4.12. Erstatningspligt Revisor kan blive gjort erstatningsansvarlig for tab, som denne forsætligt eller uagtsomt måtte have påført fonden, jf. LEF § 126, stk. 2.
5. Revisors samspil med fondsmyndigheden 5.1. Udvidet underretningspligt
Det er alene fondsmyndigheden, som fører tilsyn med en erhvervsdrivende fond, men revisor har dog en udvidet underretningspligt i erhvervsdrivende fonde. Revisor skal således hjælpe fondsmyndigheden med konkrete oplysninger, da revisor kommer tættere på fondens ledelse og de konkrete dispositioner, som foretages i fonden. Revisor indtager på den måde en cen- tral rolle som oplysningskilde i kraft af sin stilling som uafhængigt organ og offentlighedens tillidsrepræsentant med væsentlig indsigt i fondens økonomiske forhold. 5.1.1 Pligt til straks-underretning ved ikke-uvæsentlige forhold Revisor har, som det fremgår ovenfor, en række konkrete pligter i forhold til en erhvervsdri- vende fond, foruden selve opgaven med at revidere fondens årsregnskab. Det falder dog uden for revisors opgaver at vurdere hensigtsmæssigheden af ledelsens forretningsmæssige dispo- sitioner. Revisor skal dog påse, at bestyrelsens dispositioner ikke overtræder fondens ved- tægt eller lovgivningen, og revisor har i denne forbindelse pligt til straks at meddele fonds- myndigheden om ikke-uvæsentlige overtrædelser af f.eks. loven eller vedtægten, jf. LEF § 74, stk. 2. Hvis der er tale om mindre forhold, der umiddelbart kan berigtiges af bestyrelsen, skal revisor dog ikke underrette fondsmyndigheden, hvis bestyrelsen efter opfordring fra revisor umiddel- bart berigtiger forholdet. Bestyrelsen kan således f.eks. konsultere advokat eller lignende in- den der tages stilling til det konkrete forhold. Desuden skal revisor altid oplyse om forhold, som kan medføre straf- eller erstatningsansvar, herunder overtrædelser af straffelovens kapitel 28 om formueforbrydelser, afgifts- og til- skudslovgivningen, samt lovgivningen om aflæggelse af regnskab, herunder bogføring og op- bevaring af regnskabsmateriale. Endvidere gælder revisors underretningspligt til fondsmyndigheden også, hvis revisor i forbin- delse med anden erklæringsafgivelse for fonden bliver opmærksom på forhold, der kan have betydning for fondsmyndighedens tilsyn med fonden. Bestemmelsen er en slags opsamlings- bestemmelse, så revisor altid skal give meddelelse til tilsynsmyndigheden, hvis denne får kendskab til oplysninger, som tilsynsmyndigheden bør være bekendt med. Tidligere kunne revisor vælge at underrette fondsmyndigheden via påtegningen på fondens årsrapport, som efter årsregnskabsloven skal indsendes til Erhvervsstyrelsen senest 5 måne- der efter regnskabsårets udløb. Den bestemmelse medførte, at fondsmyndigheden først med en vis forsinkelse ville blive bekendt med forhold, som kunne have betydning for fondsmyn- dighedens udøvelse af sin tilsynsvirksomhed. Tidspunktet for underretning er derfor i den nye lov fremrykket, så der er en reel mulighed for at fondsmyndigheden kan gribe ind i en konkret sag inden det er for sent.
At underretningen skal ske straks medfører, at revisor ikke kan vente flere dage med at ind- sende meddelelsen til fondsmyndigheden.
5.2. Underretning af formelle fejl og mangler Hvis revisor konstaterer, at bestyrelsen ikke har overholdt sin pligt til at oprette og føre bø- ger, fortegnelser og protokoller, skal revisor udfærdige en særskilt udtalelse herom, der skal
9
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease