Erhvervsdrivende fonde - dokumentsamling 2025

I sådanne situationer indeholder erhvervsfondsloven mulighed for, at disse fysiske personer kan ud- gøre flertallet af medlemmer i bestyrelsen, hvis Erhvervsstyrelsen giver samtykke. Også her gælder, at Erhvervsstyrelsen sjældent giver samtykke til noget sådan.

Det vil ikke være i overensstemmelse med en fonds absolutte selvbestemmelsesret, hvis den øverste myndighed – som er bestyrelsen – skal kunne modtage bindende direktiver fra personer uden for be- styrelsen med hensyn til varetagelsen af deres hverv. Tilkendegivelser fra personer eller andre uden for bestyrelsen er som følge heraf alene kun vejledende for bestyrelsen. Der kan dog undtagelsesvis være krav om, at visse enkeltstående konkrete vedtægtsforhold tillægger en eller flere bestemte per- soner en vetoret. Bestyrelsen skal alene varetage formål og interesser for den enkelte fond, jf. er- hvervsfondslovens § 38, stk. 1, 1. pkt. Efter Erhvervsstyrelsens opfattelse kan et mindretal af fondens bestyrelsesmedlemmer under særlige omstændigheder udpeges af et repræsentantskab. Kravet om bestyrelsens uafhængighed betyder imidlertid, at repræsentantskabet ikke kan udpege mere end halvdelen af medlemmerne af bestyrel- sen, heriblandt ikke formanden for bestyrelsen, hvis dennes stemme er afgørende ved stemmelighed. Udkastet til vedtægt indeholder ikke bestemmelser om medarbejdervalgte medlemmer af bestyrel- sen. Det skal dog bemærkes, at hvis vedtægten indeholder en bestemmelse om, at medarbejderne i virksomheden skal udpege et eller flere medlemmer til bestyrelsen, vil en sådan bestemmelse ikke er- statte bestemmelserne i erhvervsfondsloven om medarbejdervalgte medlemmer af bestyrelsen, med- mindre det klart fremgår, at dette er tilfældet. Vedtægten kan indeholde bestemmelser om, at der udpeges suppleanter, som indtræder i bestyrel- sen i tilfælde af varigt forfald for det pågældende bestyrelsesmedlem. Dette er dog ikke et krav i hen- hold til erhvervsfondsloven. Erhvervsfondsloven indeholder ikke krav om, at der af vedtægten skal fremgå kvalifikationskrav (f.eks. branchekendskab eller uddannelseskrav) for bestyrelsesmedlemmer. Det er dog Erhvervsstyrelsens anbefaling at have bestemmelser herom. Det er især relevant, hvis medlemmer af bestyrelsen udpeges ved selvsupplering, hvilket vil sige at de resterende medlemmer af bestyrelsen i fællesskab udpeger et eller flere nye medlemmer.

Systemet for genudpegning – eller nyudpegning – af medlemmer til bestyrelsen fungerer i praksis som et af følgende alternativer (eller en kombination):

1. Organisationer, foreninger m.v. uden for bestyrelsen træffer beslutning om ny-/genudpeg- ning af et eller flere bestyrelsesmedlemmer.

2. Resterende medlemmer af bestyrelsen, der ikke er på valg, eller de medlemmer, som fortsat er i bestyrelsen efter et medlems udtræden, træffer beslutning om ny-/genudpegning af et eller flere bestyrelsesmedlemmer.

Det tidligere ofte forekommende ”gamle system”, hvor det fratrædende medlem selv træffer beslut- ning om deres egen genudpegning eller udpegning af en anden person bør efter Erhvervsstyrelsens opfattelse undgås, da et sådant system ikke sikrer løbende fornyelse og generationsskifte i bestyrel- sen. Erhvervsstyrelsen anbefaler derfor, at det i stedet tilkendegives i vedtægten, hvilke interesser eller fagkundskaber (kvalifikationskrav), der henset til fondens formål og aktiviteter bør være repræsente- ret i bestyrelsen, hvorefter den konkrete personudpegning træffes af den øvrige bestyrelse eller af de nævnte organisationer eller foreninger m.v. under hensyntagen hertil. Erhvervsfondsloven indeholder ikke krav om udpegningsperiode, bestemmelser om genudpegning el- ler om aldersgrænse, men Erhvervsstyrelsen lægger stor vægt på dette, og foreslår som udgangs- punkt, at det indarbejdes i vedtægten. Sådanne krav vil sikre en løbende udskiftning af medlemmerne af bestyrelsen, og herved opstår der ikke problemer ved et ”generationsskifte”.

7

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease