5. Reform af de korterevarende og mellemlange videregående uddannelser
Sagsbeh.: Per B. Christensen
Sagsnr.: 1370-49820
Sagsfremstilling Med afsæt i Globaliseringsrådets rapport fra april 2006 er det regeringens mål, at mindst 50 pct. af en ungdomsårgang skal tage en videregående uddannelse i 2015, således at Danmark får det nødvendige kompetenceløft. Over de næste 10 år skal der ske en stigning på ca. 5 pct. point i andelen af unge, der gennemfører en videregående uddannelse.
Væksten skal skabes på de mellemlange videregående uddannelser både på uddannelser rettet mod den offentlige og mod den private sektor, herunder de tekniske og merkantile områder.
Korterevarende og mellemlange videregående uddannelser er typisk uddannelser som lærer, pædagog, diplomingeniør, sygeplejerske, ergo- og fysioterapeut, miljøtekniker, maskintekniker, bygningskonstruktør, socialrådgiver, bygningstekniker m.fl.
Væksten skal ske ved at styrke og udvikle de eksisterende uddannelser og ved at udvikle nye tiltag, der kan imødekomme nye behov på såvel det offentlige, som private arbejdsmarked. Samfundets øgede kompleksitet stiller forøgede krav til de mellemlange videregående uddannelser. Det nødvendiggør en styrkelse af kvaliteten på grunduddannelserne, der fortsat må udvikles for at imødekomme de nye og ændrede krav. Endvidere er der behov for udvikling af nye uddannelser, der kan imødekomme nye behov på arbejdsmarkedet. Endelig er der behov for sikring og udvikling af en sammenhæng mellem grund-, efter- og videreuddannelse, herunder et øget samspil mellem de forskellige fagområder, så barrierer nedbrydes, og man opnår lettere overgange mellem såvel niveauer, som fagområder. Det er således et vigtigt formål at skabe sammenhæng såvel vertikalt, som horisontalt.
For at leve op til ovenstående har regeringen foreslået, at der etableres 6-8 professionshøjskoler, der er højskoler , der indeholder såvel pædagogiske som sundhedsfaglige, merkantile og tekniske uddannelser.
De korterevarende videregående (varighed op til 2 år) uddannelser skal ifølge reformforslaget enten udbydes i tilknytning til professionshøjskolerne eller på erhvervsakademier knyttet til tekniske og merkantile erhvervsskoler.
I region Sjælland må det forventes at CVU (Center for Videregående Uddannelser)-Syd og CVU-Sjælland fusioneres til en ny professionshøjskole formentlig med virkning fra 1. januar 2008. CVU- Syd udbyder uddannelserne til bioanalytiker, ergoterapeut, fysioterapeut og
Byrådet 08.01.2007
9
Made with FlippingBook - Online magazine maker