forhold er af usædvanlig art eller stor betydning, skal forelægges bestyrelsen. Sådanne dispo- sitioner kan normalt kun foretages efter bemyndigelse fra bestyrelsen. I sagens natur vil det variere fra fond til fond, hvad der kan karakteriseres som usædvanligt. Direktionen har en såkaldt ”stillingsfuldmagt” og er legitimeret i forhold til omverdenen til at indgå aftaler på fondens vegne inden for fondens formål, direktørkontrakten og eventuelle krav til direktøren i forretningsordenen. Ved den daglige ledelse skal direktionen på samme måde som bestyrelsen alene varetage fondens formål og interesser. Ansættelse og afskedi- gelse af ledende medarbejdere, som ikke er medlemmer af direktionen, foretages af direktio- nen. Bestyrelsen har altid mulighed for at overtage en konkret sag fra direktionen, men må ikke gøre det generelt, således at den reelt overtager direktionens opgaver og funktioner. Hvis det sker, ophører todelingen mellem bestyrelsen og direktionen, og bestyrelsens kontrolfunktion med direktionen ophører reelt. Bestyrelsen skal i givet fald, under respekt af eventuelle krav i vedtægten, nedlægge direktionsfunktionen. I såkaldte ”negotiorum gestio” -situationer kan direktionen ikke afvente bestyrelsens beslut- ning om et væsentligt spørgsmål, uanset at direktionen ikke har bemyndigelse til at træffe be- slutning om spørgsmålet. Ved ”negotiorum gestio” skal forstås en uanmodet forretningsførelse, dvs. det forhold, at en person varetager en andens anliggender, uden at det er aftalt mellem dem, og hvor varetagel- sen er nødvendig for at afværge formuetab eller andet retstab for den pågældende, og hvor denne selv er forhindret i at varetage sine interesser. I sådanne tilfælde skal direktionen handle og snarest muligt derefter orientere bestyrelsen herom. Den beskrevne situation kræver, at der ikke har været tid til at afholde et bestyrelses- møde. Bestemmelsens anvendelsesområde må antages at indsnævres, efterhånden som det bliver nemmere at indhente en godkendelse ad anden vej end ved et fysisk møde, dvs. f.eks. pr. telefon, e-mail eller lignende.
Reglerne om direktionens pligt med hensyn til bogføring og formueforvaltning er samlet i er- hvervsfondslovens § 42, stk. 2 og 3.
Efter stk. 2 har direktionen i en fond det umiddelbare ansvar for, at bogføringen foregår på betryggende måde i overensstemmelse med lovgivningen og de nærmere bestemmelser om bogføringspligtens omfang. Bogføringen omfatter hele fondens bogholderi og regnskabsvæ- sen. Bestyrelsen skal ligeledes sikre, at de får de fornødne rapporteringer fra fondens datter- virksomheder til varetagelsen af fondens aktivitets- og uddelingsformål. Direktionens pligt med hensyn til formueforvaltningen er ikke blot en pligt til at konstatere aktivernes tilstede- værelse, men omfatter efter lovens ord også deres forsvarlige anbringelse. Stk. 3 indeholder en bestemmelse om, at direktionen i en fond også har et ansvar for at sikre, at fondens kapitalberedskab til enhver tid er forsvarligt. Det indebærer, at der er tilstrækkelig likviditet til at opfylde fondens nuværende og fremtidige forpligtelser, efterhånden som de forfalder. Stk. 3 svarer til § 38, stk. 1, nr. 5, om bestyrelsens pligt til bl.a. at sikre fondens ka- pitalberedskab. Det er derfor både bestyrelsen og direktionen, der bærer ansvaret for disse forhold. Stk. 4 indebærer, at en direktør har ret til at være til stede og udtale sig ved bestyrelsens mø- der, selv om den pågældende ikke er medlem af bestyrelsen. Bestyrelsen kan i det enkelte til- fælde beslutte, at direktøren ikke skal være til stede. Bestemmelsen medfører ikke, at
6
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease