GHOST Raporu

Geleceğin Harekât Ortamını Şekillendirecek Teknolojiler

3 KAPSAM GHOST faaliyeti temel olarak birbiriyle ilişkili iki alt çalışmayı içermektedir. Birinci çalışma, 2050’li yıllardaki harekât ortamını ve kullanılacak teknolojileri tasvir edecek en iyi senaryoların seçilmesi için düzenlenen bir yarışma ve bunun süreçlerinden oluşmaktadır. Yarışma, savunma sanayii firmaları, araştırma üniversitelerinin ve Milli Savunma Üniversitesi’nin akademik personeli ile SSB, MSB, TSK ve TÜBİTAK personeline açık olarak düzenlenmiştir. Hazırlanan şablona uygun olarak başvurular internet ortamında bireysel veya grup olarak yapılmıştır. GHOST Senaryo yarışması iki aşamadan oluşmuş, birinci aşamada belli bir puanı geçen 57 senaryonun sahiplerine senaryolarını geliştirebilmeleri amacıyla, iki gün süreli bir eğitim verilmiş, ardından yarışmacılar senaryolarının geliştirilmiş hali ile ikinci aşamaya başvurmuşlardır. Senaryo değerlendirmeleri, oluşturulan hakem heyetleri tarafından daha önceden belirlenmiş kriterlere göre yapılmıştır. Hakem heyetlerinde yer alan üyeler, faaliyette görev alan ASELSAN, TUSAŞ, HAVELSAN, ROKETSAN, STM firmaları ve TÜBİTAK personelleri arasından seçilmiştir. GHOST faaliyetinin ikinci alt çalışmasını GHOST Teknoloji Çalıştayı oluşturmuştur. Bu çalıştayda, Senaryo Yarışması’nın ikinci aşamasında en yüksek puanı alan 5 senaryo, uzman katılımcılar tarafından ele alınarak senaryolarda tasvir edilen geleceklerde tanımlanan harekât ortamlarındaki etkin konsept ve teknolojiler belirlenerek değerlendirilmiştir. Çalıştayın çıktıları, katılımcılar tarafından doldurulan ve senaryo çözümlemesi ile ilgili bilgi alanlarını içeren kanvas bilgi formları ile toplanmıştır.

Tüm GHOST faaliyetinin çıktıları ve bu çıktıların analizi ile değerlendirilmesinin sunulması amacıyla GHOST Sonuç Raporu oluşturulmuştur.

Yarışma ve değerlendirme sürecinin ayrıntıları ile çalıştay kurgusu ve faaliyetleri, “5. GHOST Programına İlişkin Bilgi ve Süreç” bölümünde anlatılmaktadır.

Senaryoların hazırlandığı şablonlar, değerlendirme kriterleri ve ikinci aşamayı kazanarak Teknoloji Çalıştayı’nda değerlendirilen senaryolar ve bu senaryoların değerlendirilmesi “6. GHOST Değerlendirilen Senaryolar” bölümünde yer almaktadır.

Düzenlenen Teknoloji Çalıştayı’nın metodolojisi, çalıştayın çıktıları ve çıktıların analiz edilmesiyle ortaya çıkan sonuçlar “7. Analiz” bölümünde sunulmaktadır.

Çalıştay sonuçlarının ayrıntılı değerlendirilmesi ve bu kapsamdaki yorumlar “8. Değerlendirme ve Sonuç” bölümünde yer almaktadır.

“9. Gelecek Çalışmalar” bölümünde, çalıştay sonuçlarının değerlendirilmesi ışığında stratejik teknolojilere ulaşılabilmesi için hedefler ile alt hedeflerin belirlenmesi ve yol haritalarının oluşturulması çalışmaları anlatılmaktadır.

6

TASNİF DIŞI

Made with FlippingBook - Online magazine maker