סיכום שנת הפעילות הראשונה של מבצע חוסן ילדינו של שיתופים וציונות 2000ף לחיזוק החוסן של ילדים ונוער בקווי העימות
2024 ספטמבר
מבצע "חוסן ילדינו"
סיכום מבצע חירום לחיזוק חוסן ילדים ונוער בקווי העימות
2024 – אוגוסט 2023 אוקטובר
אופקים שכונת מישור הגפן
קריית שמונה
מועצה אזורית אשכול
שדרות
פתח דבר
התעוררנו לשבר הגדול ביותר שחווינו מאז קום 7.10.23– ב המדינה. כבר באותו היום החליט רוני דואק, יזם חברתי ויו"ר , בתמיכת חברי הדירקטוריון, 2000 הארגונים שיתופים וציונות לצאת לפעולה משותפת. מבצע "חוסן ילדינו" לקידום החוסן ובני נוער שנפגעו בשל קרבתם 1 האישי והקהילתי של ילדים .31.8.24- והסתיים ב 8.10.23- לקווי העימות יצא לדרך ב המבצע פעל לקידום חוסן ילדים ובני נוער מהעיר שדרות ומהמועצה האזורית אשכול – במתחמי הפינוי באילת ובים המלח, ובמעבר חזרה ליישובים, והחל ממרץ – גם לקידום חוסנם של ילדים משכונת מישור הגפן באופקים ומהעיר קריית שמונה, במוקד הפינוי בטבריה. עם סיום המבצע מתחיל פרק חדש: מהלך משותף לשינוי מערכתי בתחום חיזוק החוסן של ילדים ובני נוער שימשיכו בשותפות אסטרטגית 2000 להוביל הארגונים שיתופים וציונות עם עיריית שדרות והמועצה האזורית אשכול, ארגונים חברתיים, כוחות קהילתיים, חברות ועסקים מקומיים לטווח של שלוש עד חמש שנים.
המסמך נכתב ברובו בלשון זכר אך מתייחס לילדים ולילדות, לבני 1 ולבנות נוער ומיועד לנשים ולגברים כאחד.
4
במסמך זה נספר את סיפורו של מבצע "חוסן בתוך ימים 2023 אוקטובר 8– ילדינו" שפעל מה של אובדן, טראומה ושבר, בימי חירום ושגרת חירום, בימים של מלחמה שעדיין נמשכת בארצנו. זאת במטרה לקדם את חוסנם של ילדים ובני נוער ובתקווה לעתיד טוב יותר.
5
תוכן עניינים
9
תקציר מנהלים
12
מנהיגות בזמן חירום - דברי הצוות המוביל
19
א. מבצע "חוסן ילדינו" – מבט על
19
. מטרת המבצע 1
20
. המבצע במספרים 2
24
. המבצע על ציר הזמן 3
26
. שותפים ושיתופי פעולה במבצע 4
28
ב. מסגרת המבצע
28
. תפיסת הניהול של המבצע 1
29
. תשתיות מותאמות לאתגרים ולצרכים 2
30
. עבודה עם רשויות מקומיות כעוגן מרכזי 3
30
. עקרונות הפעולה של המבצע 4
31
זרקור על פעולה מבוססת נתונים
32
. מתחים בניהול המבצע 5
33
ג. צוות המבצע ומבנה ארגוני
37
ד. גיבוש קבוצת שותפים מן הפילנתרופיה והמגזר העסקי
42
ה. פירוט העשייה במבצע
43
. השלב הראשון – פעילות כמענה לצרכים במוקדי הפינוי באילת ובים המלח 1
52
זרקור על שותפות עם הרשויות הקולטות במוקדי הפינוי
6
53
זרקור על שותפות עם מכינות קדם-צבאיות
55
זרקור על חוסן לנוער מנותק באילת
. השלב השני – פעילות בשדרות, במועצה אזורית אשכול, באופקים ופעילות עם קריית שמונה 2 57 (במוקד הפינוי בטבריה)
65
זרקור על חוסן הנוער של קריית שמונה בטבריה
70
ו. תפיסה מקצועית ופרקטיקה יישומית
70
. תפיסה מקצועית 1
72
. פרקטיקה יישומית במוקדי הפינוי 2
74
. רציפות עם החזרה ליישובים 3
77
ז. הצעדים הבאים – פעולה משותפת ארוכת טווח
80
: צוות המבצע 1 נספח
83
: מבצע "חוסן ילדינו" על ציר הזמן - מפורט 2 נספח
83
2023 . שלב א של המבצע: החודשיים הראשונים, אוקטובר – נובמבר 1
84
2024 – מרץ 2023 . המשך שלב א של המבצע: דצמבר 2
85
2024 . שלב ב של המבצע: אפריל – אוגוסט 3
7
8
תקציר מנהלים
במטרה לפעול לחיזוק חוסנם של ילדי 8.10.23- מבצע "חוסן ילדינו" יצא לדרך ב קווי העימות בכל מקום שבו הם נמצאים, באופן ישיר ועקיף, בתיאום ובאמצעות הרשויות המקומיות, רשויות המדינה, ההנהגה המקומית, הקהילה, ארגוני החברה האזרחית והמגזר העסקי, על מנת להבטיח את בריאותם הפיזית והנפשית ואת עתידם הפרטי והקהילתי. ושיתופים וצוות ייעודי נוסף שגויס למבצע, 2000 בהובלת רוני דואק, הארגונים ציונות נרתמו שותפים רבים, פילנתרופים, חברות עסקיות וארגונים מהארץ ומהעולם, במטרה לסייע לנו לפעול באופן מהיר, מערכתי ואפקטיבי. השותפות האסטרטגית התחזקה והתרחבה לכל אורכו של המבצע, שהתחיל באסון גדול והמשיך בעשייה עבור ילדים ובני נוער בתקופת מלחמה וחוסר ודאות. המבצע כלל שני שלבים מרכזיים: בשלב הראשון - חיזוק חוסנם של ילדים ונוער מהעיר שדרות ומהמועצה האזורית אשכול במוקדי הפינוי באילת ובים המלח. בשלב השני - המשך פעילות לקידום החוסן עם החזרה ליישובים. בשלב זה תמך המבצע גם בילדים ונוער משכונת מישור הגפן בעיר אופקים ובילדים ונוער מהעיר קריית שמונה במוקדי הפינוי בטבריה. המבצע סייע בהרחבת היקף הטיפולים הרגשיים שניתנו על ידי מרכזי החוסן היישוביים, וקידם חוסן באמצעות פעילויות חינוכיות-חברתיות קבוצתיות מחזקות 5,400- מפגשים עם ילדים ובני נוער בכ 85,500 חוסן. לאורך המבצע היו מעל טיפולים רגשיים באמצעות מרכזי 37,500- פעילויות מחזקות חוסן והתקיימו כ החוסן של היישובים במתקנים שהקמנו עבורם. במסגרת המבצע התקיימו גם מגוון פעילויות לקידום חוסן בקרב צוותי הוראה וצוותי טיפול והחל גיבוש של תכניות תשתית מערכתיות. במטרה לקדם תכניות תשתית אלה ואחרות, אנו ממשיכים בשותפות האסטרטגית האמיצה עם שדרות והמועצה האזורית אשכול למהלך משותף ארוך טווח. אנו מאמינים כי קידום נושאים ברמה המערכתית, במסגרת מהלך משותף, יוביל לחיזוק חוסנם של ילדים ובני נוער ברשויות.
ילדים ובני הנוער אלה הם התקווה שלנו, של כולנו - הם העתיד של המדינה.
9
: פעילות המבצע במבט על 1 תרשים
הקמת תשתית תומכת חוסן בחזרה ליישובי הקבע
הקמת מהלך משותף רב-מגזרי
סיוע חירום והקמת מתחמי חוסן
פעולות לטווח ארוך שנים 5-3
פעולות בטווח הביניים 24 אפריל – אוגוסט
פעולות בטווח המיידי 24 – מרץ 23 אוקטובר
שכונת מישור הגפן באופקים
מועצה אזורית אשכול
העיר שדרות
פעולה ברמת הרשות והאזור
התבססות על הידע שנצבר
פעולה במוקדי הפינוי בים המלח ובאילת
הקמת מרכז חוסן זמני בטבריה לילדי קריית שמונה
פעילויות תומכות חוסן לילדים
מבוסס על מודל קולקטיב אימפקט
מתחמי פעילות ותשתיות בבתי הספר
פעילויות חברתיות תומכות חוסן
שותפות אסטרטגית עם הרשויות
טיפולים רגשיים
ולצוותי הוראה
10
11
מנהיגות בזמן חירום - דברי הצוות המוביל
ההחלטה לצאת למבצע
בבוקר שבת, חג שמחת תורה, התעוררתי, כמו כל אזרחי מדינת ישראל, למתקפה מעוררת פלצות שלא הייתה כדוגמתה. הידיעות הקשות על פשעים אכזריים ואיומים שהתבצעו בגברים, נשים וילדים בדרום, חטיפת מאות ישראלים מבתיהם, קהילות שנחרבו והשתלטות המרצחים על בסיסי צה"ל, פצעו את ליבי ואת לבבות כולנו לעד. לצד הכאב העצום עלתה ההבנה שעל מדינת ישראל להתמודד עם אתגרים חסרי תקדים. הבנתי שלא נוכל לעמוד מנגד אפילו יום אחד, ועלינו, שיתופים , לשלב כוחות ולצאת יחד במבצע חירום לטובת הנפגעים באסון 2000 וציונות הנורא. כבר למחרת נערכנו לפעולה - יצאנו לסיורים וקיימנו שיחות והתייעצויות עם גורמים שונים, ובעקבותיהם החלטנו שהפעולה תתמקד בחיזוק חוסנם של הילדים ובני הנוער בקווי העימות. האמנו ואנחנו עדיין מאמינים שהחוסן של הילדים והנוער, דור המחר שלנו, הוא התשתית ליצירת עתיד טוב יותר ולשיקום מדינת ישראל. ניסיון העבר שלנו בהובלת מבצעי חירום, דוגמת מבצע "ושמרת" בתקופת מגפת הקורונה, חיזק את הביטחון שלנו ביכולתנו לרכז מאמצים, להתארגן במהירות וביעילות ולספק פתרונות מיידיים. ואכן, תוך ימים בודדים גויס צוות מחויב ומסור, ותוך שבועות ספורים הוקמו ופעלו מתחמי חוסן זמניים בים המלח ובאילת, שנתנו מענה משמעותי לאלפי ילדים ונוער מאזור הדרום ומשפחותיהם. נוסף ליכולות הניהוליות והתפעוליות הנדרשות להובלת מבצע חירום בסדר גודל כזה, הבאנו איתנו את עקרונות העבודה שעל פיהם אנחנו עובדים בשגרה, כבית לקולקטיב אימפקט. פעלנו כל העת בתיאום ושיתוף פעולה מלא עם משרדי הממשלה, הרשויות המפונות והקולטות והאגפים המקצועיים שלהן, מרכזי החוסן, ארגונים מומחים בתחום חוסן וטראומה, ארגוני ותנועות נוער, וארגונים רבים נוספים שפעלו בשטח. מדדנו והערכנו את הפעולות היומיומיות שעשינו כדי לדייק את המענים ולהתאימם לצרכים המשתנים של הילדים והנוער.
12
מבצע "חוסן ילדינו" לא יכול היה להתקיים ללא שותפות עם שותפים מובילים מהפילנתרופיה ומן המגזר העסקי והפרטי. ההתגייסות המהירה של השותפים למבצע, המעורבות האישית, התרומה הרבה שהביאו לדיונים ולהתייעצויות, האכפתיות והמשאבים שהשקיעו, היו ועודם הרוח הגבית שלנו. חודשים חלפו מיום צאתנו למבצע, ומדינת 11 ישראל עדיין מצויה באחת התקופות הקשות ביותר שידעה. המלחמה נגד האויב האכזר שגובה מחיר
קשה מנשוא, החטופים שעדיין נמצאים בעזה והקושי של המערכות לתת את המענה הנדרש מדירים שינה מעינינו. מנגד, אי אפשר שלא להתפעם מההתגייסות והמקצועיות המרשימה של החברה האזרחית, שבאו לידי ביטוי בהתארגנות מהירה למתן מענים נדרשים בחירום. בתוך האפלה שאפפה את הילדים והנוער שחוו את הנורא מכל, אני גאה לומר כי במסגרת מבצע "חוסן ילדינו" הבאנו נחמה לאלפים, ומבקש להביע את תודתי והערכתי לשותפים שלנו על השותפות והאמון, ולצוותים המקצועיים על העבודה הקשה והמסורה. הישגי המבצע מרוממים את הלב, ויחד עם זאת אנו מבינים שדרך ארוכה עוד לפנינו. אחריות 2000 כארגונים חברתיים מנוסים ומובילים, יש לנו בשיתופים ובציונות למנף את החוזקות שלנו להמשך עשייה. אנחנו מתחייבים להמשיך ללוות את הילדים והנוער, הקהילות וההנהגות בדרום במסע הארוך והמפותל אל עבר השיקום והצמיחה, ולפעול בנחישות גם לטובת שיקום הצפון. את זאת נעשה, כתמיד, על ידי חיבור כל השחקנים הרלוונטיים, כווקטור אחד, לטובת פעולה משותפת לתקומתה המחודשת של מדינת ישראל.
רוני דואק 2000 יו"ר שיתופים וציונות
13
מיקוד המבצע
לאוקטובר הבנו שמשהו גדול, נורא וחסר 8– ב תקדים התרחש בעוטף עזה ומשעה לשעה התבררו ממדי האסון. די מהר הבנו שאנחנו ״נכנסים מתחת לאלונקה״ ורותמים את היכולות למאמץ הסיוע 2000 של שיתופים וציונות והשיקום בדרום. החשיבה הראשונית הייתה לאן וכיצד למקד את
המאמצים שלנו. תוך יום-יומיים התגבשה החלטה להתמקד בחוסן של ילדים ונוער. מפאת ההיקף הבלתי נתפס של האירוע החלטנו לפעול תחילה עם שתי רשויות: העיר שדרות והמועצה האזורית אשכול. מכאן החלו הדברים להתגלגל מהר: בניית צוות ייעודי למשימה, גיוס משאבים ושותפים בניסיון לברר במהירות היכן האימפקט שלנו יהיה המשמעותי ביותר. כך הגענו להחלטה להתמקד תחילה בהקמת מתחמי חוסן לילדים ונוער באילת ובים המלח – מוקדי הפינוי העיקריים של שתי הרשויות. כך נולד בתוך שבועיים השלב הראשון של מענה החירום במבצע "חוסן ילדינו" שנמשך כחצי שנה. ראוי לציין ולהוקיר את ההתגייסות המרשימה של מגוון שותפים מהפילנתרופיה שנתנו לנו רוח גבית והביעו בנו אמון רב. פגשנו את צוותי הניהול של אגפי החינוך והחוסן המרשימים ומעוררי ההשראה של שתי הרשויות ויצאנו איתם לדרך ארוכה יד ביד, תוך שאנו מסייעים בפתרונות ובמשאבים שאפשרו להם לפעול בהתאם למצב החירום וצורכי החוסן של הילדים ובני הנוער, ולהציב את מערכי הטיפול והליווי הנדרשים - אתגר עצום ומרכזי בעשייה המשותפת שלנו. כיום אנו מתחילים את המהלך הבא של "חוסן ילדינו", מהלך ארוך טווח של מספר שנים שמטרתו לסייע לשתי הרשויות בהובלת תפיסת חוסן המותאמת לצרכים החדשים, ולבנות יכולת להסתכל ולרכז מידע שיסייע להעניק לילדים ולבני הנוער את המענים הנדרשים להם. האתגר שלנו, בהובלת הרשויות, יהיה להקים את האקוסיסטם הנדרש עם בעלי עניין רלוונטיים מכל המגזרים, שנושא החוסן בקרב ילדים ונוער מהווה מרכיב מרכזי בפעילותם, ולרתום אותו לפעולה משותפת ומקצועית למען חוסנם ואיכות חייהם של ילדי העוטף.
שלמה דושי משנה לנשיא שיתופים שימש כמנכ"ל שיתופים 2024 עד מרץ
14
מעבר מרעיון לפעולה
אני רואה בניהול מבצע "חוסן ילדינו" זכות אמיתית וחד-פעמית לעשות טוב למען החברה הישראלית. הגענו למקום הכי רגיש ובמצב הכי קשה של מדינת ישראל, וביחד עם שותפים אמיצים וצוות מקצועי ומחויב הצלחנו לתת מענה ולחזק את החוסן של ילדים ובני נוער בקווי העימות. במוקדי הפינוי באילת ובים המלח פגשנו מציאות מורכבת: אנשים שעברו חוויות קשות, שנמצאים
רחוק מהבית, בחוסר ודאות ועמימות לגבי ההווה ולגבי העתיד הקרוב. כדי לתת מענה מותאם לחיזוק החוסן של הילדים ובני הנוער, ערכנו איתור צרכים ממוקד במטרה להכיר את האנשים ולזהות את האתגרים. החלטנו להקים מתחמים פיזיים שיהוו מרכז לטיפולים רגשיים ולפעילויות חינוכיות-חברתיות מחזקות חוסן. תוך כשבועיים מקבלת ההחלטה עמדו שני מתחמים בשטח דונם נוספים) שבהם ניתנו מענים לחיזוק החוסן. 3 דונם (ובהמשך 8.5 כולל של הצוות המקצועי בשטח ובמטה עבד בצורה שיטתית להפעלת מגוון בעלי מקצוע בתחומים שונים ולבניית שיתופי פעולה – עם הרשויות, המשפחות והקהילות, משרדי ממשלה, ארגונים חברתיים וספקים אסטרטגיים. שני עקרונות פעולה הנחו אותי בניהול המבצע: האחד, תהליכי ניהול מוקפדים שיצרו מעט סדר במציאות מטלטלת ואפשרו הגעה לתוצאות. שגרות ניהול, תהליכי מדידה ולמידה, דו"חות סיכום לשותפים – כל אלה דוגמאות לעיקרון זה. השני, השקעה בבניית קשרים בינאישיים וביסוס האמון עם כלל השותפים שלנו: ראשי הרשויות ובעלי תפקידים ברשויות, נציגי משרדי הממשלה, נציגי ארגונים חברתיים, שותפים משקיעים, שותפים אסטרטגיים וגם בין חברי צוות המבצע. בסופו של דבר, הסיפור הוא אנשים ובניית אמון ואחדות מול המטרה הייתה התשתית להצלחת המבצע.
אשר וקנין מנהל מבצע "חוסן ילדינו"
15
שותפות כתפיסת עבודה
באוקטובר היכה בהלם את מדינת 7- בוקר ה ישראל כולה. אט אט החל להתבהר היקף הטבח והפגיעה בילדים, נערות ונערים, משפחות שלמות, זקנים ויישובים שנפגעו קשה. לצד הבנת ממדי האסון חלחלה ההבנה כי כלל הכוחות הקיימים במדינה נדרשים לפעולה משמעותית, מהירה ומשותפת; פעולה שמחייבת גם את הארגונים החברתיים למתוח עצמם לקצה גבול היכולת
ולפעול על מנת לתת מענה לאתגרים העצומים שנכונו לנו בכל תחומי 2000 החיים בדרום ובצפון. הבנה זו הניעה את הנהלת שיתופים וציונות לפעול במהירות. האובדן והסבל שחוו ילדים ובני נוער מיישובי העוטף טלטלו אותנו וסייעו לקבלת ההחלטה לפעול למען חיזוק חוסנם. אופן הפעולה, היכולת לזהות מהר את הבעיות המרכזיות והאתגרים ולגבש תכנית פעולה התבססו על מספר עוגנים מרכזיים: גיוס ורתימה של צוות ייעודי, איכותי, מחויב ובעל ניסיון להובלת המבצע; עבודה משותפת מהיום הראשון, שהלכה והתרחבה לאורך המבצע, עם בעלי תפקידים ברשויות, מומחים, ארגונים נוספים ואנשי מקצוע ממשרדי הממשלה; הערכים ומתודולוגיות הפעולה של שני הארגונים בשילוב גמישות, צניעות, בניית אמון ותשתית מקצועית וארגונית התואמת למשימות ולאתגרים; אמון של שותפים ותיקים משלושת המגזרים ביכולות של שני הארגונים. בתום שנה של פעילות רבת תוצאות ומשמעות, בפנינו אתגר גדול מאוד לשנים הקרובות לשמירה על חוסנם של הילדים והנוער לאורך זמן. אתגר מורכב זה מחייב את כולנו לפעולה משותפת של הרשויות, הממשלה, ארגוני החברה האזרחית והמגזר העסקי, אשר יביאו לחיזוק החוסן של ילדים ובני נוער בעוטף באופן מערכתי ובר קיימא. ברצוני להביע הערכה והוקרה לאשר וקנין על הובלת המבצע ולעשרות אנשי הצוות הייעודי שפעלו להצלחתו ולשותפים שלנו לתכנון, הכוונה, עשייה ומימון. אנו מתחייבים להמשיך לפעול במלוא האחריות, המקצועיות והבאת היכולות והנכסים שלנו לידי ביטוי באופן המיטבי באמצעות תהליכי היוועצות, קבלת החלטות משותפת, למידה, מדידה והפקת לקחים למען עתיד מבטיח וטוב יותר לילדינו. רונן גלשטיין מנכ"ל שיתופים סגן מנהל המבצע 2024 עד פברואר
16
חיבור בין מגזרי
עסקנו רבות 2000 שנות פועלה של ציונות 28 במהלך באוכלוסיית הילדים והנוער בפריפריה. במסגרת תוכנית "עיר בשינוי" אנו אמונים על עבודה שיטתית עם רשויות מקומיות, אך אירועי אוקטובר הביאו לפתחן של הרשויות המקומיות ובהן שדרות ומועצה אזורית אשכול, שעימן עבדנו, אתגרים עצומים בהיקפם לצד קושי להכיל ולהתפנות לריבוי צרכים כה גדול. הבנו שנדרשת שיטת פעולה שונה, כזו שתאפשר
מענה מהיר ומדויק, מחובר לצרכי השטח ובעל היתכנות ליישום מיידי. אחת הפעולות היתה התגייסות להקמת ״בית״ חלופי למרכזי החוסן במוקדי הפינוי, אילת וים המלח, תוך הכוונה ושיח עם הרשות. נושא החוסן האישי והקהילתי אינו אחד מתחומי המומחיות שלנו, וכדי לפעול בו בצורה מיטבית נדרשו מאתנו ענווה, הכרה ושיתוף פעולה מלא עם אנשי המקצוע של הרשויות. זיהינו ופעלנו עם ועבור גופים מקצועיים ותיקים שפגשנו בשדרות ובמועצה אזורית אשכול. ההקשבה, השיח והלמידה מאנשי השטח ואנשי המקצוע ביססו יחסי אמון ושותפות. לצד אלה נדרשו מאיתנו גם תעוזה בחיפוש והנגשת מקורות ידע, השראה ופעולות חדשות ומהירות לחיזוק חוסן. כך, למשל, החלטנו לשלב בפעילות מכינות קדם-צבאיות, וחניכיהן שימשו כ"אח.ות בוגר.ת" ומקור למודלינג עבור בני הנוער והילדים; לשלב פעילות בים באילת כאמצעי לחיזוק חוסן; ולקיים שיתוף פעולה ייחודי בתכנית לנוער בסיכון באילת. מתמחה בעבודה עם המגזר העסקי, עם ניסיון רב שנים, ובכל 2000 ציונות זאת היה מורכב לחבר עסקים למבצע "חוסן ילדינו" שהזמין עסקים לפעולת עומק בעת חירום, כאשר כיווני הפעולה לא ברורים (בתחילת הדרך) ומשתנים, במציאות של ״תחרות״ על קשב וזמינות העסקים לריבוי פניות וצרכים. אנו מעריכים ומוקירים את החברות הרבות שבחרו להצטרף למבצע והביאו את מגוון הנכסים והמשאבים שלהן: תרומה כספית, ״שווה כסף״, טכנולוגיה, תשתיות, ידע ומגע אנושי ואישי לטובת הילדים והנוער. המגזר העסקי כולו הפגין מחויבות, סולידריות, צניעות ונתינה והוכיח שוב את מרכזיותו וחשיבותו בקידום מהלכים חברתיים-כלכליים בכלל ובעיתות חירום בפרט. שותפים רבים מהמגזר העסקי ממשיכים איתנו לשלב הבא של המבצע – מהלך משותף ארוך טווח לחיזוק חוסן ילדים ובני נוער בקווי העימות. שרי נוריאל 2000 מנכ"לית ציונות
17
18
א. מבצע "חוסן ילדינו" – מבט על
. מטרת המבצע 1
לפעול לחיזוק חוסנם של ילדי קווי העימות: בכל מקום שבו הם נמצאים, באופן ישיר ועקיף, בתיאום ובאמצעות הרשויות המקומיות, רשויות המדינה, ההנהגה המקומית, הקהילה, ארגוני החברה האזרחית והמגזר העסקי, על מנת להבטיח את בריאותם הפיזית והנפשית ואת עתידם הפרטי והקהילתי.
19
2 . המבצע במספרים 2
24 - אוגוסט 23 א. סך היקפי הפעילות והטיפולים מחזקי החוסן – אוקטובר
מעל
מעל
מעל
5,400
37,500
85,500
פעילויות קבוצתיות מתחילת המבצע ועד סיומו שדרות ומ.א. אשכול + באילת וים המלח וביישובים קריית שמונה בטבריה
טיפולים רגשיים מתחילת המבצע ועד סיומו שדרות ומ.א. אשכול + באילת וים המלח וביישובים קריית שמונה בטבריה + אופקים
מפגשים עם ילדים ובני נוער מתחילת המבצע ועד סיומו שדרות ומ.א. אשכול + באילת וים המלח וביישובים קריית שמונה בטבריה
)2 ב. היקפי הפעילות והטיפולים מחזקי חוסן – לפי רשות (תרשים
2024 ׳ אוג
2023 ׳ אוק
משתתפים 239- כ פעילויות 13- ב לצוותי הוראה (נמדדו רק בעיר ולא במוקדי הפינוי)
12,000- כ טיפולים רגשיים (רק באילת ובים המלח)
שדרות במוקדי
818- כ פעילויות קבוצתיות
12,500- כ מפגשים עם ילדים ובני נוער
הפינוי ובעיר
2024 ׳ אוג
2023 ׳ אוק
משתתפים 538- כ פעילויות 11- ב לצוותי הוראה (נמדדו רק בגבולות ולא במוקדי הפינוי)
מ.א. אשכול במוקדי הפינוי ובגבולות
23,000- כ טיפולים רגשיים (רק באילת ובים המלח)
3,950- כ פעילויות קבוצתיות
67,200- כ מפגשים עם ילדים ובני נוער
2024 ׳ אוג
2024 מרץ
קריית שמונה במוקד הפינוי בטבריה
משתתפים 99- כ פעילויות 14- ב לצוותי הוראה
431- כ פעילויות קבוצתיות
5,810- כ מפגשים עם ילדים ובני נוער
900- כ טיפולים רגשיים
2024 ׳ אוג
2024 מרץ
אופקים בשכונת מישור הגפן
1,330- כ טיפולים רגשיים
הנתונים נאספו על ידי צוות המבצע בפעילויות השונות ועל פי דיווח של מרכזי החוסן של הרשויות. הנתונים נכונים לתאריך 2 .25.08.24
20
ג. נתונים על מתחמי הפעילות במוקדי הפינוי
מעל
40
50
דונם 12 של מתחמים פיזיים לפעילות מחזקת חוסן (הקמה / שיפוץ והתאמה)
מרחבים לפעילות חינוכית-חברתית קבוצתית מחזקת חוסן
חדרים ואוהלים לטיפולים רגשיים מחזקי חוסן
דונם 3.5
דונם 5
מתחם ים המלח
מתחם אילת אוהלים לטיפול רגשי 22 מרחבים לפעילות 14
אוהלים לטיפול רגשי 18 מרחבים לפעילות 12
12.11.23 הקמה 26.3.24 סגירה
29.10.23 הקמה 25.3.24 סגירה
דונם 0.7
דונם 3
מתחם טבריה חדרים לטיפול רגשי 6 מרחבים לפעילות 4 9.5.24 התאמת מבנה )1.3.24 (תחילת פעילות 2024 סגירה אוקטובר
מתחם גבולות אוהלים לטיפול רגשי 4 מרחבים לפעילות 10
1.3.24 הקמה 20.8.24 סגירה
21
ד. תשתיות לחיזוק חוסן
4
בתי ספר
מתחם ים המלח פעלה מתוך חטיבת ביניים בחינוך הממלכתי-דתי של שדרות 2024 – פברואר 2023 בחודשים נובמבר , בעיר אילת עבור כלל המפונים בית ספר לילדים בעלי צרכים מיוחדים הקמת 2024 – פברואר 2023 בשותפות עם משרד החינוך, בחודשים נובמבר בחודשים באילת פעלה במתחם חטיבת ביניים של מועצה אזורית אשכול 2024 מרץ – אפריל מועצה אזורית , עבור כיתות ד-ו לבית ספר יסודי שמ"ש בגבולות הקמת מתחם . המתחם הוסב תוך זמן קצר לפעילות משלימה של בית הספר: צהרון, אשכול .2024 פעילות המתנ"ס, קייטנות קיץ. פעל בחודשים מרץ – אוגוסט
4
גינות טיפוליות
• מועצה אזורית אשכול - הקמת גינה טיפולית בגבולות • גינות טיפוליות בשדרות: 3 - בית ספר יסודי תלמוד תורה חרדי - בית ספר יסודי תלמוד תורה ממלכתי-דתי - בית ספר יסודי גיל רבין - שיפוץ גינה
3
חדרי שלווה
חדר שלווה הוא חדר מרוהט מהרצפה ועד התקרה, המכיל פינות ישיבה, פופים, משחקים וספרים מומלצים על יד מרכזי החוסן וטאבלטים להאזנה למוזיקה ולתכנים מרגיעים. כל התכנים מחזקי חוסן ומותאמים לרוח בית הספר. חדרי שלווה: 3 עוצבו • בית ספר יסודי תלמוד תורה חרדי • בית ספר יסודי תלמוד תורה ממלכתי-דתי • בית ספר יסודי גיל רבין
22
ה. נתונים "מאחורי הקלעים" של המבצע
110
חניכי מכינות קדם-צבאיות לליווי פעילויות מחזקות חוסן
חניכי/ות 48 מכינת ״עין פרת״ שפעלו בים המלח
חניכי/ות 63 מכינת ״חמש אצבעות״ שפעלו באילת
103
186
אנשי מקצוע בתחום התפעול
אנשי מקצוע בתחום החוסן
12
24
חברי צוות המבצע בשלב ב 2024 אפריל – אוגוסט
חברי צוות המבצע בשלב א 2024 – מרץ 2023 אוקטובר
23
3 . המבצע על ציר הזמן 3
- קבלת החלטה על יציאה לפעולה - מיקוד בחוסן ילדים ובני נוער - גיוס צוות מבצע ייעודי - שיתוף פעולה עם הרשויות כעוגן - גיבוש שותפות משקיעים - הקמת מתחם אילת ומתחם ים המלח - אוהלים לטיפולים רגשיים ותמיכה בגיוס מטפלים, בשותפות מלאה עם מרכזי החוסן ונציגי הרשויות - פעילות חינוכית-חברתית במסגרת החינוך הפורמלי והבלתי פורמלי, במתחמים ובמלונות - הקמת בית ספר לילדים עם צרכים מיוחדים באילת - אירוח חטיבות ביניים של שדרות ושל מועצה אזורית אשכול במתחמים - שיתוף פעולה ייחודי רב-מגזרי לטובת חוסן בני נוער שעל רצף הסיכון - 3- : פעילות בתחום החוסן ב שדרות גינות 3 בתי ספר יסודיים; הקמה/שיפוץ טיפוליות - : הקמת בית ספר מועצה אזורית אשכול יסודי בגבולות שהוסב למתחם פעילויות של החינוך הבלתי פורמלי ובו התקיימו פעילויות בתחום החוסן והקמה של גינה טיפולית - : תמיכה בטיפולים רגשיים אופקים פרטניים בשכונת מישור הגפן, בשותפות עם מרכז החוסן והרשות - : הקמת מתחם טבריה קריית שמונה לקיום טיפולים רגשיים ופעילויות חינוכיות חברתיות - פעילויות ייעודיות במסגרת קייטנות הקיץ ובתי ספר של החופש הגדול - מחנות קיץ ללמידה והעשרה עם ארגונים מומחים שותפים - פעילויות הפגה, רענון ולמידה לצוותי הוראה וטיפול - אירועי שיא מותאמים לחופש הגדול מיפוי השדה: - סקירת עומק להמשגה, בנצ'מרק ומדדים בתחום החוסן - גיבוש צוות להובלת המהלך ופגישות עם הרשויות להתחלת תיאום
התארגנות והקמה
אוקטובר
נובמבר
מוקדי פינוי ים המלח ואילת
דצמבר
פעילות לחיזוק חוסן לילדים ובני הנוער
ינואר
מיקוד ברשויות - שדרות ומועצה אזורית אשכול
מנגנונים משתפים ופעולות מערכתיות לאורך כל המבצע:
פברואר
- הקמת פורום שותפים שקיעים לחשיבה משותפת, התייעצות והצגת עדכונים וסטטוס - בניית שותפות אסטרטגית והדוקה עם נציגי הרשויות המקומיות - פיתוח מערכת רשותית ממוחשבת בתחום החוסן - תמיכה בפיתוח אפליקציה שתאפשר אינטייק ראשוני למבקשים טיפול נפשי
מרץ
אפריל
מעבר ליישובים ופתיחת מרכז בצפון
מאי
פעילות לחיזוק חוסן לילדים ובני הנוער של שדרות, מועצה אזורית אשכול ואופקים – ביישובים, ושל קריית שמונה – במוקד הפינוי בטבריה
יוני
יולי
אוגוסט
התחלת הקמה של מהלך משותף ארוך טווח
ספטמבר
בסוף המסמך. 2 ראו ציר זמן מפורט בנספח
3
24
25
. שותפים ושיתופי פעולה במבצע 4
משרדי ממשלה, רשויות מקומיות וגופים ציבוריים
מרכז חוסן אמ"ן – אופקים, מרחבים, נתיבות
ארגונים מומחים בחוסן
מכינות קדם-צבאיות וארגונים חברתיים
תנועות הנוער שפועלות ברשויות
פוטו ישראל - טיפול בעזרת צילום; חדרי ארגונים וגורמי מקצוע מרכזיים שהעבירו פעילויות חוסן לאורך המבצע: בריחה - אתגר האוצר; פלונטר יוצרים קשר – סדנאות מבוססות משחק; האוזן השלישית - השכרת סרטים להקרנה פומבית; מסע ישראלי - טיולים בסביבת המלון; גורו זוזו – מסיבת אוזניות; חנוך פיבן – סדנאות יצירה; ניו ריאליטי – תיאטרון פלייבק; ג'ק משחקי חוץ; רונית יוצרת אוירה – סדנאות וערכות יצירה; סנאית - מפגש אומנות; שחר של סדנאות; הדר בן דרור – הפקת ימי שיא של פעילויות; מכון דרייב - לפיתוח מנהיגות למצוינות ולהתמודדות עם מצבי לילדים שמובילים למנהיגות ODT משבר; רדיו קידס – תחנת רדיו לילדים; תנועה לשקט; קיקו קפוארה; שרביט – פעילות
26
קרנות פילנתרופיות ותורמים פרטיים
קרן משפחת דואק
Sara Hurand and Elie Weiss
To.org Foundation
קרן ביאנקו
קרן משפחת רוברט גולדברג
יעל ורמי ליפמן
Ben May Charitable Trust
Lynette and Steven Koppel
נגה ורועי אורון
הערה: חלק מהשותפים המממנים בחרו להישאר בעילום שם
חברות עסקיות
27
ב. מסגרת המבצע
4 . תפיסת הניהול של המבצע 1
ניהול עצמאי של המבצע, אל מול דירקטיבות ודיוני הערכת מצב עם יו"ר והנהלות הארגונים המובילים
עיצוב מבנה ארגוני שעונה על צורכי המבצע, תוך שמירה על גמישות לאורך שלבי המבצע
גיוס חברי צוות שעונים לדרישות התפקיד, לרבות מחויבות להתמסרות מלאה בתנאי אי ודאות
קיום שגרות ניהוליות באופן שיטתי ומוקפד, ביניהן: הערכות מצב, סקירת נתונים ועוד
הקפדה על תיאום וסנכרון בין מטה המבצע שפעל מבית שיתופים לבין צוותי השטח שפעלו במוקדי הפינוי וביישובים בדרום ובצפון
מדידה והפקת לקחים מתמדת כחלק משגרת המבצע
ניהול תקציב המבצע באחריות ובשקיפות כלפי הארגונים והשותפים המשקיעים
בניית מיתוג ייחודי למבצע כגוף יוזם, מוביל ומבצע, ביעילות ובאפקטיביות
קביעת אסטרטגיית תקשורת ויחסי ציבור למבצע
קשר הדוק עם ראשי הרשויות – סנכרון שוטף בכל שלבי המבצע ומענה לצרכים בטווח קצר וארוך
שיתוף פעולה מלא עם הצוותים המקצועיים ברשויות, מרכזי החוסן ומשרדי ממשלה רלוונטיים
.2024 מבוסס על דו"ח מנהלים שהוגש על ידי אשר וקנין מנהל המבצע באוגוסט 4
28
. תשתיות מותאמות לאתגרים ולצרכים 2
ניתוח צרכים ומסגור המבצע:
עם קבלת ההחלטה לצאת לפעולה, התחלנו בתהליך מהיר של ניתוח צרכים ולמידה בשיתוף הרשויות. הנושאים שנבחנו בניתוח הצרכים התייחסו למיידיות הפעולה, מדרג הצרכים של המפונים, מידת הקירבה לאסון וגיל יציאה לפעולה, רלוונטית, מהירה וגמישה שתשאף המפונים. לאחר המיפוי הראשוני הוחלט על מסגור המבצע: מתוך הצורך למענה חירום שיתמקד בהגברת החוסן של ילדים ובני נוער בקווי העימות – מבצע "חוסן ילדינו". במיקוד ורצון למתן מענה רחב ומקצועי לצד מגבלת משאבים הוחלט לפעול עם שתי רשויות תחילה: בעיר שדרות ובמועצה אזורית אשכול.
בניית תשתיות למבצע:
• גיוס צוות ייעודי • בניית תשתית ידע כבסיס לקבלת החלטות • בחירת מודל פעולה מותאם • פיתוח שגרות ניהול ותהליכי עבודה
האתגרים המרכזיים:
• אירוע חסר תקדים בהיקפו והיעדר ניסיון קודם בקרב כל אחד מהגורמים הציבוריים והחברתיים להתמודדות מסוג זה. • ריבוי שחקנים מכלל המגזרים אשר הגיעו למוקדי הפינוי על מנת לתת סיוע ומענה. • צורך במענה שיתאים לקהל רחב, אל מול ההבנה שקיימת שונות גבוהה בין הקהילות השונות. • שמירה על יציבות ורציפות המענים לאור שינויים תכופים וחוסר ודאות (ישובים זמניים ומגורי קבע, חזרה לפעילות של המערכות השונות ועוד). • פערים במסד נתונים – היעדר נתונים מדויקים על כמות ילדים ובני נוער, מסגרות ועוד; פערים בנתונים אשר מקשים הן על תכנון והן על מדידה. • קשב חלקי ומוגבל של בעלי תפקידים – ברמה מקומית וארצית - לנוכח גודל האירוע והצורך בסיוע מקצועי ומהיר.
29
. עבודה עם רשויות מקומיות כעוגן מרכזי 3
מתוך הבנה של החשיבות הרבה של הרשות המקומית כעוגן מרכזי בהובלת התהליכים – בטווח קצר וארוך, בתקופת חירום ובשגרה - הוחלט לפעול עם שתי הרשויות בשיתוף פעולה וקשר הדוק בחשיבה ובמענים. בפגישות עם ראשי הרשויות הוסכם על שותפות אסטרטגית לטווח של עד חמש שנים. המשמעות לכך היא התחייבות של הארגונים והא.נשים העומדים מאחורי המבצע לתת מענה לחוסן ילדים ובני נוער במצב החירום הנוכחי ולייצר המשכיות לאורך זמן. בחינת היקף הילדים ובני הנוער של שדרות ומועצה אזורית אשכול במוקדי הפינוי באותו זמן, העלתה כי מרביתם מהם 11%- ילדים ובני נוער של שדרות פונו למלונות באילת וכ 5,900 מסך 32%- נמצאים באילת ובים המלח. כ 20%– ילדים ובני נוער של מועצה אזורית אשכול פונו למלונות באילת ו כ 3,700 מסך 35%- ֿלמלונות בים המלח. כ .ֿ ) 5 מהם למלונות בים המלח (המספרים בקירוב
. עקרונות הפעולה של המבצע 4
פעולה מהירה במציאות כאוטית
פעילות מתמשכת עבור קהל היעד ומחויבות לפעולה ארוכת טווח
צוות ייעודי ותשתית ארגונית להפעלה גמישה במציאות משתנה
בניית רשת שותפים אסטרטגית לטווח ארוך
תפיסה של שותפות לדרך – עם רשויות, קהילות, משרדי ממשלה
תפיסת הפעלה מבוססת מודל מקצועי בתחום החוסן
מדידת ביצועים, הפקת לקחים ולמידה מתמדת
פעולה ממוקדת בעת חירום לצד תכנון פעולה מערכתית ארוכת טווח
הנתונים המוצגים במסמך נגזרים מנתונים שפורסמו או ניתנו לנו בזמן המבצע. מתחילת המבצע פעלנו לאיסוף נתונים ומידע 5 באופן מתמשך ומתעדכן. 30
זרקור על פעולה מבוססת נתונים
לאורך כל המבצע התקיים מאמץ מתמשך לאסוף נתונים וליצור תמונת מצב רחבה של היקף הילדים ובני הנוער במוקדי הפינוי (לפי בתי מלון ובתי ספר), של מספר הפעילויות החברתיות במרכזי השחר של המבצע ושל מספר הטיפולים הרגשיים שהתקיימו במרכזים באילת ובים המלח. בשבועות המבצע הראשונים בוצע אפיון ויישום של מערכת מידע, על בסיס מערכת , ובוצעו בה שינויים והתאמות על פי הנדרש. Monday
המידע שעלה לאחר עיבוד וניתוח מתמיד של הנתונים שימש אותנו:
• לבקרה מתמשכת על השגת המטרות והתאמתן ביחס למציאות בשטח ולצרכים המשתנים.
• לעדכון כלל השותפים לאורך המבצע.
• לתהליכי למידה והפקת לקחים פנימיים.
"עם היציאה למבצע היה ברור לנו שנדרש צוות ייעודי בעל יכולות ביצוע והוצאה לפועל יוצאות דופן. צוות שכזה גויס במהרה ויצא לפעילות מהירה ומאומצת בשטח. בזמן זה עשינו מאמץ לתמוך בפעולת השטח עם הכלים, הידע והמיומנויות של הארגון. זאת דרך
אפיון המבצע בשלבי התכנון הראשוני, תיעוד המבצע מהרגע הראשון ולאורך המבצע, שילוב כלים ייעודיים של הערכה לפעולה מהירה, דוגמת 'למידה במעגל קצר' סביב נושאים שהציף מנהל המבצע, ופיתוח של תוצרי ידע המבוססים על פעולת המבצע. תהליכים אלה סייעו לצוות המבצע בתכנון בטווח המיידי והבינוני של המבצע ומשרתים אותנו גם כעת בהערכת ההשפעה של המבצע וגיבוש המהלך המשותף ארוך הטווח."
מירי יעקבי הורוביץ, סמנכ"לית שיתופים
31
. מתחים בניהול המבצע 5
ניהול המבצע העלה מתחים רבים שחייבו קבלת החלטות במציאות משתנה. חלק מהמתחים קשורים לעובדה שהמבצע התקיים בזמן חירום לאומי ועסק בתחום רגיש, בקרב ילדים ונוער שחוו אובדן וטראומה והתגוררו מחוץ לבתיהם. מתחים אחרים התייחסו להבדל בין ניהול מבצע חירום במטרה להביא לתוצאות מיידיות ומהירות לבין תהליך ארגוני סדור ומתוכנן, כזה שהארגונים העומדים מאחורי המבצע מורגלים בו בעת שגרה. בתרשים שלהלן מוצגים חלק מהמתחים בהם עסק צוות המבצע.
: מתחים בניהול המבצע 3 תרשים
פעולה מבוססת ידע, ניתוח ותכנון מעמיק
מענה מקיף ומהיר
ביצוע פעולות למענה מיידי ומקומי
הובלת תהליך לשינוי מערכתי
ארגון רזה – מקסימום משאבים לילדים
מוטת שליטה מותאמת למשימות
הפניית משאבים למפונים בצפון
מחויבות להמשכיות ארוכת טווח בדרום
פניות וקשב נמוכים של השדה
שאיפה למדידת והערכת אימפקט
32
ג. צוות המבצע ומבנה ארגוני
עם ההחלטה על יציאה לדרך היה ברור שמדובר במבצע רחב היקף שיש לגייס עבורו צוות ייעודי. לניהול המבצע . יחד עימו גויסו בעלי 2019-2021 נבחר אשר וקנין, שכיהן כנציב שירות בתי הסוהר (בדרגת גונדר) בין השנים תפקידים לתחום המטה ולתחומי הניהול של הפעילות בשטח זאת בסיוע וליווי של בעלי תפקידים משיתופים . בעלי תפקיד אלה הובילו את המבצע ונדרשו להפגין יכולת קבלת החלטות בתנאי לחץ ואי 2000 ומציונות ודאות, הוצאה מהירה ויעילה לפועל של משימות רבות, תוך יצירת קשרים בינאישיים טובים עם מגוון שותפים. לצד גיבוש אסטרטגיית הפעולה של הקמת מרכזי חוסן במוקדי הפינוי, גויסו צוותים ייעודיים להובלת הפעילות: אנשי/נשות צוות בכל מרכז. שיתוף הפעולה האסטרטגי שנרקם עם מכינת ״חמש 3 - מנהל/ת מרכז חוסן וכ אצבעות״ ומכינת ״עין פרת״ הביא לפעילות של חניכי המכינות במרכזי החוסן באילת ובים המלח, בניהולו של צוות המבצע. בסוף המסמך. להלן תרשים מבנה ארגוני כללי של המבצע. 1 פירוט של צוות המבצע נמצא בנספח
: מבנה ארגוני של המבצע 4 תרשים
מנהל המבצע
ניהול אדמיניסטרטיבי
סגן מנהל המבצע
למידה, מדידה ופיתוח ידע
תקשורת ויחסי ציבור
פיתוח שותפויות
חוסן - הדרכה ופעילויות
תפעול ומשאבים
לוגיסטיקה ורכש
שלב א׳ 2024 – מרץ 2023 ' אוק
מתחם ים המלח
מתחם אילת
משאבי אנוש וכספים
שלב ב׳ 2024 אפריל – אוגוסט
מתחם טבריה
שלוחת אופקים
שלוחת מ.א. אשכול
שלוחת שדרות
מערכות מידע
33
34
35
"לתפיסתי ומניסיוני, מבצע חירום מחייב ניהול ריכוזי 'מקרוב', על ידי צוות מוביל מצומצם עם שפה משותפת ככל האפשר, הישענות על תיאוריה מוכחת עם אמירה מקצועית, ניתוח פערים רציף ומענה מהיר ומתפתח. כל זאת, תוך שיתוף פעולה מיטבי עם הממסד ועם מקבלי השירות. תפקיד המערך התפעולי והלוגיסטי במבצע חירום הוא לאפשר, להגן ולדייק. לאפשר – להוציא לפועל את האסטרטגיה של הנהלת המבצע, תוך למידה מתמדת של הצרכים והבנת האמצעים העומדים לרשותנו. לא להוות חסם עבור הנהלת המבצע; להגן – לוודא שכל פעולות המבצע מתבצעות בצורה חוקית ונאותה מבחינה תקציבית, משפטית, בטיחותית; ולדייק – לאחר יציאה מהירה לפעולה, להמשיך ולדייק אותה כל הזמן מבחינה מקצועית ותפעולית, תוך גמישות מירבית לטובת מענה מיטבי למקבלי השירות." עו״ד אורן ג'וליאן, סגן מנהל המבצע ומנהל תפעול, כספים, לוגיסטיקה, משאבי אנוש וייעוץ משפטי
"מהיום הראשון למבצע, דאגנו לשקף את העשייה החשובה לציבור הרחב, על ידי הקמת אתר אינטרנט ייעודי, רשתות חברתיות וחשיפה רחבה בתקשורת הכתובה והאלקטרונית. החשיפה איפשרה חיבורים מהירים לגופים עסקיים, ארגונים ואנשים פרטיים שביקשו להצטרף ולתרום למבצע בדרכים שונות: התנדבות, הצטרפות לצוותים המקצועיים, הקצאת משאבים, הפעלות לילדים, סיוע לוגיסטי ותרומות כספיות. במקביל התקבלו מהשטח פניות רבות של אזרחים וקהילות מקווי העימות שביקשו את עזרתנו במסגרת המבצע".
אילה הורביץ, מנהלת תקשורת ודיגיטל בשיתופים ובמבצע "חוסן ילדינו"
לקחה חלק אינטימי בשיתוף הסיפור של מבצע "חוסן Unik "מאז השבת השחורה ילדינו" בתקשורת הישראלית והבינלאומית. ליווינו, יד ביד, את ילדי המפונים במתחם החוסן בים המלח, הזמנו כתבים לפעילויות באילת, המשכנו ללוות את המשפחות גם לאחר חזרתם לבתיהם והעלנו את הנושא על סדר היום התקשורתי. דאגנו שהמציאות הבלתי אפשרית של ילדי המפונים והעבודה האצילית של אנשי הטיפול והחינוך יסופרו ברבים. זכינו לראות את היזם החברתי רוני דואק רותם את " ויוצר, יש מאין, מציאות טובה יותר 2000 הארגונים אותם ייסד "שיתופים" ו"ציונות גאה לקחת חלק במבצע "חוסן ילדינו". Unik . עבור ילדי המפונים
'Unik' נסים דואק, מייסד ובעלים
36
ד. גיבוש קבוצת שותפים מן הפילנתרופיה והמגזר העסקי ההחלטה המהירה על היציאה למבצע "חוסן ילדינו" לוותה בהבנה כי המשימה הניצבת לפנינו גדולה, מורכבת ומאתגרת, ומצריכה הקמת שותפות חזקה, שתוביל את המהלך ותתמוך בו באמצעות המשאבים הנדרשים. עם , במהלך מאומץ ואינטנסיבי 2000 היציאה לדרך החל צוות שותפויות, לצידו של רוני דואק, יו"ר שיתופים וציונות לגיוס שותפים ומשאבים בארץ ובחו"ל. המהלך כלל פגישות, שיחות ופניות רבות לשותפים פוטנציאליים מהפילנתרופיה ומהמגזר העסקי. כבר בימים הראשונים למבצע, ועוד בטרם הוגדרה במדויק המשימה שלפנינו, התחייבו השותפים לפעול יחד עימנו, ובהמשך נרתמו למהלך שותפים נוספים שרצו לסייע לאוכלוסייה שנפגעה, תוך מינוף מקסימלי של מש"ח מקרנות 45 - המשאבים שהקצו, וראו ב"חוסן ילדינו" ערוץ פעולה מתאים. בתוך שבועות בודדים גויסו כ פילנתרופיות, חברות עסקיות ואנשים פרטיים מהארץ ומחו"ל. חלק מהשותפים בחרו לתמוך במבצע באמצעות תרומה כספית, אחרים בחרו לתרום מוצרים ושירותים ב'שווה כסף', וכמה מהם אף קיימו פעילות התנדבותית בעצמם ועם עובדיהם, במתחמי החוסן באילת ובים המלח, לצד התמיכה הכספית. צוות שותפויות המשיך לפעול לכל אורך המבצע לחיבור ורתימה של שותפים נוספים. האופי הדינמי של המבצע דרש גמישות ויכולת תגובה מהירה כדי להיענות לצורכי המבצע ולדירקטיבות של השותפים, והצריך ניהול תקציב מורכב של המשאבים מהארץ ומחו"ל. לאורך המבצע ראינו חשיבות עליונה לשיתוף, עדכון, היוועצות ושיח מתמשך עם השותפים בערוצים מגוונים: • – השותפים עודכנו על הנעשה בשטח בתדירות גבוהה באמצעות דיווחים עדכון על התקדמות המבצע בכתב ובעל פה, שיחות ומפגשים אישיים וקבוצתיים. • – שותפים רבים ביקרו בתשתיות ובמרכזי החוסן הזמניים שהקמנו ונחשפו מקרוב סיורים במרכזי החוסן למתחמים הפיזיים ולפעילויות תומכות חוסן. • - אחת למספר שבועות התקיים מפגש להיוועצות ועדכון, בו לקחו השותפים חלק בחשיבה פורום שותפים על האתגרים השונים שעלו במהלך הפעילות, ובקבלת החלטות בנוגע למיקוד, הרחבה והמשך העשייה. כל אחד מהשותפים הביא עימו לשיח נכסים ייחודיים: ידע, מקצועיות, מומחיות, קשרים ועוד, וחיבורם יחד העשיר את הדיון, השביח את תהליך קבלת ההחלטות וייצר ערך רב למהלך המבצע. גם השותפים נתרמו מהשותפות הן במינוף המשאבים והן בהיבט של היכרות, חשיפה לשותפים אחרים ועשייתם בחירום, העברת ידע ומידע, למידה והבנה של נקודות מבט מגוונות על הצרכים, האתגרים והמענים. קבוצת השותפים המובילים במבצע היא קבוצה מחויבת ומעורבת, ואנו מאמינים ומקווים כי השותפים בה יתמכו במהלך המשותף גם בשלבים הבאים. רשימת השותפים מופיעה בתחילת המסמך בפרק מבצע "חוסן ילדינו״ - מבט על.
37
"הוצאתו לפועל של מבצע "חוסן ילדינו", על מורכבותו הרבה, התאפשרה בזכות קבוצת שותפים רתומה ומסורה. המעורבות הגבוהה ושיתוף הפעולה המלא של השותפים לאורך כל הדרך העידו על ההבנה של כולם את ההזדמנות והיתרונות במהלך משותף גם בעת
חירום. כל שותף שהצטרף וכל מענק שקיבלנו, קטן כגדול, ריגשו אותנו וחיזקו את הרצון והמחויבות שלנו לעשות עוד עבור הילדים ובני הנוער בתקופה קשה כל כך של חייהם. אנו אסירי תודה על האמון והשותפות האמיתית לדרך."
לילי וינשטיין יפה, מנהלת שותפויות בשיתופים ועבור מבצע "חוסן ילדינו״
, להתמקד בתחומי החוסן JFNA- "כבר בימים הראשונים של המלחמה החלטנו, ב ובריאות הנפש, מתוך הבנה שהחוסן האישי, הקהילתי והלאומי יהיה המפתח להמשך ההתמודדות עם המצב שבו אנחנו נמצאים ולשגשוג העתידי של מדינת ישראל. כשקיבלנו פנייה להצטרף ל"חוסן ילדינו", הצגנו אותה אצלנו בביטחון רב. ושיתופים ארוכת שנים ומושתתת על אמון רב, וידענו שמדובר JFNA השותפות בין בגוף שיודע למנף פרויקטים גדולים ולבנות שיתופי פעולה רבים. זכרנו ממצבי חירום קודמים כמה חשוב לדאוג גם לטווח הביניים וגם לטווח הרחוק, והבנו שכך ייעשה ב"חוסן ילדינו". במהלך המבצע ניתן מענה לאוכלוסייה רחבה מאוד, תוך חשיבה אסטרטגית עם שותפים רבים סביב השולחן. הרגשנו שזאת זכות גדולה עבורנו לקחת חלק בשיח הזה ולהשפיע יחד איתם על חיזוק החוסן של הילדים והנוער. על רקע ההצלחה של "חוסן ילדינו", אנחנו בוחנים עם ההנהגה של שיתופים אזורים נוספים שיהיה לנו נכון להיכנס אליהם בשבועות או בחודשים הקרובים, על מנת להרחיב את ההשפעה החיובית לאוכלוסיות שונות ולתחומים שונים.״
ישראל וסגנית נשיא בכירה JFNA בקי כספי, מנכ"לית
סיורי שותפים במרכזי השחר
38
סיורי שותפים במרכזי השחר
"בחרנו להצטרף ל"חוסן ילדינו" כי חשבנו שצריך להתמודד באופן רחב ותשתיתי עם הקשיים של הילדים והנוער שפונו מבתיהם, ללוות אותם לאורך תקופה ארוכה ולסייע להם, בעבודה משותפת עם המועצות, הרשויות המקומיות ומשרדי הממשלה. אחת החוזקות המשמעותיות של "חוסן ילדינו" היא הגמישות וההתאמה לצרכים המשתנים. כך למשל, לאחר שבתחילת הדרך התמקדה העשייה במפוני ים המלח ואילת, עם חזרת המפונים לעוטף הוחלט להמשיך ללוותם, ובמקביל, לאור התמשכות המלחמה בצפון, למנף את הידע שנצבר לטובת תושבי הצפון ולהרחיב את הפעילות גם לטבריה ומג'דל שמס. מעבר לתרומה הכספית של צ'ק פוינט, אנחנו מלווים את המבצע, נמצאים בוועדת ההיגוי, מביאים קולות מהשטח ומשובים מיוזמות אחרות שאנחנו מעורבים בהן. אנחנו מרגישים שאנחנו לומדים, ומביאים חלק מהידע שנצבר במבצע למקומות אחרים שאנחנו נחשפים אליהם. אנחנו מאוד מאמינים בגישה של קולקטיב אימפקט ובחיבור בין גופים שונים ופונקציות שונות שעוסקות באותה מטרה."
מרים שטייניץ, סמנכ"לית תפעול גלובלי, צ'ק פוינט
באוקטובר אל המגזר 8 - "אל מול צרכים כה רבים שעלו מהשטח מה העסקי, הבחירה של עסקים להיות שותפים משמעותיים למבצע "חוסן ילדינו" אינה מובנת מאליה. נדרשו מהשותפים אמון מלא בארגונים , כמי שיודעים להניע מהלכים משני מציאות 2000 שיתופים וציונות בטווח זמן קצר, אורך רוח ומעורבות לעיצוב מלא של המבצע כך שיבטיח השפעה מהותית במקומות נדרשים. הצלחנו לחבר למבצע עסקים שהביאו את מגוון הנכסים והמשאבים של כסף, 'שווה כסף', טכנולוגיה ופעילות לחיזוק חוסן על ידי מתנדבים (עובדים), שבאו ושימחו את הילדים המפונים במרכזי השחר באילת, בים המלח ובטבריה." ומנהלת שותפויות מגזר עסקי 2000 עינת אברהם רוטלוי, מנהלת פיתוח מקצועי בציונות במבצע "חוסן ילדינו״
39
40
41
ה. פירוט העשייה במבצע
הפעולות של מבצע "חוסן ילדינו" גובשו במטרה לתת מענה לצרכים שעלו בתהליך המיפוי והבירור. החל מהשבוע פעלנו במוקדי הפינוי באילת ובים המלח. מבחינתנו זהו 2024 ועד סוף מרץ 2023 האחרון של חודש אוקטובר "השלב הראשון" במבצע. . במקביל 2024 החזרה של תושבי שדרות ומועצה אזורית אשכול לעיר וליישובים החלה בפברואר ולאורך מרץ אליה סיימנו את פעילותנו במוקדי הפינוי ועברנו לבצע פעילות לחיזוק חוסן ילדים ובני נוער בעיר שדרות עצמה וברחבי המועצה האזורית אשכול. בנוסף, סייענו לחיזוק חוסן ילדים ובני נוער בשכונה אחת בעיר אופקים ושיתפנו פעולה עם עיריית קריית שמונה במוקד הפינוי בטבריה. ניתן למסגר את הפעילות הזו בין החודשים אפריל ועד כפעילות עם הרשויות וזהו מבחינתנו "השלב השני" במבצע. 2024 אוגוסט
- שלבי מיקוד הפעילות של המבצע 5 תרשים
2 שלב
1 שלב
הקמת תשתית בחזרה ליישובי הקבע
סיוע חירום במוקדי הפינוי
24 אפריל – אוגוסט
24 – מרץ 23 אוקטובר
השלב השני פעילות ממוקדת עם הרשויות הרחבת הפעולה והקמת מוקד צפון
השלב הראשון הקמת מתחמי חוסן בים המלח ובאילת
מתחמי פעילות ותשתיות בבתי הספר
פעילויות תומכות חוסן לילדים ולצוותי הוראה
פעילויות חברתיות תומכות חוסן
טיפולים רגשיים
שדרות אשכול
שדרות
באילת
שדרות אשכול
בים המלח
אשכול
הקמת מרכז חוסן זמני בטבריה לילדי קריית שמונה
אופקים שכונת מישור הגפן
42
. השלב הראשון – פעילות כמענה לצרכים במוקדי הפינוי 1 באילת ובים המלח
הצורך: העדר מקום מתאים להתכנסות ומפגש
הפעולה: הקמת מתחמי חוסן הקמת תשתית פיזית של שני מתחמי חוסן לילדים ובני נוער של שדרות ושל יישובי מועצה אזורית אשכול. מתחמים ('מרכז שחר אילת' ו'מרכז שחר ים המלח'), שתכליתם לספק תשתית למענה טיפולי וחינוכי לילדים . 6 ) במוקדי הפינוי אילת וים המלח 6-18 ילדים ובני נוער בגילאי 5,400 - ונוער (סה"כ כ
הצורך: העדר מקום מתאים לטיפול רגשי
הפעולה: יצירת מקום ותשתית מאפשרים וזמינים לטיפול רגשי אוהלים במתחם ים המלח לטובת טיפול פרטני, קבוצתי, משפחתי והדרכת 18 - אוהלים במתחם אילת ו 22 הוקמו הורים, לפעולה רציפה בימים א-ו לאורך שעות היום והערב. הניהול והאחריות המקצועית בתחום הטיפול הרגשי במתחמים בוצעו על ידי צוותי מרכזי החוסן הרשותיים שממשיכים לנהל את מערך הטיפולים גם בטווח הבינוני והארוך ועם החזרה ליישובים. עד להקמת המתחמים, התקיימו טיפולים רגשיים בלובי של בתי מלון, במגרשי הדשא, באולמות המלון ועוד. העדר הפרטיות, הנוחות והשקט הקשו על יצירת מרחב בטוח לטיפול ועל בניית קשר בינאישי יציב בין המטפל/ת למטופל/ת.
אזור ים המלח
העיר אילת
ילדים ביום. 800 ילדים ביום, בים המלח 1,000 קיבולת מקסימלית לפעילויות חברתיות קבוצתיות באילת 6
43
הצורך: חוסר במטפלים מקצועיים וקבועים לתהליך מתמשך
הפעולה: הבטחת רצף טיפולי ע"י מטפלים קבועים על מנת לייצר תמיכה בתהליך טיפולי מתמשך באמצעות מרכז החוסן היישובי (לפחות לחצי שנה), סייענו להגדלת מספר המטפלים הרגשיים ומודל פעולה שיתמוך בכך מעטפת הכוללת שכר שעתי הולם, שעות להדרכה . כל זאת, לצד מחויבות של 7 , נסיעות לאילת ולים המלח והסדרי לינה במידת הצורך supervision - מקצועית המטפלים לרציפות טיפולית בילדים ובנוער; תמיכה מתמדת בהרחבת התשתית – מטפלים, חדרים, תפעול – לטובת היקף הולך וגדל של מטופלים. לאורך כל תקופת השלב הראשון התקיים שיתוף פעולה שוטף ורציף עם מנהלות מרכזי החוסן של שדרות ושל מועצה אזורית אשכול באילת ובים המלח, לטובת זיהוי צרכים מבוסס נתונים ומתמשך, וגיבוש משותף של מענים מותאמים.
הצורך: פעילות תומכת ומחזקת חוסן ליצירת מענה שלם
הפעולה: פיתוח מערך פעילות קבוצתית בונה חוסן מגוון פעילויות בונות ומחזקות חוסן בחינוך הפורמלי והבלתי פורמלי לילדים ונוער בכל ימי השבוע, במתחמי החוסן, במלונות ובבתי הספר – בתיאום עם נציגי הרשויות. נבחרו פעילויות בערוצי חוסן מגוונים: גופני, חברתי, . ניתנה עדיפות לפעילויות 8 קוגניטיבי, ערכי-מנהיגותי ורגשי, על פי התפיסה המקצועית של מודל גש"ר מאח"ד מתמשכות / תהליכיות בריבוי ערוצי חוסן. הפעילויות בוצעו על ידי ארגונים מקצועיים ובליווי קבוע של חניכי מכינה קדם-צבאית, במתכונת 'אח בוגר' ושל מדריכים מתנועת אחריי!
נציין כי ההתחייבות שלנו עמדה בעינה והוקצה לה תקציב ייעודי במבצע. בסופו של דבר התשלום למטפלים הגיע ממשרד 7 הבריאות, במודל דומה למודל שהצענו לרשויות. ) וכולל שישה מרכיבי התמודדות אפשריים במצבי משבר – ראו 1992( המודל פותח ע"י פרופ' מולי להד וד"ר עפרה איילון 8 הרחבה בפרק "תפיסה מקצועית ופרקטיקה יישומית" בהמשך המסמך.
44
הפעולה: שילוב פעילויות מחזקות חוסן במסגרת החינוך הפורמלי והבלתי פורמלי שיתוף פעולה עם מנהלי בתי ספר ונציגי הרשויות במוקדי הפינוי הוביל לשילוב פעילויות בתחום החוסן במהלך ימי לימודים ו/או פעילות אחר הצהריים – במתחם ובמלונות. הפעולה: חיזוק החוסן הקהילתי המתחמים היוו מקום מפגש מזמין ומאפשר עבור היישובים השונים. צוות המתחם סייע לארגן ולקיים במתחם מפגשי הורים, מפגשים של בעלי תפקידים של היישוב/רשות (כגון שולחנות עגולים) וגם אירועים יישוביים כמו אירועי חנוכה או 'חג המשק' או יריד רשותי, בהתאם למסורת של אותה קהילה או אותו יישוב. מפגשים אלה תרמו לתחושה של 'בית רחוק מהבית' ולחיזוק החוסן הקהילתי.
הצורך: חשיבות יציאה של ילדים ובני נוער מחדרי המלון
הפעולה: הכשרת מדריכים מלווים בשיטת 'אח בוגר' חניכים ממכינת ״חמש אצבעות״ (באילת) וממכינת ״עין פרת״ (בים המלח) מלווים את הילדים ובני הנוער בפעילויות במתחם ובמלונות, מעניקים תשומת לב אישית, בונים קשרים בינאישיים, נמצאים בקשר רציף ומתמיד עם הילדים ומחזקים תחושות של שייכות ומשמעות. החניכים מעודדים את הילדים להשתתף במגוון פעילויות מחזקות חוסן. מדריכים מתנועת אחריי! מציעים לבני נוער בגילאי ט-יב קבוצות של כושר גופני והכנה לצה"ל.
הצורך: מחסור בתשתיות מותאמות להפעלת בתי ספר במוקדי הפינוי
הפעולה: הקמת תשתית פיזית להפעלת בתי ספר לבקשת משרד החינוך הקים מבצע "חוסן ילדינו" בית ספר לילדים מפונים בעלי צרכים מיוחדים בכיתות א-יב. 2024 . ממרץ ועד אפריל 2024 ועד פברואר 2023 בית הספר היה חלק מ'מרכז השחר' באילת ופעל בין נובמבר השתמשה באותו מתחם חטיבת ביניים של מועצה אזורית אשכול. במוקד הפינוי בים המלח ניתנה בשעות היום .2024 ועד פברואר 2023 אכסניה לשתי כיתות בית ספר תיכון של נוער משדרות – בין החודשים נובמבר
הצורך: העדר תשתית לאיסוף נתונים וכלים לתכלול ושליטה – עבור הרשויות
הפעולה: ביסוס תשתית ארגונית מטה חוסן ילדינו בבית יהושע וצוותים במוקדי הפינוי באילת ובים המלח פעלו בתיאום ובגמישות על מנת להוציא לפועל את מטרות המבצע. הפעולה: איפיון ופיתוח של מערכת שליטה והקפדה Monday פלטפורמה מותאמת למדידה וניתוח של הפעילויות הקבוצתיות והחברתיות, במסגרת מערכת על הזנת נתונים, הפקת דו"חות וקבלת החלטות מבוסס נתונים. הפעולה: תהליכי הערכה ומדידה איסוף מתמשך של נתונים וידע לגבי הפעילויות השונות והובלת תהליכי הערכה ומדידה כמותיים ואיכותיים, כגון: תחקירים עיתיים וייעודיים, הפקות לקחים ומשובים לבחינת אפקטיביות ואימפקט- ושיפור המענים של המבצע בהתאם. 45
"אני מודה למבצע ״חוסן ילדינו״ על תקופת 'חרבות ברזל', שבעבודה ותכנון משותף, תוך זיהוי צרכים, נתנו מענה מהיר ואפקטיבי וחיזוק החוסן של תלמידי שדרות במלונות ובמוקדי השהייה, להתמודד עם האתגרים הרבים בעקבות המלחמה. יחד עם 'חוסן ילדינו' יצרנו מעטפת מקיפה ומתמשכת לצרכים הרגשיים, הנפשיים והחינוכיים של הילדים ובני הנוער שלנו. במהלך בזק ובהשקעה נרחבת הקמנו יחד שני מתחמי חוסן באזורי המלונות באילת ובים המלח. המתחמים היוו בית זמני לאלפי ילדים ובני נוער שפונו מהעיר. במתחמים אלו ניתנו מענים טיפוליים וסופקו פעילויות חוסן, עד שובם של הילדים הביתה, אל העיר."
אלון דוידי, ראש עיריית שדרות
"לאורך חודשי המלחמה הראשונים, ואחרי שתושבי שדרות התפנו לעשרות ישובים מאילת ועד רמת הגולן, השותפות עם "חוסן ילדינו" הייתה עוגן משמעותי בהחזרת היציבות והקרקוע של ילדי העיר. באילת ובים המלח, מעבר להקמת מרחבי הטיפול המושקעים, התפתחה שותפות שתורגמה לפעילות משותפת בלתי פורמלית במרחבים של "חוסן ילדינו", הקמת בית ספר לתלמידי התיכון בים המלח, הובלה של תהליכי חשיבה ולמידה עם כלל הגורמים ברווחה, בבריאות ובחינוך, והכל במאור עיניים ובנתינה שהיא הרבה מעבר לציר החומרי, עם האנשים הטובים ביותר שניתן לבקש."
גיל חדש, ראש אגף החינוך שדרות
"המתחם נהדר. המטפלים מאוד אוהבים להיות שם. המטופלים אומרים שזה כמו לבוא לכפר נופש. כמו אי של שפיות. בהתחלה חששנו מהעניין של האינטימיות אבל האוהלים מצוינים. הצוות שמנהל את המתחם נהדר. כל דבר שאני מבקשת – למחרת קורה. זה חיבוק ענק וחם והכי טוב שיכולתנו לקבל."
מאמירותיהן של מנהלות מרכזי החוסן במוקדי הפינוי
46
47
48
.7.10 - "את "חוסן ילדינו" ואת האנשים והארגונים העומדים מאחוריו הכרתי רק ב בהתחלה עזרתם לנו לצאת מהשוק ולהתחיל לחשוב מה עושים ואיך עושים ומהן האפשרויות הקיימות. לטווח רחוק יותר הגעתם אלינו עם תכניות עבודה מדוייקות עבור שני אזורי הפינוי שלנו באילת ובים המלח. הגישה שלכם שאיפשרה לנו לומר מה אנחנו רוצים, הובילה לשיתוף הפעולה בינינו. אין לי צל של ספק שהפעילות שלכם תרמה רבות לחיזוק החוסן של הילדים והנוער של מועצה אזורית אשכול."
גדי ירקוני, ראש המועצה האזורית אשכול
"חוסן ילדינו לימד אותנו איכפתיות מהי, קיצור תהליכים ועבודה מקצועית ומהירה, ללא שיקולי אגו ולוגו. בחוסן ילדינו "האזרח במרכז" זו לא סיסמה - זו דרך עבודה!" עמוס ישי, סמנכ"ל בכיר במשרד הרווחה והביטחון החברתי, ראש מינהל של"מ - שיקום ליווי ומניעה
""חוסן ילדינו", איפשר מרחב בטוח לחיזוק החוסן האישי והקבוצתי לתלמידים ולצוות החינוכי כאחד. הפעילויות היו מאתגרות ומהנות וחיזקו את תחושת המסוגלות שאבדה לכולנו בעת הזו. לי כמנהלת היה שיתוף פעולה מדהים עם צוות "חוסן ילדינו", שהגיע עם רצון גדול להעניק ולתת הכל - על פי צרכי בית הספר ואף יותר מכך. תמיד עם אוזן קשבת, הכוונה ובעיקר- עם המון המון אהבה. תודה!"
אילנה פלד, מנהלת דאז, ביה"ס שמש אשכול באילת
"כל העובדים במתחם לא באים לעבוד אלא באים בתחושת שליחות. מההתחלה היה קליק בינינו והתחלנו לעבוד יחד... צוות המתחם שותפים – חושבים יחד כל הזמן איפה להביא תועלת ואיך לשפר."
אריק אזולאי, מנהל בי"ס יסודי אמי"ת הרוא"ה בשדרות, במוקד הפינוי באילת
49
"מה שהדהים אותי זה העשייה והאכפתיות של הארגונים וצוות המבצע. אני מעריך את המבצע על שלב ההקמה והייזום, שהוא בעיניי החלק המורכב ביותר והכי מסובך: משלב היוזמה וההצעה דרך כל הקשיים והמכשולים, דרך מחסומי הביורוקרטיה, במיוחד במגזר הציבורי. כמו שאומרים: "רק החולמים מגשימים".
נדב לוריא, פרויקטור של משרד הבריאות
"יצרנו בית חם ומרחב מוגן לילדים המפונים באילת, ונקודת מפלט מסיר הלחץ במלונות ומהמציאות הכואבת. עבדנו קשה ביצירת חיבורים בין מוסדות של הרשויות המפונות (מרכז חוסן, בתי ספר, חינוך בלתי פורמלי וארגונים חברתיים), משרדי ממשלה, מוסדות של העיר אילת וספקים ושותפים של המבצע – הכל על מנת לאחד כוחות ולהביא את הערך המוסף של כל אחד עבור חוסן הילדים והנוער."
שרית ויזנגרין, מנהלת מרכז השחר "חוסן ילדינו", אילת
הוענק לשרית ויזנגרין 2024 אות אבירֹות מרכז פרס לשלום ולחדשנות
50
51
"אני מברך על הפעילות החשובה והמרגשת שלכם: הקמת מתחם ענק במספר ימים בודדים, מתחם שנתן שירותים לאלפי ילדים, זה מרגש בצורה בלתי רגילה, רואים כאן את הרוח הישראלית במלוא עוצמתה. את האחדות, את הלכידות, את האחווה, את הרעות, את הסולידריות. אני מודה על הזכות שנפלה בחלקנו לסייע בפיתוח וחיזוק החוסן של הצעירים שלנו. אין ספק כי חיזוק חוסנם הוא המרכיב החשוב ביותר היום לחיזוק העורף, ולהבטחת חוסנה של המדינה, כיוון שהדור המדהים הזה, דור העתיד, הוא שיקבע מחר את דמותה ועוצמתה של מדינת ישראל."
אלי לנקרי, ראש עיריית אילת
זרקור על שותפות עם הרשויות הקולטות במוקדי הפינוי
אלף תושבים לעיר 35,000 פינוי התושבים מביתם הביא לקליטה של מעל תושבי 10,000 לים המלח (מועצה אזורית תמר) ומעל 12,000 אילת, מעל הצפון לעיר טבריה. לכל רשות קולטת הגיעו תושבים מצורות יישוב שונות (קיבוצים, מושבים, ערים), שעברו חוויות שונות ובעלי צרכים שונים. הרשות המקומית של התושבים שפונו פעלה באופן מבוזר ובפריסה רחבה גם היא ועשתה מאמצים רבים לתת מענים לתושביה. במסגרת מבצע "חוסן ילדינו" נבנה אמון ונוצרו שותפויות עם הרשויות הקולטות באילת, מועצה אזורית חבל אילות, מועצה אזורית תמר וטבריה – הכל במטרה לחזק את חוסנם של הילדים והנוער. השותפות באה לידי ביטוי החל מהסכמה של הרשות הקולטת להקמת המתחמים הפיזיים, דרך תמיכה תפעולית בהקמה, ועד שיתוף בידע ועבודה משותפת על תכניות מחזקות חוסן קיימות וחדשות. כל זאת, במצב מלחמה לאומי ובתנאי חוסר ודאות מתמשכים. מתוך תחושת שליחות משותפת לרווחת התושבים המפונים התקיימו תיאום וסנכרון לאורך כל חודשי המבצע.
52
"האמת היא שהגעתם אלינו כמו מלאכים, אלינו ולילדים ולנוער של המפונים. רוצה להודות על הפעילויות של הילדים וגם בטיפול של החוסן הרגשי. הכל נהדר ועל זה צריך לברך אתכם. האמת שהייתי שמח שתיכנסו לפעילות שוטפת עם הנוער והילדים שלנו בטבריה - גם אנחנו כעיר קולטת וכעיר פריפריאלית זקוקים לזה. תודה!"
יוסי נבעה, ראש עיריית טבריה
זרקור על שותפות עם מכינות קדם-צבאיות
בשבועות הראשונים של המבצע הבאנו פעילויות מחזקות חוסן לבתי המלון. חיפשנו דרך להגיע לילדים ולבני הנוער המפוזרים במלון וברחבי העיר אילת, לרתום אותם להגיע לפעילויות וללוות אותם בפעילות. חניכי המכינות התאימו למשימה: נמצאים במסגרת משותפת ומנוהלת, בעלי יכולות ביצועיות וקרובים לגיל הילדים ובני הנוער המפונים. מכינת ״חמש אצבעות״ ומכינת ״עין פרת״ נרתמו למבצע! לאחר הקמת המתחמים, נדרשו חניכי המכינות ללוות את הילדים ובני הנוער מבוקר ועד ערב בפעילות במתחמי השחר, במלונות, בבתי הספר ובמקומות מפגש בעיר. לאור הבנה מעמיקה יותר של צרכי הילדים ובני הנוער, פותח מודל 'אח בוגר', שעל פיו כל חניך במכינה יוצר קשר בינאישי מעמיק יותר ילדים או בני נוער. הקשר ביניהם יסייע לו לזהות צרכים, להזמין אותו 3-4 עם לפעילויות מחזקות חוסן במרכז השחר (אילת או ים המלח) וכמובן – להוות מודל לחיקוי ולחיזוק החוסן. חניכי מכינת ״חמש אצבעות״ פעלו כחודש בים המלח ומאמצע 60 - כ 50- ועד סוף פברואר (כשהתושבים חזרו לביתם) באילת. כ 2023 נובמבר ועד אמצע 2023 חניכי מכינת ״עין פרת״ פעלו בים המלח מאמצע נובמבר .2024 אפריל
53
Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53 Page 54 Page 55 Page 56 Page 57 Page 58 Page 59 Page 60 Page 61 Page 62 Page 63 Page 64 Page 65 Page 66 Page 67 Page 68 Page 69 Page 70 Page 71 Page 72 Page 73 Page 74 Page 75 Page 76 Page 77 Page 78 Page 79 Page 80 Page 81 Page 82 Page 83 Page 84Made with FlippingBook Digital Proposal Creator