Den gældende gebyrsats kan ses på Erhvervsstyrelsens hjemmesides afsnit om gebyr og tak- ster.
Årsgebyret betales for et helt kalenderår ad gangen. Det nedrundes til nærmeste hele krone- beløb. Årsgebyret sendes umiddelbart efter, årsrapporten er modtaget hos styrelsen.
Årsgebyret for fonde skal bl.a. dække modtagelse og bekendtgørelse af årsrapporter, regi- strering af ændringer mv., Erhvervsstyrelsens tilsyn og kontrol med de erhvervsdrivende fonde og visse ikke særligt prissatte ydelser.
Erhvervsdrivende fonde betaler ud over årsgebyret ikke gebyr for registrering af ændringer mv. som eksempelvis aktie- og anpartsselskaber.
9. Erhvervsstyrelsens kontrol af årsrapporter 9.1. Automatiske kontroller
I forbindelse med selve indberetningen af årsrapporten foretager styrelsen en automatisk kontrol af, om visse grundlæggende krav til årsrapporten er opfyldt. Det gælder eksempelvis visse logiske kontroller af datoen for godkendelsen af årsrapporten eller om regnskabsperio- den er korrekt. Styrelsen undersøger også, om visse af årsrapportens obligatoriske bestand- dele indgår. Indberetteren af årsrapporten kan i forbindelse med indberetningen af årsrappor- ten risikere at få afvist årsrapporten eller blive adviseret om, at årsrapporten ikke overholder reglerne.
For de erhvervsdrivende fonde kontrolleres det samtidig, om følgende indgår i årsrapporten:
Revisionspåtegning
•
Noteoplysninger om ledelsesvederlag
•
Redegørelse for god fondsledelse
•
• Redegørelse for fondens uddelingspolitik
Man kan læse mere om dette emne i teknisk vejledning og dokumentation for Regnskab 2.0: Kontroller.
9.2. Stikprøvekontroller Erhvervsstyrelsen skal stikprøvevis udtage og undersøge modtagne årsrapport fra blandt an- det erhvervsdrivende fonde for at konstatere åbenbare overtrædelser af årsregnskabsloven, erhvervsfondsloven og bogføringsloven, jf. årsregnskabslovens § 159. Styrelsen kan også ligge andre kriterier til grund ved udvælgelsen af de årsrapporter som un- dersøges, og styrelsen kan derfor også af egen drift vælge hvilke fonde, der udtages til kon- trol på baggrund af f.eks. omtaler i medierne, henvendelser fra tredjemand, eller særlige risi- koparametre - eksempelvis tabt egenkapital eller en forsinket indsendelse af årsrapporten. Hvis en erhvervsdrivende fond udtages til en stikprøvekontrol, kan styrelsen både kontrollere om årsrapporten er aflagt i overensstemmelse med årsregnskabsloven, om fondens registre- ringer og vedtægt er i overensstemmelse med erhvervsfondsloven, og om fondens bestyrelse i øvrigt varetager ledelsen af fonden i overensstemmelse med erhvervsfondsloven.
Erhvervsstyrelsen kan i forbindelse en stikprøvekontrol tage kontakt til fondens ledelse eller revisor for at forlange de oplysninger, som er nødvendige for, at der kan tages stilling til om
16
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease