettigheder eller berettigede forventninger om ydelser fra fonden Der må ikke ske indskrænkninger i aktuelle rettigheder eller enkeltpersoners berettigede for- ventninger om ydelser fra fonden. Dette er en almindelig ulovbestemt fondsretlig grundsæt- ning. En aktuel rettighed kan eksempelvis være en vedtægtsmæssig ret til at udpege medlemmer til en fonds bestyrelse. Vedtægtsbestemmelser om udpegning af medlemmer til fondens besty- relse kan dog efterfølgende ændres, men det forudsætter i henhold til Erhvervsstyrelsens ad- ministrative praksis, at der som bilag til registreringen vedlægges et konkretiseret skriftligt samtykke fra den pågældende udpegningsberettigede, om at den pågældende udpegningsbe- rettigede er enig i, at retten til at udpege medlemmer til fondens bestyrelse beskæres. Hvis bestemmelser om eksternes ret til udpegning af medlemmer til bestyrelsen ændres som følge af, at en organisation, forening m.v. er blevet opløst og derfor ikke længere kan udøve sin ret, skal der som bilag til registreringen i stedet vedlægges dokumentation for den udpeg- ningsberettigedes opløsning.
Hvis den nuværende udpegningsberettigede er under likvidation, skal samtykket indhentes hos likvidator.
I øvrigt vil en ændring af vedtægtens bestemmelser om udpegning af medlemmer til en fonds bestyrelse naturligvis blive behandlet som en almindelig vedtægtsændring efter de alminde- lige regler herom, jf. erhvervsfondslovens § 89.
4
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease