GHOST Raporu

Geleceğin Harekât Ortamını Şekillendirecek Teknolojiler

7.2 SENARYODA GEÇEN GÖREVLER VE TANIMLARI Hakem heyeti tarafından değerlendirilerek en iyi 5 adet senaryo belirlenmiş ve bu senaryoların içerisinde barındırdığı geçen görev, konsept ile teknolojiler değerlendirilmiştir.

Senaryolarda 2050’li yıllarda gerçekleşmesi öngörülen görevlere ait başlıkların bir bölümü Tablo 9’de listelenmiştir.

Tablo 9- Senaryolarda Geçen Görevler ve Tanımları

Senaryo Adı

Görev Adı

Görev Tanımı

Yapay Zeka Destekli Planlama ve Yönetim Sistemi’ni kullanarak karar alternatifleri sunabilme ve verilen yetki kapsamında insan müdahalesi olmadan karar verme, söz konusu kararlara yönelik platform ve altyapıları kullanarak faaliyetleri uygulayabilme. Geliştirilen ALPER (Geliştirilmiş Kişisel Savaş Donanımı) konsepti ile askerin bilişsel ve fiziksel performansını etkileyen sorunların giderilmesini sağlama. SİPRO (Simbiyotik Piyade Robot) ile personel zaiyatının azaltılması ve harekât etkinliğinin artırılması.

Bütüncül Analiz ve Karar Destek

Tek Er Tarafından Her Türlü Koşulda Harekâtın İcrası Personel Zaiyatının Azaltılması ve Harekât Etkinliğinin Artırılması Hızlı Taarruz ve Düşman Savunma Hattının Bozulması Düşman Radar ve İletişim Sistemlerinin Etkisiz Hale Getirilmesi Derin Harekât Kapsamında Düşman Hava Savunma Sistemlerinin Geçici Süre ile Etkisiz Hale Getirilmesi

MERGEN (YAPAY ZEKA DESTEKLİ

BİROK (Bio Hibrit Robotik Köpek) ile hızlı taarruz ve düşman savunma hattının bozulmasını sağlamak.

PLANLAMA VE YÖNETİM SİSTEMİ)

EMP-Drone (Elektromanyetik Darbe Dron) kullanılarak düşman radar ve iletişim sistemlerinin etkisiz hale getirilmesi.

Derin harekât kapsamında düşman hava savunma sistemlerinin Taşınabilir ve Modüler Elektronik Harp ve Siber Taarruz Sistemleri ile geçici süre ile etkisiz hale getirilmesi.

Dron ve İKA'lara entegre edilen kamera ve LİDAR sensörü ile 3D harita oluşturulması. Artırılmış gerçeklik gözlüğü veya lens ile personel görüş alanına anlık veri akışının sağlanması. İKA'lara entegre edilen radar ile duvar arkası canlı-cansız nesne tespiti ve personelin artırılmış gerçeklik gözlüğüne yansıtılması. Mermi veya bomba atar drone ve İKA ile atış desteği sağlanması. Gerçeklik küresi ile askeri personel için eğitim ve teknolojik cihazlar için simülasyon ortamının oluşturulması. İlerleyen versiyonlarında uzaktan kontrol merkezi olarak kullanılması. Şekil değiştirebilen kanat şekline sahip insansız hava aracının uçuş esnasında değişen aerodinamik yapısı sayesinde farklı görevlerde kullanılması. Farklı açılardan çekilen 2 boyutlu fotoğrafları yapay zeka ile birleştirerek 3 boyutlu görüntü oluşturabilen teknolojiyi yanıltmak için sahte holografik hedef görüntüsü oluşturulması.

3D Haritalama

Savaş Sisinin Azaltılması

Duvar Arkası Görüntü Tespiti

GERÇEKLİK KÜRESİ GÖRÜNENİN ÖTESİ

Atış Desteği

Gerçeklik Küresi İle Askeri Eğitim

İhtiyaca Göre Uçuş Esnasında Aerodinamik Yapının Değişmesi Sahte Holografik Hedef Görüntüsü Oluşturulması

43

TASNİF DIŞI

Made with FlippingBook - Online magazine maker