Endvidere forudsættes det, at pensionsforpligtelsen fremgår af årsrapporten til den aktu- armæssige værdi.
5. Administrator Erhvervsfondsloven præciserer i § 43, at en administrator ikke er direktør, og at vedkom- mende ikke kan bestride de opgaver, som en direktør varetager. Bestyrelsen – eller direktio- nen, hvis fonden har en sådan – har ansvaret for ledelsesopgaverne og skal derfor føre kon- trol og tilsyn med administratorens udførelse af de administrative opgaver for bestyrelsen. Hvis bestyrelsen ønsker en administrator, kan vedkommendes opgaver og kontrollen hermed afgrænses nærmere i forretningsordenen. Samtidig er det vigtigt at have en skriftlig aftale med administrator, hvor de nærmere opgaver og rapporteringspligter nøje beskrives. Det vurderes, at formanden for bestyrelsen sædvanligvis ikke kan have funktion som fondens administrator, da det må anses for omgåelse af forbuddet i erhvervsfondslovens § 52, stk. 3, 1. pkt., hvorefter formanden ikke må udføre hverv for fonden, der ikke er en del af hvervet som formand. Desuden præciseres i bestemmelsens 2. pkt., at formanden, hvis der er særligt behov herfor, kan påtage sig opgaver for bestyrelsen. Administrator skal ikke registreres i Erhvervsstyrelsens it-system. Administrator kan ikke re- præsentere eller tegne fonden i forhold til tredjemand, hvilket betyder, at administrator alene fungerer som fuldmægtig for bestyrelsen i forhold til fondens administration.
Administrator skal ikke registreres i Erhvervsstyrelsens it-system. Administrator kan ikke re- præsentere eller tegne fonden i forhold til tredjemand.
6. Oplysning i årsrapport om vederlag Årsregnskabslovens § 69, stk. 1, udvider kravet om oplysninger om vederlag til ledelsen til også at omfatte små erhvervsdrivende fonde. Der skal herefter altid i erhvervsdrivende fonde gives beløbsmæssige oplysninger om bestyrelsens og en eventuel direktions samlede veder- lag og lønninger. Vederlag omfatter både kontant og ikke-kontant vederlag samt fast og variabelt vederlag (ty- pisk løn og gage) og andre fordele (f.eks. fri bil, telefon, bolig, avis). Oplysningskravet omfat- ter også eventuelle pensionsbidrag og fratrædelsesgodtgørelser til nuværende eller forhen- værende medlemmer af fondens ledelse uanset fondens størrelse. Oplysningerne skal gives fordelt på hvert ledelsesorgan. Er fonden forpligtet til at yde pension (direktionen), som ikke er afdækket forsikringsmæssigt eller på anden måde, skal disse forpligtelser oplyses særskilt fordelt på hvert ledelsesorgan. I koncernregnskabet skal der oplyses om det samlede vederlag, fondens ledelse modtager fra koncernvirksomhederne, jf. årsregnskabslovens § 126, stk. 2. En fond, som er modervirksom- hed i en lille koncern, kan dog undlade at udarbejde koncernregnskab, jf. årsregnskabslovens § 110. Det samme kan fonde, som har overladt det til en dattervirksomhed at udarbejde kon- cernregnskab, jf. årsregnskabslovens § 111, stk. 2 og 3. Årsregnskabslovens § 69, stk. 2, in- deholder derfor et særligt oplysningskrav i tilfælde, hvor fonden er modervirksomhed i en koncern, men undlader at udarbejde koncernregnskab. Her skal der alligevel oplyses om det vederlag, fondens ledelse modtager fra fonden og dens dattervirksomheder. Herved sikres det, at oplysningskravene til vederlagene er de samme, uanset om fonden udarbejder kon- cernregnskab eller undlader dette.
8
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease