Som revisor for fonden kan vælges en revisionsvirksomhed eller en til revisionsvirksomheden tilknyt- tet revisor, hvilket skal fremgå af beslutningen om udpegning af revisor og anmeldelsen til Erhvervs- styrelsen.
Fondens revisor skal registreres i Erhvervsstyrelsens it-system, jf. erhvervsfondslovens § 13, stk. 1.
Lettelse af revisionspligten i henhold til årsregnskabslovens § 135 gælder ikke for de erhvervsdri- vende fonde, jf. årsregnskabslovens § 135, stk. 2. Erhvervsdrivende fondes årsregnskaber skal der- for altid revideres af en godkendt revisor.
Revisor skal som udgangspunkt vælges for et år ad gangen af bestyrelsen på årsregnskabsmødet. Re- visor kan også vælges i henhold til fondens vedtægt, som eksempelvis kan indeholde bestemmelse om en bestemt revisor eller en udpegningsret tillagt stifter, en organisation eller lignende.
En eventuel udpegningsret som er tillagt stifter eller andre, skal fremgå af vedtægten, og kan alene gælde i op til 7 år fra fondens stiftelse. På den måde kan stifter få indflydelse på fondens revisor i en periode, men bestyrelsen sikres derefter frie hænder til at tilrettelægge fondens organisation og virk- somhed, som den finder mest hensigtsmæssig.
Revisor kan afsættes af den der har valgt revisor (som udgangspunkt bestyrelsen) eller af Erhvervs- styrelsen, jf. erhvervsfondslovens § 72, stk. 2, 1. pkt.
Hvis en erhvervsdrivende fond ikke har en revisor, kan Erhvervsstyrelsen udpege en revisor, jf. er- hvervsfondslovens § 69, stk. 2. Erhvervsstyrelsen vil normalt give bestyrelsen mulighed for at vælge en ny revisor, inden der udpeges en.
14. § 13 Tegningsregel § 13
Tegningsregel
Stk. 1. Fonden tegnes af formanden for bestyrelsen, af 2 medlemmer af bestyrelsen i for- ening eller af den samlede bestyrelse.
Erhvervsstyrelsens kommentarer:
Udgangspunktet i henhold til erhvervsfondslovens § 68, stk. 2, er, at fonden tegnes af den samlede bestyrelse, af et bestyrelsesmedlem eller af en direktør.
Udgangspunktet kan dog begrænses i vedtægten, således at tegningsretten kun kan udøves af flere personer i forening eller af en eller flere bestemte personer hver for sig eller i forening, jf. erhvervs- fondslovens § 68, stk. 3.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at reglerne om tegning suppleres af de almindelige regler i dansk lovgivning om stillingsfuldmagt.
Bestemmelser om begrænsning af tegningsreglen bør overvejes nøje. Det skal sikres, at fonden for- holdsvis nemt er i stand til at foretage løbende fornødne dispositioner. Et krav om, at fonden tegnes af den samlede bestyrelse, kan være uhensigtsmæssigt – ikke mindst, hvis medlemmerne af bestyrel- sen bor forskellige steder i Danmark eller udlandet. Det kan i praksis føre til, at fonden er handlings- lammet.
17
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease