3.5. Tavshedspligt, § 57 1985-loven indeholdt ikke en regel om tavshedspligt. Der er i den gældende lov indsat en re- gel om tavshedspligt for medlemmer af ledelsen, vurderingsmænd og granskningsmænd samt disses medhjælpere og suppleanter, jf. erhvervsfondslovens § 57. Reglen svarer til selskabs- lovens § 132. Der er ikke med den nye bestemmelse tilsigtet en udvidelse af de gældende reg- ler om tavshedspligt. De omfattede personer må ikke uberettiget videregive, hvad de under udøvelsen af deres hverv har fået kendskab til. Det vil være inden for bestyrelsens kompetence at træffe beslut- ning om, hvorvidt der skal gives oplysning om et anliggende i fortrolighed til udvalgte interes- senter, dog forudsat, at dette sker i fondens interesse og således, at oplysningen ikke skader fonden. Ved ”uberettiget videregivelse” forstås, at der ikke er en tilstrækkelig begrundelse for at videregive den pågældende information, samt at argumenterne herfor ikke kan retfær- diggøre en videregivelse. Særligt hvad angår møder i bestyrelsen og tavshedspligten for medlemmerne, vil det være in- den for bestyrelsens almindelige kompetence at træffe beslutning om, hvorvidt der skal ske orientering eller i øvrigt gives oplysning om et anliggende i fortrolighed til udvalgte interes- senter. Det er et krav, at dette sker i fondens interesse, således at oplysningen ikke skader fonden. Et eksempel er, hvis der forestår en ændring af aktiviteterne, som kan påvirke enkelte af fondens interessenter eller kreditorer. De af bestemmelsen omfattede personer er personligt ansvarlige, hvis fonden påføres skade som følge af en tilsidesættelse af tavshedspligten. Hvis en uberettiget videregivelse omfatter f.eks. forretningshemmeligheder, vil der tillige kunne blive tale om strafansvar efter § 132, stk. 1.
Bestemmelsen gælder uanset om medlemmerne er udpegede efter vedtægten eller om de er medarbejdervalgte.
HUSK: Tavshedspligten er fastsat i erhvervsfondsloven. Forretningsordenen bør fastlægge nærmere proce- durer for administration og beslutninger i bestyrelsesmøder herom.
3.6. Årligt regnskabsmøde, § 59 Erhvervsfondsloven præciserer, at godkendelse af fondens årsrapport sker én gang om året på årsregnskabsmødet. Revisor har pligt til at deltage i årsmødet, jf. § 59, stk. 2. Dog kan be- styrelsen beslutte, at der ikke er behov for revisors deltagelse i mødet, og er revisor enig i dette, har revisor ikke pligt til at deltage. På årsregnskabsmødet skal bestyrelsen træffe beslutning om godkendelse af årsrapporten og om anvendelse af overskud til uddeling eller dækning af underskud i henhold til den god- kendte årsrapport. Beslutning om uddelinger kan være til konkrete legatarer eller til senere beslutning om den konkrete anvendelse afhængig af ansøgere osv., jf. særskilt vejledning herom. Årsregnskabsmødet skal afholdes i så god tid, at den godkendte årsrapport kan indsendes til Erhvervsstyrelsen, så den er modtaget i styrelsen inden udløbet af indleveringsfristen i års- regnskabsloven. Fristen for at indsende årsrapport er for erhvervsdrivende fonde senest 6 måneder efter regnskabsårets afslutning, jf. årsregnskabslovens § 138, stk. 1
Bestemmelsen er strafbelagt, jf. erhvervsfondslovens § 132, stk. 1.
5
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease