Stk. 3. I tilfælde af opløsning skal fondens midler anvendes i overensstemmelse med bestem- melsen om anvendelse af overskud. Hvis dette ikke er muligt, skal midlerne anvendes til [**].
Stk. 4. Ingen del af fondens formue kan nogensinde gå tilbage til stifteren, til en med stifteren samlevende ægtefælle eller til stifterens mindreårige børn.
Stk. 5. Anvendelsen af likvidationsprovenuet skal godkendes af Erhvervsstyrelsen.
Som vedtaget den -**].
Erhvervsstyrelsen kommentarer:
En erhvervsdrivende fond er som udgangspunkt stiftet for eftertiden, men det kan fastsættes i ved- tægten, at levetiden skal være begrænset.
Hvis en erhvervsdrivende fond skal opløses, skal Erhvervsstyrelsen som fondsmyndighed altid give tilladelse, jf. erhvervsfondslovens § 89, stk. 1. Derudover skal opløsningen godkendes af Civilstyrel- sen.
Frivilligt ophør af en erhvervsdrivende fond skal ske ved likvidation efter reglerne i erhvervsfondslo- vens kapitel 12. Der kan ikke besluttes opløsning uden Erhvervsstyrelsens tilladelse (stille likvidation).
Bestyrelsen har ingen kompetence, når fonden er trådt i likvidation. Derfor kan den tidligere besty- relse ikke træffe beslutning om eller godkende uddeling af likvidationsprovenu. Bestyrelsen kan ved udpegningen af likvidator indstille, at likvidator foretager uddeling af likvidationsprovenuet til nær- mere angive konkrete formål. Likvidationsprovenuet skal anvendes i overensstemmelse med vedtægtens bestemmelser, med min- dre dette ikke er muligt. For at undgå tvivl bør vedtægten allerede ved fondens stiftelse indeholde konkrete bestemmelser om, hvad likvidationsprovenuet skal anvendes til og ikke kun henvise til be- stemmelserne om anvendelse af overskud.
Vedtægten skal dateres på stiftelsestidspunktet. Det kan være praktisk at anføre datoen for eventu- elle senere ændringer af vedtægten, men erhvervsfondsloven indeholder ikke krav herom.
Opmærksomheden henledes på, at hvis Erhvervsstyrelsen som fondsmyndighed ikke har tilladt en ændring af vedtægten, er ændringen ikke gyldig, og har ingen retsvirkning.
Hvis der i forbindelse med registreringen af stiftelsen foretages ændringer i vedtægten, kan den op- rindelige vedtægtsdato fastholdes, hvis der er tale om mindre ændringer, som ikke vedrører det for- hold, at der ikke måtte være tale om en fond.
19
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease