Muligheden for at undlade vurderingsberetningen gælder derfor kun i de situationer, hvor det indskudte aktiv allerede har været genstand for vurdering, der er så objektiv, aktuel og gene- relt anvendelig, at vurderingen uden risiko kan anvendes i forbindelse med det pågældende indskud, og at dagsværdien af det indskudte aktiv kan aflæses direkte i årsrapporten. Muligheden for at anvende en ledelseserklæring i stedet for en vurderingsberetning ved ind- skud af aktiver og forpligtelser (nettoaktiver) gælder derfor kun, hvis følgende betingelser er opfyldt:
• Regnskabet skal være fra det forudgående regnskabsår.
Regnskabsabet skal være revideret.
•
• Det konkrete aktiv skal være individuelt værdiansat til dagsværdi (individuel måling).
• Det konkrete aktivs værdi skal fremgå af balancen (individuel præsentation).
• Hele værdien af aktivet skal fremgå af regnskabet.
Kravet om dagsværdi medfører, at det ikke er muligt at anvende undtagelsen, hvis et aktiv ek- sempelvis er målt efter indre værdis metode eller til amortiseret kostpris.
Det er bestyrelsen, der er ansvarlig for, at ovennævnte indskud ikke er til skade for fonden, eller dens kreditorer, og bestyrelsen skal udarbejde en erklæring, der indeholder:
en beskrivelse af aktivet og dets værdi,
•
• oplysning om den anvendte fremgangsmåde ved vurderingen,
• en udtalelse om, at de angivne værdier mindst svarer til grundkapitalen, og
• en udtalelse om, at der ikke er opstået nye omstændigheder, der har betydning for den oprindelige vurdering.
Bestyrelsen skal indsende ovennævnte erklæring til Erhvervsstyrelsen samtidig med registre- ringen af fondens stiftelse.
2.4. Forsvarlig og tilstrækkelig kapitalgrundlag Det er vigtigt, at fondens kapitalgrundlag er tilstrækkeligt og forsvarligt i forhold til den aktivi- tet, som fonden skal udøve. Den fornødne kapital i en erhvervsdrivende fond vil således efter stiftelsen, som alt overvejende hovedregel, skulle tilvejebringes ved fondens egen indtjening bortset fra, hvad fonden måtte modtage som arv og gave. En grundkapital på 300.000 kr. kan således som følge af fondens aktiviteter m.v. vise sig ikke at være tilstrækkelig, selvom erhvervsfondsloven som udgangspunkt alene stiller dette mind- stekrav til størrelsen af en erhvervsdrivende fonds grundkapital. I en erhvervsdrivende fond har bestyrelsen derfor et særligt ansvar for at være opmærksom på fondens kapital i forhold til fondens aktiviteter m.v. Bestyrelsen har en almindelig forplig- telse til løbende at sikre, at fonden har et forsvarligt kapitalberedskab. I modsat fald vil besty- relsesmedlemmerne kunne gøres erstatningsansvarlige. 3. Kapitalforhøjelse Grundkapitalen i en erhvervsdrivende fond kan forhøjes ved bestyrelsens beslutning: • ved overførelse af reserver eller overskud ifølge fondens senest reviderede årsregn- skab,
4
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease