Åbent referat for Byrådet
Mødedato 08.01.2007
Tid 16:00
Sted Byrådssalen, Teatergade 8, Næstved
Medlemmer Birgit Lund Terp (A) Carsten Bering (C)
Carsten Rasmussen (A) Daniel Lillerøi Nielsen (A) Dorthe Lynderup (V) Dusan Jovanovic (A) Elmer Jacobsen (V) Hans R. Hansen (V) Henning Jensen (A) John Lauritzen (A) Johnny E. Sørvin (A) Karsten Nonbo (V) Kirsten M. Andersen (A) Kirsten Devantier (V) Kurt Petersen (C) Lars Hoppe Søe (B) Lene Koustrup Madsen (A) Lene Lassen (A) Linda Frederiksen (A) Lindy Nymark Christensen (A)
Lisbet Skov (A) Michael Rex (O) Niels Erik Sørensen (A) Otto V. Poulsen (V) Peder Bo Larsen (V)
Næstved Kommune Rådhuset, Teatergade 8 4700 Næstved
Telefon 5588 5588
Per Andersen (A) Per Sørensen (A) Søren Revsbæk (V) Søren Dysted (A)
info@naestved.dk www.naestved.dk
Torben Nielsen (F) Troels Larsen (V)
Fraværende Torben Nielsen.
Gæster
Byrådet 08.01.2007
2
Indholdsfortegnelse:
Punkter på åbent møde: 1. Forslag om borgerrådgiverens arbejdsvilkår og -metode ..................... 2
2. Klageråd vedr. hjemmehjælp............................................................... 4
3. Projekt "Flere unge skal have en uddannelse". .................................... 5
4. Rapport om mulige initiativer for unge uden uddannelse i Næstved .... 7
5. Reform af de korterevarende og mellemlange videregående
uddannelser ............................................................................................ 9
6. Fastsættelse af gebyr for sæsonudlån af lokaler og udendørsanlæg... 11
7. Takstfastsættelse af enkeltstående udlån af lokaler, arealer m.m. ..... 14
Punkter på lukket møde:
Byrådet 08.01.2007
1
1. Forslag om borgerrådgiverens arbejdsvilkår og -metode
Sagsbeh.: Henning Pedersen
Sagsnr.: 1370-50324
Sagsfremstilling Sammenlægningsudvalget besluttede i 2006 at ansætte en Borgerrådgiver i Næstved bl.a. til at hjælpe borgerne med vejledning og vejvisning i forhold til mulighederne for at klage over kommunens afgørelser m.v. og derved styrke Kommunens dialog med borgerne. behandle klager fra borgerne over Kommunens sagsbehandling, personalets optræden og den praktiske opgaveløsning. påse overholdelse af kommunens vision, værdigrundlag og vedtagne serviceniveau og støtte Byrådet i dets kontrol med forvaltningerne udøve en rådgivnings- og vejledningsfunktion for hele kommunens virksomhed. foretage undersøgelser på Byrådets begæring eller på eget initiativ. Sammenlægningsudvalget valgte i mødet den 20. november 2006 at ansætte Henning Pedersen, der har fremsendt et baggrundsnotat af 20. december 2006 om 1.1. Historik. 1.2. Borgerrådgiverens juridiske uafhængighed af alle andre end Byrådet. 1.3. Kompetence – hvad er opgaven? – med pligt til klagevejledning, håndtering af sagsbehandlingskvalitet, tilsyn med overholdelse af vision, serviceniveau mv. – uden dog at skulle omgøre afgørelser indholdsmæssigt, men evt. påpege ugyldighed og uhensigtsmæssighed pga. fodfejl. – arbejdsmåde i samspillet med forvaltningerne, der har oplysningspligt. 1.4. Kontakten til forvaltningerne både for at opklare klagen og for at opsamle og nyttiggøre erfaringerne – dels i systematiske møder med beslutningstagere og dels i tema- / undervisningsforløb. 1.5. Borgerrådgiverens behandling af konkrete sager i dialog med borgeren og forvaltningen samt erfaringsopsamlingsmåden. 1.6. Borgerrådgiverens øvrige opgaver fx med intern konsulentfunktion. 2) Borgerrådgivningsforum. Selvom Borgerrådgiveren ikke kan underlægges noget stående ud valgs ”umiddelbare forvaltning”, vil det dog være hensigtsmæssigt at skabe et Borgerrådgivningsforum med politikerne fra Udvalg for Borgerservice og Lokaldemokrati, suppleret, Kommunens Chefjurist og Udviklingsdirektør samt en medarbejder udpeget af og blandt Kommunens højeste samarbejdsorgan.
Der er under punkterne 3 og 4 anført nogle praktiske oplysninger om, hvordan en borger rent fysisk kommer i kontakt med Borgerrådgivningen på adressen Jernbanegade 12, Næstved.
Sidst i baggrundsnotatet er der opridset et ønskeprojekt til elektronisk hjælp af klagere.
Økonomi Sammenlægningsudvalget har den 15. maj 2006 (pkt. 97) estimeret udgifterne til 2 mio. kr. i etableringsåret 2007, og 1,5 mio. kr. i overslagsårene. Personalemæssige konsekvenser Der er ansat en Borgerrådgiver, og der arbejdes på at finde en intern sekretariatsbistand. Det påreg nes, at der findes ”overla p ningsløsninger” til afløsning i fraværstilfælde.
Politisk behandling Byrådet beslutter.
Byrådet 08.01.2007
2
Sagens bilag Baggrundsnotat af Henning Pedersen 20. december 2006.
Indstilling På baggrund af et oplæg fra borgerrådgiveren indstiller borgmesteren,
at Byrådet godkender de i baggrundsnotatet nævnte arbejdsmåder (punkterne 1.2 til 1.6), at Byrådet godkender etableringen af et borgerrådgivningsforum som et § 17, stk. 4 udvalg med deltagelse af politikerne fra Udvalg for Borgerservice og Lokaldemokrati, suppleret med kommunens chefjurist og udviklingsdirektør samt en medarbejder udpeget af og blandt kommunens højeste samarbejdsorgan – MTSU (punkt 2), at borgerrådgiveren får kontor ved Jobcentret i Jernbanegade, at borgerrådgiverens funktion iværksættes den 15. januar 2007 og at Byrådet godkender, at der udarbejdes et nærmere oplæg til den foreslåede klageportal.
Beslutning: Byrådet, 08.01.2007
Indstillingen blev godkendt. Borgerrådgivningsordningen evalueres i øvrigt efter det første år. Torben Nielsen var fraværende.
Bilag: Vilkår og rammer 061220.doc Tilbage til toppen
Byrådet 08.01.2007
3
2. Klageråd vedr. hjemmehjælp
Sagsbeh.: Bertel V. Hansen
Sagsnr.: 1370-47511
Sagsfremstilling På det konstituerende møde blev der valgt 2 byrådsmedlemmer til klagerådet vedrørende hjemmehjælp. De valgte er Dusan Jovanovic og Søren Revsbæk. Der skal vælges en personlig suppleant for hver af de valgte.
Lovgrundlag Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område §§ 34-36.
Politisk behandling Byrådet beslutter.
Beslutning: Byrådet, 08.01.2007
Som stedfortræder for Dusan Jovanovic valgtes Lindy Nymark Christensen og som stedfortræder for Søren Revsbæk valgtes Elmer Jacobsen. Torben Nielsen var fraværende.
Bilag:
Tilbage til toppen
Byrådet 08.01.2007
4
3. Projekt "Flere unge skal have en uddannelse".
Sagsbeh.: Per Bonvig Christensen
Sagsnr.: 1370-48760
Sagsfremstilling I forlængelse af økonomiaftalen for 2007 har Undervisningsministeren og KL’s formand på et møde den 2. oktober aftalt 2006, at KL og Undervisningsministeriet indleder et projektsamarbejde om, at flere unge skal have en ungdomsuddannelse.
Ideen om et projektsamarbejde kommer primært fra KL, som i nogen tid har arbejdet på en projektbeskrivelse til et sådant samarbejdsprojekt.
Forudsætningen for kommunerne har været, at regeringen frafalder forslaget om straf af kommuner, som ikke når målsætningen. Ministeren gav tilsagn om, at han ikke ville fremsætte forslag om sanktioner i forhold til 95 %-målsætningen. Projektet har til formål at understøtte målsætningen om, at flere unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse (95 %-målsætningen). Dette skal kort sagt ske gennem udvikling af metoder og modeller for organisering og samarbejde omkring unge i kommuner og mellem kommuner, Ungdommens Uddannelsesvejledning og ungdomsuddannelser. KL er projektleder på projektet, som tænkes at omfatte 10-15 kommuner. Det er vigtigt at understrege, at de enkelte kommuneprojekter skal have karakter af drivhuse for ungeindsatsen også i forhold til andre kommuner. Det er tanken, at de deltagende kommuner skal medfinansiere projektet. Undervisningsministeriet er en væsentlig medejer og medspiller i projektet, da ungdomsuddannelserne (især erhvervsuddannelserne og produktionsskolerne) skal indgå aktivt i samarbejde med de deltagende kommuner. Undervisningsministeriet skal sørge for, at ungdomsuddannelserne får de rette rammer og vilkår for at eksperimentere og nytænke bl.a. med at løfte deres del af ansvaret for frafaldet fra ungdomsuddannelserne. Der udestår en endelig drøftelse med Undervisningsministeriet om finansieringen af projektet. (projektskitse vedlægges)
De deltagende kommuner skal deltage i medfinansieringen af projektet.
Næstved Kommune har på et møde med Undervisningsministeren d. 29. november drøftet Næstveds eventuelle deltagelse, som én af de 10-15 modelkommuner. Det er i den sammenhæng præciseret, at Næstved er pilot-jobcenter kommune og at kommunen tidligere har været modelkommune vedrørende den sociale indsats for unge (ungenetværket).
Byrådet 08.01.2007
5
Endvidere er det fremhævet, at sammenlægningsudvalget i Næstved som en af de få kommuner i landet har vedtaget en ungestrategi og at Næstved Kommune p.t. behandler et udspil fra Næstved Uddannelsesråd vedr. ”Uddannelse til alle”.
I den kommende tid drøftes ovenstående forslag med Ungdommens Uddannelsesvejledning og erhvervsskolerne.
Det er forventningen, at navnene på modelkommunerne meldes ud i marts 2007.
Sagens bilag: Projektskitse og ungestrategi vedlægges.
Indstilling Direktionen foreslår:
At Næstved Kommune overfor Undervisningsministeriet og KL viser interesse for at være modelkommune
At der i givet fald og på tværs af Ungdommens Uddannelsesvejledning, uddannelsesinstitutionerne i Næstved samt Arbejdsmarkeds- og Børne- og Kulturforvaltningerne skabes en fleksibel organisation, der kan gennemføre projektet.
Beslutning: Udvalg for Arbejdsmarked og Erhverv, 11.12.2006 Forslaget anbefales godkendt.
Udvalg for Børn og Familie, 11.12.2006 Fremsendes med anbefaling til Byrådet. Søren Revsbæk og Dorthe Lynderup var fraværende.
Udvalg for Kultur og Fritid, 18.12.2006 Fremsendes med anbefaling til Byrådet, idet udvalget ønsker, at Produktionsskolen og Næstved Sprog- og Integrationscenter inddrages i det videre arbejde. Lars Hoppe Søe var fraværende.
Beslutning: Byrådet, 08.01.2007
Indstillingen blev godkendt. Torben Nielsen var fraværende.
Bilag: Projektskitse "Flere unge i uddannelse". Ungestrategi Tilbage til toppen
Byrådet 08.01.2007
6
4. Rapport om mulige initiativer for unge uden uddannelse i Næstved
Sagsbeh.: Per B. Christensen
Sagsnr.: 47037
Sagsfremstilling
Baggrund Næstved Uddannelsesråd nedsatte tidligere på året en arbejdsgruppe, der på grundlag af den af sammenlægningslægningsudvalget vedtagne ungestrategi har set på de konkrete muligheder for at forbedre mulighederne for at få unge til at påbegynde og ikke mindst fuldende en kompetencegivende ungdomsuddannelse.
Uddannelsesrådet har behandlet sagen på sit møde d. 6. november
Uddannelsesrådet foreslår følgende initiativer:
brobygningsforløb
en grundig overledning mellem forskellige myndigheder
en grundig visitation og afdækning og vurdering
et velfungerende netværk mellem afgivende og modtagende lærer, dels på institutionsniveau dels mellem institutionerne
velfungerende mentorordninger
ønske om støtte fra andre faggrupper (socialpædagoger, specialpædagoger, psykologer)
mulighed for bo-støtte til de risikotruede unge
Anbefalingerne i rapporten er arbejdsgruppens vurdering af, hvordan det med de fornødne muligheder er muligt at nærme sig regeringens mål om, at mindst 85 % gennemfører en ungdomsuddannelse i år 2010. Arbejdsgruppen finder endvidere, at eftersom Ny Næstved Kommune netop i disse år oplever en stigning i befolkningsantallet, er det af stor betydning også fremover at have særlig fokus på målgruppen af unge risikotruede. Politisk behandling Sagen skal behandles i Underudvalget for Omsorg, Handicap og Familie, Underudvalget for Arbejdsmarked og Erhverv, Underudvalget for Sundhed, Underudvalget for Børn og Familie og Underudvalget for Kultur og Fritid.
Sagens bilag: Rapporten ”Unge i ungdomsuddannelse” (vedlægges alene elektronisk = 67 sider). Bilaget ligger i sagen.
Byrådet 08.01.2007
7
Indstilling Direktionen indstiller, at rapporten drøftes og indgår i det videre arbejde med Ny Næstveds ungestrategi.
Beslutning: Udvalg for Børn og Familie, 11.12.2006 Det anbefales overfor Byrådet, at rapporten indgår i det videre arbejde med Ny Næstveds ungestrategi. Søren Revsbæk og Dorthe Lynderup var fraværende. Udvalg for Sundhed, 11.12.2006 Udvalget anbefaler, at rapportens anbefalinger indgår i det videre arbejde med Ny Næstveds ungestrategi. Udvalget for Sundhed vil være opmærksom på at prioritere praktikforløb, elevforløb og mentorordninger. Carsten Rasmussen var fraværende.
Udvalg for Arbejdsmarked og Erhverv, 11.12.2006 Indstillingen godkendt.
Udvalg for Omsorg, Handicap og Psykiatri, 12.12.2006 Det anbefales overfor Byrådet, at rapporten indgår i det videre arbejde med Ny Næstveds ungestrategi. Kirsten Devantier var fraværende.
Udvalg for Kultur og Fritid, 18.12.2006 Fremsendes til Byrådet med anbefaling. Lars Hoppe Søe var fraværende.
Beslutning: Byrådet, 08.01.2007
Indstillingerne blev godkendt. Torben Nielsen var fraværende.
Bilag: Unge i uddannelse dbsidet.doc Tilbage til toppen
Byrådet 08.01.2007
8
5. Reform af de korterevarende og mellemlange videregående uddannelser
Sagsbeh.: Per B. Christensen
Sagsnr.: 1370-49820
Sagsfremstilling Med afsæt i Globaliseringsrådets rapport fra april 2006 er det regeringens mål, at mindst 50 pct. af en ungdomsårgang skal tage en videregående uddannelse i 2015, således at Danmark får det nødvendige kompetenceløft. Over de næste 10 år skal der ske en stigning på ca. 5 pct. point i andelen af unge, der gennemfører en videregående uddannelse.
Væksten skal skabes på de mellemlange videregående uddannelser både på uddannelser rettet mod den offentlige og mod den private sektor, herunder de tekniske og merkantile områder.
Korterevarende og mellemlange videregående uddannelser er typisk uddannelser som lærer, pædagog, diplomingeniør, sygeplejerske, ergo- og fysioterapeut, miljøtekniker, maskintekniker, bygningskonstruktør, socialrådgiver, bygningstekniker m.fl.
Væksten skal ske ved at styrke og udvikle de eksisterende uddannelser og ved at udvikle nye tiltag, der kan imødekomme nye behov på såvel det offentlige, som private arbejdsmarked. Samfundets øgede kompleksitet stiller forøgede krav til de mellemlange videregående uddannelser. Det nødvendiggør en styrkelse af kvaliteten på grunduddannelserne, der fortsat må udvikles for at imødekomme de nye og ændrede krav. Endvidere er der behov for udvikling af nye uddannelser, der kan imødekomme nye behov på arbejdsmarkedet. Endelig er der behov for sikring og udvikling af en sammenhæng mellem grund-, efter- og videreuddannelse, herunder et øget samspil mellem de forskellige fagområder, så barrierer nedbrydes, og man opnår lettere overgange mellem såvel niveauer, som fagområder. Det er således et vigtigt formål at skabe sammenhæng såvel vertikalt, som horisontalt.
For at leve op til ovenstående har regeringen foreslået, at der etableres 6-8 professionshøjskoler, der er højskoler , der indeholder såvel pædagogiske som sundhedsfaglige, merkantile og tekniske uddannelser.
De korterevarende videregående (varighed op til 2 år) uddannelser skal ifølge reformforslaget enten udbydes i tilknytning til professionshøjskolerne eller på erhvervsakademier knyttet til tekniske og merkantile erhvervsskoler.
I region Sjælland må det forventes at CVU (Center for Videregående Uddannelser)-Syd og CVU-Sjælland fusioneres til en ny professionshøjskole formentlig med virkning fra 1. januar 2008. CVU- Syd udbyder uddannelserne til bioanalytiker, ergoterapeut, fysioterapeut og
Byrådet 08.01.2007
9
sygeplejerske i Næstved, medens CVU-Sjælland udbyder pædagoguddannelsen på Hindholm seminarium.
Det er usikkert hvordan erhvervsakademiuddannelserne organiserer sig i region Sjælland.
Næstved , Sorø og Ringsted har meldt sig som mulig centerby for ledelse og administration af en ny professionshøjskole.
Folketingsforhandlingerne om professionshøjskolerne forventes afsluttet primo 2007 og lovforslag skal senest fremsættes i marts, hvis lovforslaget skal vedtages i denne folketingssamling.
Sagens bilag: Artikel: Videncentre skal bidrage til udviklingen af velfærd.
Indstilling At udvalget drøfter forvaltningens redegørelse.
Beslutning: Udvalg for Kultur og Fritid, 18.12.2006 Redegørelsen drøftet og taget til efterretning. Fremsendes til orientering for Byrådet. Lars Hoppe Søe var fraværende.
Beslutning: Byrådet, 08.01.2007
Til orientering. Torben Nielsen var fraværende.
Bilag: gennemretttetartikel290906_final.doc Tilbage til toppen
Byrådet 08.01.2007
10
6. Fastsættelse af gebyr for sæsonudlån af lokaler og udendørsanlæg
Sagsbeh.: Jan Steen Jeppesen
Sagsnr.: 1370-49459
Sagsfremstilling Kommunalbestyrelsen kan beslutte at der opkræves et gebyr ved brug af offentlige lokaler, herunder haller og udendørsanlæg. I harmoniseringsrapporten ”Stribevis af udfordringer” er det fastsat at der opkræves et gebyr for sæsonbenyttelse af offentlige lokaler og anlæg svarende til 15 % af markedsprisen i Ny Næstved. Et af formålene med at opkræve gebyrer for brug af offentlige lokaler, er at indtægterne skal være med til at nedbringe driftsudgiften ved brug af private lokaler Det er et krav for at kunne opkræve gebyrer, at der samtidig ydes frivillige supplerende tilskud til driftsudgifter ved brug af foreningernes egne eller lejede private lokaler. Indtægterne fra gebyret indgår i lokaletilskudspuljen og det indkrævede beløb må ikke overstige kommunalbestyrelsens udgift til drift af de anviste offentlige lokaler (lukket kredsløb). Harmoniseringsrapporten anslår det samlede gebyr i Ny Næstved til kr. 1,9 mio. Forvaltningen kender ikke den faktuelle fordeling af medlemmerne i lokaler, der betaler gebyrer, men harmoniseringsrapporten anslår en fordeling på 70 % under 25 år og 30% på 26 år og over ( eller henholdsvis kr. 1.330.000,-/600.000,-)
Et andet formål med at opkræve gebyr for brug af offentlige lokaler er at tilstræbe en udligning til de foreninger, der må betale driftsudgifter til egne eller lejede lokaler.
I forbindelse med budgetforliget for 2007 besluttede Sammenlægningsudvalget at: ”Gebyrændring for lån af idrætsfaciliteter ændres, så betalingen for børn og unges brug heraf reduceres, mens de samlede gebyrind tægter er uændrede.”
Det er kommunalbestyrelsen der fastsætter gebyrets størrelse. Er der nedsat et Folkeoplysningsudvalg, træffes beslutning om gebyr efter høring af udvalget (Lov om Folkeoplysning § 22).
Folkeoplysningsudvalget i Næstved nedsættes på konstituerende møde d. 17. januar 2007 og af hensyn til Folkeoplysningsudvalgsmedlemmernes mulighed for at drøfte og forberede gebyrpolitikken i Næstved Kommune, forventes det først på udvalgets møde i februar. I forbindelse med valg af særligt reduceret gebyrordning skal opmærksomheden henledes på om: Ordningen tilgodeser målgruppen og hvordan målgruppen defineres Er ordningen administrativ håndterbar for foreningerne og forvaltningen
Økonomi Afholdes inden for områdets samlede ramme
Lovgrundlag
Byrådet 08.01.2007
11
Lov om Folkeoplysning
Supplerende bemærkninger
Sagens bilag: 1. Gebyroversigt for sæsonudlån af idrætsfaciliteter frem til henholdsvis 31. juli og 22. oktober 2007 2. Gebyroversigt for sæsonudlån af idrætsfaciliteter inkl. modeller for reduktion af pris for børn og unge. 3. Udfordringer ved reduceret gebyrer i offentlige anviste lokaler og anlæg. Indstilling Af hensyn til foreningernes virke herunder planlægning af deres økonomiske forhold anbefaler forvaltningen, at Udvalget for Kultur og Fritid:
drøfter aldersafgrænsning af børn og unge drøfter afgrænsningen af hvilke faciliteter der skal omfattes drøfter graden af gebyrets reduktion (procentfordeling) at forslag til reduceret gebyr sendes i høring i Folkeoplysningsudvalget
samt anbefaler byrådet at:
fastsætte gebyret som ens takst for børn og voksne for brugere af indendørsanlæg til og med 31. juli 2007(jf. bilag 1) fastsætter gebyret som ens takst for brugere på udendørs anlæg til og med 22. oktober 2007(jf. bilag 1)
Beslutning: Udvalg for Kultur og Fritid, 18.12.2006
Udvalget er fortsat af den opfattelse, at der bør etableres modeller, der økonomisk støtter børne- og ungeområdet samt modeller, der er administrerbare.
Forvaltningen udarbejder et antal modeller, der forelægges Udvalget på et kommende møde, herunder forslag til delvis anvendelse af midlerne der er afsat til generel styrkelse af kultur- og fritidsområdet.
I forhold til aldersafgræsningen arbejdes med 2 modeller (0-18 årige og 0-25 årige).
Udvalget tilkendegiver samtidig, at sådanne ordninger kræver en samlet vedtagelse i Byrådet.
Forvaltningen anmodes om at udarbejde oplæg indenfor Udvalgets forskellige områder, der skal prioriteres de kommende 3 år.
Udvalget anbefaler overfor Byrådet, at gebyret fastsættes som en ens takst for børn og voksne for brugere af indendørs anlæg til og med 31/7 2007 (bilag 1) og at gebyret fastsættes som en ens takst for brugere på udendørs anlæg til og med 22/10 2007 (bilag 1).
Lars Hoppe Søe var fraværende.
Byrådet 08.01.2007
12
Beslutning: Byrådet, 08.01.2007
Indstillingen blev godkendt, og der arbejdes videre med de skitserede modeller inden for budgettets rammer. Torben Nielsen var fraværende. Bilag: Gebyr oversigt 2007 for sæsonudlån af idrætsfaciliteter Gebyr oversigt for sæsonudlån af idrætsfaciliteter inkl. modeller for reduktion af pris for børn og unge. Udfordringer ved reduceret gebyrer i offfentlig anviste lokaler og anlæg Tilbage til toppen
Byrådet 08.01.2007
13
7. Takstfastsættelse af enkeltstående udlån af lokaler, arealer m.m.
Sagsbeh.: Jan Steen Jeppesen
Sagsnr.: 1370-49458
Sagsfremstilling I forbindelse med budgetvedtagelse for 2007 blev der for udvalgte takstområder under politikområdet Kultur og Fritid besluttet, at stillingtagen til takster skulle afvente en: ”Politisk stillingtagen for halområdet” ”Politisk stillingtagen i forbindelse med lokaletilskud” Der er indledt drøftelser med de selvejende haller i Næstved om driftstilskud for 2007 hvor udgangspunktet er deres driftstilskud i 2005 plus prisfremskrivning minus 4% jf. budgetforliget for 2007. Forelæggelse af sag om ”halområdet” til politisk drøftelse forventes at kunne ske i løbet af 2007. Politisk stillingtagen og eventuelle heraf afledte konsekvenser på takstområdet vil derfor først kunne få virkning for 2008. Af hensyn til opkrævning i 2007 anbefales det, at taksterne i 2007 fastsættes med afsæt i kendte takster for gl. Næstved Kommunes takstblad inklusiv en 2,9 % prisfremskrivning.
Lokaletilskuddets størrelse til foreninger jf. folkeoplysningsloven er besluttet i forbindelse med budgetvedtagelsen for 2007.
Til de foreninger jf. folkeoplysningsloven kap. 4 som tilbyder folkeoplysende voksenundervisning er lokaletilskuddets størrelse fastsat til lovens mindstekrav på 75 %.
Til de foreninger jf. Folkeoplysningsloven kap. 5 som tilbyder folkeoplysende foreningsarbejde (idrætsforeninger, børne- og ungdomsforeninger) er lokaletilskuddets størrelse fastsat til at være 85 %. Ved tilskud til foreningernes egne lokaler foretages ½ fradrag af lokaletilskuddet for medlemmer over 25 år. Folkeoplysningslovens mindstekrav er 65 %. I den vedlagte takstoversigt stilles der forslag om lejetakster for Stadion og Idrætsanlæg, Næstved Svømmehal, Varmtvandsbassin samt diverse lokaler. Lejetakster for offentlige lokaler og kultur-/fritidsejendomme, som ikke er nævnt i taksoversigten, vil blive kategoriseret og fastsat ud fra de i oversigten sammenlignelige takster. Her tænkes på lokaler og kultur-/fritidsejendomme som ikke før harmoniseringen har været omfattet af takstordning. Gebyr for sæsonudlån af idrætsfaciliteter til foreninger under Folkeoplysningsloven forelægges i separat sag. Dette begrundet i budgetforliget 2007 beslutning om - ”Gebyrændring for lån af idrætsfaciliteter ændres, så betalingen for børn og unges brug heraf reduceres, mens de samlede gebyrindtægter er uændrede."
Lovgrundlag Folkeoplysningsloven
Sagens bilag: Takstoversigt for 2007
Byrådet 08.01.2007
14
Indstilling Udvalget for Kultur og Fritid anbefaler Byrådet at de foreslåede takster for 2007 godkendes.
Beslutning: Udvalg for Kultur og Fritid, 18.12.2006 Status på sag vedrørende driftstilskud på "Halområdet" forelægges på Udvalgets møde i februar 2007. De foreslåede takster for 2007 fremsendes med anbefaling til Byrådet. Lars Hoppe Søe var fraværende.
Beslutning: Byrådet, 08.01.2007
Indstillingen blev godkendt. Torben Nielsen var fraværende.
Bilag: Takstoversigt 2007 - enkeltstående udlån Tilbage til toppen
Byrådet 08.01.2007
15
Byrådet 08.01.2007
16
Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18Made with FlippingBook - Online magazine maker