Efter erhvervsfondslovens § 68, stk. 3, 2. pkt., kan en fonds tegningsregel imidlertid ikke indeholde begrænsninger med hensyn til visse dispositioner. Det er således ikke muligt at lave særlige tegnings- regler i forhold til f.eks. salg eller pantsætning af fast ejendom eller fastsætte beløbsgrænser for de enkelte medlemmers tegningsret.
I henhold til bemærkningerne til erhvervsfondslovens § 68 skal bestemmelser om prokura ikke indgå i vedtægten, da de ikke anses for at have vedtægtsrelevans, men derimod for at være udtryk for stil- lingsfuldmagtsforhold.
15. § 14 Ændring af vedtægten § 14
Ændring af vedtægten
Stk. 1. Ændring af vedtægten kræver, at mindst 3/4 af samtlige medlemmer af bestyrelsen stemmer for.
Stk. 2. En vedtægtsændring (bortset fra kapitalforhøjelse) kræver tilladelse fra Erhvervssty- relsen og eventuelt samtykke fra Civilstyrelsen.
Erhvervsstyrelsens kommentarer:
Erhvervsstyrelsen skal som fondsmyndighed i henhold til erhvervsfondslovens § 89 give tilladelse til ændringer i vedtægten. Det gælder dog ikke, hvis der er tale om en kapitalforhøjelse, hvilket bestyrel- sen kan beslutte alene uden tilladelse. Bestyrelsen kan dog i den anledning kun beslutte de nødven- dige ændringer af vedtægten.
I henhold til erhvervsfondslovens § 89, stk. 2, kan ændring af bestemmelser om formål eller uddeling (og beslutning om opløsning af fonden), kun ske med Civilstyrelsens samtykke.
Som tidligere nævnt træffer bestyrelsen som udgangspunkt beslutninger ved simpelt stemmeflertal, jf. erhvervsfondslovens § 53, stk. 3. Vedtægterne kan imidlertid forudsætte en anden majoritet ved ændring af vedtægten eller visse dele af vedtægten, f.eks. formålet.
Erhvervsstyrelsen anbefaler almindeligvis, at der ikke kræves enstemmighed blandt medlemmerne af bestyrelsen. En sådan bestemmelse giver det enkelte medlem af bestyrelsen en vetoret, hvilket bety- der, at fonden ved uoverensstemmelse i bestyrelsen kan blive handlingslammet.
16. § 15 Opløsning af fonden § 15
Opløsning af fonden
Stk. 1. Beslutning om opløsning af fonden kræver, at mindst 3/4 af samtlige medlemmer af bestyrelsen stemmer for. Ved beslutning om opløsning skal bestyrelsen til Erhvervsstyrelsen indstille en likvidator til at forestå likvidationen af fonden.
Stk. 2. En opløsning af fonden kræver Erhvervsstyrelsens tilladelse og samtykke fra Civilsty- relsen.
18
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease