Erhvervsdrivende fonde - dokumentsamling 2025

3.

Baggrund

3.1

Erhvervsdrivende fonde i Danmark

Erhvervsdrivende fonde er selvejende institutioner uden en ejerkreds. Fondene ledes af en bestyrelse, som er ansvarlig for at varetage fondens formål og interesser i overensstemmelse med vedtægten og er- hvervsfondsloven. For erhvervsdrivende fonde er vedtægten (fundatsen) det centrale dokument, da det er udtryk for stifters vilje og hensigt med fonden. Vedtægten fastlægger fondens formål, ledelsesforhold og uddelinger.

Der findes på nuværende tidspunkt ca. 1.380 erhvervsdrivende fonde i Danmark.

En fond er defineret ved følgende karakteristika:

► En formue, der er uigenkaldeligt udskilt fra stifterens formue.

Et eller flere bestemte formål.

► Rådighedsbeføjelserne tilkommer en selvstændig ledelse.

► Fonden kan som sådan erhverve rettigheder og indgå forpligtelser, dvs. at den er et selvstændigt rets- subjekt. ► Ingen fysisk eller juridisk person uden for fonden har ejendomsretten til fondens formue, dvs. at ejen- domsretten til fondens formue tilkommer fonden som sådan.

► Fonde kan være erhvervsdrivende eller ikke-erhvervsdrivende.

Det fremgår af erhvervsfondsloven, hvornår en fond er erhvervsdrivende, og om den eventuelt er undtaget fra loven. En fond er som udgangspunkt erhvervsdrivende, hvis den:

► Overdrager varer eller yder tjenesteydelser e.l.

Sælger eller udlejer fast ejendom.

► Har bestemmende indflydelse over en erhvervsvirksomhed.

En fond anses ikke for erhvervsdrivende, hvis den virksomhed, fonden udøver eller har bestemmende ind- flydelse over, er af begrænset omfang eller kun omfatter en uvæsentlig del af fondens samlede formue. Erhvervsdrivende fonde reguleres af lov om erhvervsdrivende fonde og er underlagt tilsyn af Erhvervssty- relsen.

3.2

Tilsyn med erhvervsdrivende fonde i Danmark

Som fondsmyndighed for de erhvervsdrivende fonde har Erhvervsstyrelsen til opgave at føre tilsyn og kon- trol med, at de erhvervsdrivende fonde administreres forsvarligt i overensstemmelse med fondens formål og erhvervsfondsloven, og at ledelsen varetager fondens interesse. Erhvervsstyrelsens tilsyn er et såkaldt legalitetstilsyn. Styrelsen skal derfor ikke foretage en vurdering af fondenes almindelige forretningsmæs- sige dispositioner. Styrelsen foretager også af egen drift en risikobaseret og temabaseret kontrol af de erhvervsdrivende fonde. Kontrollen indebærer en gennemgang af den enkelte fonds årsrapport, vedtægt og registrerede op- lysninger. De erhvervsdrivende fonde er reguleret ved lov nr. 712/2014 om erhvervsdrivende fonde. Oprindeligt blev loven indført i 1985, men blev moderniseret med ikrafttrædelse den 1. januar 2015. Siden da har erhvervs- drivende fonde været forpligtet til at tage stilling til ’Anbefalinger for god fondsledelse’ samt øget åbenhed i forhold til ledelse, vederlag og uddelinger. Lov om erhvervsdrivende fonde fastsætter i § 49: ”Vederlag til medlemmer af ledelsen må ikke overstige, hvad der anses for sædvanligt efter hvervets art og arbejdets omfang, og hvad der må anses for forsvarligt i forhold til den erhvervsdrivende fonds og i moderfonde koncernens økonomiske stilling. ”

9

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease