Erhvervsdrivende fonde - dokumentsamling 2025

Revisor skal udføre sine opgaver i overensstemmelse med god revisorskik, herunder udvise den nøjagtighed og hurtighed, som opgavernes beskaffenhed tillader, hvilket i øvrigt gælder både i erhvervsdrivende fonde og kapitalselskaber.

Revisors særlige rolle giver revisor en række pligter overfor den enkelte fond, men også over for fondsmyndigheden, som vil blive omtalt senere i vejledningen.

Det skal bemærkes, at revisorlovens kapitel 4, samt bl.a. de internationale revisionsstandar- der, som også gælder i Danmark, indeholder omfattende og detaljerede krav til revisors uaf- hængighed, som ikke vil blive gennemgået yderligere i denne vejledning. Det skal blot nævnes at kravene til revisors uafhængighed i erhvervsdrivende fonde er lig f.eks. kapitalselskaber.

3. Udpegning og fratrædelse 3.1. Udpegning af revisor

Revisor vælges som udgangspunkt for et år ad gangen af bestyrelsen på årsregnskabsmødet. På mødet skal bestyrelsen aktivt tage stilling til valg af revisor, herunder om revisor skal gen- vælges, eller om der skal vælges en ny revisor. Revisor kan også vælges i henhold til fondens vedtægt, som eksempelvis kan indeholde be- stemmelse om en bestemt revisor eller en udpegningsret tillagt stifter, en organisation eller lignende, jf. dog nedenfor. 3.2. Begrænsning i udpegningsret tillagt andre end bestyrelsen En eventuel udpegningsbestemmelse, som er tillagt stifter eller andre, skal fremgå af vedtæg- ten, og en sådan udpegningsret kan alene gælde i op til 7 år fra fondens stiftelse. På den måde kan stifter få mulighed for indflydelse på fondens revisor i en periode, men bestyrelsen sikres derefter frie hænder til at tilrettelægge fondens organisation og virksomhed, som den finder mest hensigtsmæssig. Det skal bemærkes, at de erhvervsdrivende fonde, som på ikrafttrædelsestidspunktet for LEF (den 1. januar 2015) har vedtægtsbestemmelser om, at revisor skal være en bestemt revisor, eller skal være udpeget på en bestemt måde, f.eks. udpeget af en bestemt organisation eller familiegren af stifter, skal på førstkommende årsregnskabsmøde efter lovens ikrafttræden til- passes. Hvis fondens revisor udpeges af andre end bestyrelsen, skal det fremgå at denne ud- pegningsret kun gælder 7 år fra det afholdte årsregnskabsmøde. Baggrunden for, at bestyrelsen som udgangspunkt skal kunne vælge den revisor, som besty- relsen finder bedst egnet, er, at bestyrelsen altid har det overordnede ansvar for fonden, her- under pligt til at administrere og forvalte fondens midler. Endvidere er det vigtigt, at bestyrel- sen altid kender til revisors opgavevaretagelse. Stifter eller andre udpegningsberettigede vil derimod ikke have kendskab til revisors udførelse af sine opgaver, og revisor er grundet tavs- hedspligt afskåret fra at kommentere eller melde tilbage til den, som har udpeget revisor. Stifter eller andre udpegningsberettigede modtager ikke selvstændig rapportering, og har ikke adgang til revisionsprotokollen eller andet. De kan som følge af revisors tavshedspligt ej heller holde møde om samarbejdsforhold, revisors arbejde, observationer, anbefalinger m.v. Den der har udpeget revisor må ligesom alle andre end fondsmyndigheden og fondens ledelse alene henholde sig til revisionspåtegningen. 3.3. Hvem kan være revisor i en erhvervsdrivende fond Revisoren i en erhvervsdrivende fond skal være en godkendt revisor, hvilket vil sige en stats- autoriseret eller registreret revisor, der er tilknyttet en godkendt revisionsvirksomhed, jf. re- visorlovens § 2.

2

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease