Relatiemagazine OP KARAKTER 23, juni 2025

23 juni 2025

OP KARAKTER

PARIS PROOF

PAREL IN DE POLDER - STOLWIJK

INHOUD

PARIS PROOF BOUWEN: de norm van morgen, vandaag al toepassen!

De urgentie is duidelijker dan ooit: als sector hebben we een sleutelrol in het realiseren van de klimaatdoelen. De tijd van praten ligt achter ons. Nu is het tijd voor actie! En dat betekent onder andere bouwen volgens de Paris Proof-norm. -emissies door Materiaalgebruik en door Energiegebruik. In beide gevallen wordt de ambitie uit het Klimaat- akkoord, dat in 2015 in Parijs is gesloten, als uitgangspunt gehouden. Maar wat is ‘Paris Proof’ precies? Paris Proof wordt uitgesplitst in twee thema’s: CO 2 Voor Materiaalgebonden emissies wordt gekeken naar de milieu-impact van de toegepaste materialen tot 2050. Dit wordt gemeten in kg CO 2 e/m 2 BVO. De emissies voor het Energiegebruik worden bepaald volgens het Werkelijke Energie intensiteit indicator-protocol (WEii). Het gaat hierbij niet om een theoretisch gebruik, maar het werkelijke energiegebruik, inclusief gebruikersenergie. Bij Vries en Verburg voelen we ons verantwoordelijk om actief bij te dragen aan de klimaatdoe- len. Vier jaar geleden leverden wij al ons eerste Paris Proof-project op: BioPartner Center 5 in Leiden. Een vooruitstrevend gebouw, ontwikkeld in nauwe samenwerking met betrokken partners, waarbij milieuprestatie van begin tot eind centraal stond. Met trots bereikte wij recent een volgende duurzaamheidsmijlpaal: de uitbreiding van ons eigen kantoor, Parel in de Polder . Niet alleen een investering in onze werkomgeving, maar ook een krachtig statement: 'Wij geloven in wat we bouwen én bouwen zelf dus ook volgens de normen die we anderen adviseren.' In deze editie vertelt Constantijn Berning meer over ons huidige project EDGE Rotterdam , dat ook Paris Proof gerealiseerd wordt. Een indrukwekkend gebouw op een iconische locatie, waar innovatie en duurzaamheid hand in hand gaan. De transitie naar Paris Proof is geen optie meer, het is noodzaak. Maar het is óók een kans. Een kans om gebouwen te maken die écht toekomstbestendig zijn. Gebouwen die bijdragen aan een beter klimaat, lagere kosten en een gezondere leefomgeving.

04 PROJECTEN - NIEUW

06 PARIS PROOF

12 PROJECTEN - IN UITVOERING

14 PARTNER AAN HET WOORD

18 PROJECTEN - OPGELEVERD

Eerste PARIS PROOF gebouw van Nederland

We willen u inspireren, informeren én uitdagen. Hoe kunnen we samen versnellen? Hoe blijven we koploper? En hoe zorgen we ervoor dat Paris Proof niet de uitzondering blijft, maar de norm wordt?

Veel leesplezier!

Met karaktervolle groet – Evert Hogendoorn

BioPartner Center 5 - Leiden

Wilt u deze OP KARAKTER voortaan digitaal ontvangen? Stuur dan een mail naar: opkarakter@devriesverburg.nl

PROJECTEN - NIEUW

(WHOLE LIFE CARBON < 200 kg CO 2 e/m 2 )

1 Brandweerkazerne - Sliedrecht 2 Zwembad De Schelft - Noordwijkerhout 3 4 Logistieke units Segro - Hoofddorp

1

4 Bedrijfspand Noordhuys Tomatoes - Oude-Tonge

5 Matrix Innovation Center - Amsterdam 6 Van Meeuwen Lubrication - Weesp

7 Bedrijfspand Cérélia - Sliedrecht 8 Vlietland College - Leiden

5

6

2

3

8

4

7

4 | OP KARAKTER no.23 | juni 2025

5 | OP KARAKTER no.23 | juni 2025

Globale CO 2 emissies per sector

Overig 9%

Gebouw gebruik 28%

December 2015 markeerde een historisch moment in de strijd tegen klimaatverandering. In Parijs kwamen wereldleiders samen en com- mitteerden zich aan een ambitieus doel: het significant beperken van de opwarming van de aarde richting 2050. Centrale pijler in deze mon- diale overeenkomst is de noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te reduceren, waarbij de focus in het bijzonder ligt op CO 2 , de grootste aanjager van de huidige klimaatverandering. De gebouwde omgeving speelt een significante rol in dit vraagstuk. Wereldwijd is deze sector verantwoordelijk voor maar liefst 39% van de totale CO 2 -emissies. Het grootste aandeel (28%) hiervan is toe te schrijven aan het energiegebruik van gebouwen, terwijl de productie van bouw- materialen en de activiteiten op bouwplaatsen de overige 11% voor hun rekening nemen. Ook in Nederland wordt getracht de emissies binnen de gebouwde omgeving te verminderen, voornamelijk via het Besluit bouwwerken en leefomgeving (Bbl), het voormalige Bouwbesluit. Instrumenten zoals verplichte energielabels en milieuprestatieberekeningen zijn hierin opge- nomen. Echter, om de ambitieuze doelstellingen van Parijs daadwerkelijk te realiseren, is een verdergaande aanpak noodzakelijk die de huidige wet- en regelgeving overstijgt. In 2021 werd een concrete vertaling van de Parijse klimaatdoelen naar de Nederlandse gebouwde omgeving gemaakt. Dit resulteerde in streefwaarden voor zowel het materiaalge- bruik van nieuwe projecten en renovaties als het energiegebruik tijdens het gebruik. Bouwen volgens deze streefwaarden maakt dat een gebouw zich ‘Paris Proof’ mag noemen.

Industrie 30%

Transport 22%

Bouwmaterialen en constructie 11%

HET CONCEPT 'PARIS PROOF' KENT TWEE DIMENSIES:

‘PARIS PROOF’-MATERIAALGEBONDEN geeft aan dat het gebouw voldoet aan de streefwaarde voor het materiaalgebruik. Gebouwen dienen gerealiseerd te zijn met een aantoonbare minimale milieu impact uitgedrukt in kg CO 2 e/m 2 BVO.

‘PARIS PROOF’-ENERGIEGEBRUIK wordt getoetst aan de hand van de Werkelijke Energie intensiteit indicator (WEii). Gebouwen met een minimaal werkelijk (gemeten) energiegebruik komen hiervoor in aanmerking.

LINUS KLAASSEN DEERNS

6 | OP KARAKTER no.23 | juni 2025

7 | OP KARAKTER no.23 | juni 2025

De holistische benadering van duurzaamheid, die ten grondslag ligt aan de ontwikkeling van het gebouw, leidt ertoe dat het project op diverse duurzaamheidsfacetten een hoge score beoogt. Dit brengt echter ook inherente afwegingen met zich mee. Een significant spanningsveld ont - staat tussen de materiaalimpact en het toekomstige energiegebruik. Welke investeringen in materialen worden gedaan ten behoeve van een lagere energieconsumptie in de gebruiksfase? Een treffend voorbeeld hiervan is de installatie van de PV-panelen voor de eigen energieopwek- king. Hoewel deze panelen een aanzienlijke negatieve impact hebben op de materiaalscore, dragen ze juist weer in positieve zin bij aan het energielabel van het gebouw. Aangezien de algehele duurzaamheid van het gebouw wordt beoordeeld, zijn de PV-panelen essentieel om het nagestreefde hoge BREEAM-NL niveau te realiseren.

Naast de bewuste materiaalkeuzes werd er ook intensief nagedacht over het minimaliseren van het energiegebruik na de oplevering. Slimme, vaste luifels werden ontworpen om in de zomermaanden de warmte effectief buiten te houden, terwijl ze in de winter de zonnestralen juist verwelkomen en zo bijdragen aan passieve verwarming. Dynamische zonwering versterkt dit effect door de warmte van de zon naar behoefte te weren of juist binnen te laten. De benodigde energie voor het functioneren van het gebouw wordt volledig gedekt door elektri- citeit die afkomstig is van de eigen zonnepanelen. Hoewel Parel in de Polder door velen wordt gezien als een toonaangevend voorbeeld van duurzaam bouwen in Nederland, roept dit de vraag op hoe het project scoort ten opzichte van de specifieke streefwaarden van 'Paris Proof'.

'Parel in de Polder, groen in het hart.'

PARIS PROOF BINNEN PAREL IN DE POLDER Bij de ontwikkeling van het nieuwe kantoorgebouw ‘Parel in de Polder’ stond duurzaamheid niet alleen centraal, maar vormde de absolute kern. De nadruk lag echter niet op ‘Paris Proof’; het project streefde naar de maximale score binnen de gerenommeerde duurzaamheidlabels BREEAM-NL en WELL. Kenmerkend aan deze labels is hun holistische benadering, waarbij een breed scala aan duurzaamheidsaspecten wordt meegenomen en de focus dus niet uitsluitend ligt op de reductie van broeikasgasemissies. De hoge duurzaamheidsambities vertaalden zich direct naar een sterke focus op het materiaalgebruik binnen het gebouw. Overal waar mogelijk werden hernieuwbare grondstoffen toegepast – materialen die op natuurlijke wijze regenereren. Daarnaast werd er actief gekozen voor producten met een significant aandeel recyclaat, oftewel hergebruikte materialen en materialen die door een duurzaam productieproces tot stand zijn gekomen. Dit resulteerde in een voorkeur voor houtconstructies waar dit mogelijk was, terwijl elders in het gebouw werd gezocht naar duurzame alternatieven.

8 | OP KARAKTER no.23 | juni 2025

9 | OP KARAKTER no.23 | juni 2025

PARIS PROOF PRESTATIE VAN PAREL IN DE POLDER Paris Proof-materiaalgebonden

e/m² BVO e/m² BVO

239 kg CO 2 190 kg CO 2

Paris Proof-materiaalgebonden (excl. PV)

-7,14 kWh/m 2 GBO/jr

Paris Proof-energiegebruik (WEii) – Gebouwgebonden

PARIS PROOF-MATERIAALGEBONDEN

PARIS PROOF-ENERGIEGEBRUIK

300

250

250

200

200

150

150

100

100

50

50

0

0

-50

-50

2020

2030

2040

2050

2020

2030

2040

2050

Bestaande bouw Nieuwbouw

Renovatie

Nieuwbouw

Dit is een score op het moment van publicatie.

MATERIAALGEBONDEN Hoewel Parel in de Polder bij het ontwerp in 2021 voldeed aan de toenmalige 'Paris Proof'- streefwaarde voor materiaalgebruik, overstijgt de uiteindelijke prestatie deze bij oplevering nipt. Dit verschil is voornamelijk toe te schrijven aan de geïnstalleerde PV-panelen die een significante bijdrage van 20% leveren aan de totale duurzaamheidsprestatie. Wanneer de impact van de PV-panelen buiten beschouwing wordt gelaten, voldoet Parel in de Polder ruimschoots aan de 'Paris Proof'-materiaalgebonden streefwaarde. Dit benadrukt de afweging tussen de directe materiaalimpact van duurzame technologieën en hun positieve effect op de lange termijn, zoals de opwekking van hernieuwbare energie. ENERGIEGEBRUIK Voor nieuwbouwprojecten is de energieopgave helder; om ‘Paris Proof’ te realiseren, is het noodzakelijk om uitsluitend nog werkelijk energie neutrale gebouwen te ontwikkelen. Zodat de totale energiebehoefte – zowel voor de technische installaties van het gebouw als voor het energiegebruik van de gebruikers – volledig gedekt moet worden door duurzame energie die ter plaatse wordt opgewekt. Parel in de Polder is zo ontworpen dat er tenminste voor het eigen gebouwgebruik voldoende energie wordt opgewekt. Daarmee is Parel in de Polder een energieneutraal gebouw (ENG), maar de tijd zal uit moeten wijzen of het gebouw ook werkelijk energieneutraal kan zijn. Het werkelijke energiegebruik wordt momenteel nauwlettend gemonitord. Volgend jaar zullen de resultaten beschikbaar zijn om hierover een uitspraak te doen.

10 | OP KARAKTER no.23 | juni 2025

11 | OP KARAKTER no.23 | juni 2025

PROJECTEN - IN UITVOERING

4

1 Fugro NewHQ - Nootdorp

1

2 205 appartementenn en 16 woningen NOI Avenue - Den Haag

3 Harvest House verpakkings- en distributiecentrum - De Lier

4 Kantoor Coolsingel 93 - Rotterdam

5 Woonzorggebouw Gemiva Magalhaeslaan - Gouda

6 247 appartementen Woongebouw 1828 - Gouda

5

2

6

3

Een greep uit onze projecten!

12 | OP KARAKTER no.23 | juni 2025

13 | OP KARAKTER no.23 | juni 2025

PARTNER AAN HET WOORD

EDGE COOLSINGEL ROTTERDAM THE WORLD NEEDS BETTER BUILDINGS

14 | OP KARAKTER no.23 | juni 2025

15 | OP KARAKTER no.23 | juni 2025

Als vertically integrated investment manager combineren we onze ont- wikkelingskennis met langetermijninvesteringen in onze gebouwen, wat ons in staat stelt om van ontwerp tot beheer impact te maken. PRETTIGE SAMENWERKING De relatie met De Vries en Verburg is circa 15 à 20 jaar geleden begon- nen, in de tijd van OVG. Toendertijd hebben we een aantal kantoren door hen laten bouwen. Onder andere door de groei en toegenomen grootte van de projecten die we zijn gaan ontwikkelen, hebben we een tijdje geen projecten meer samen uitgevoerd. Een aantal jaar geleden besloten we weer met een bredere groep van bouwers te gaan samenwerken. Na een aantal verkennende gesprekken over een mogelijke samenwerking met De Vries en Verburg, is uiteindelijk EDGE Coolsingel het project geworden waar wij hen opnieuw geselecteerd hebben. De keuze is op De Vries en Verburg gevallen, omdat zij op alle onderde- len - prijs, kwaliteit en tijd - de beste aanbieding hadden. Daarnaast was de proactieve en praktische manier van werken doorslaggevend. We zijn zeer tevreden over de samenwerking. Wat als prettig wordt erva- ren, is de open en transparante manier van werken. De Vries en Verburg is tot nu toe een betrouwbare partner gebleken. Tevens is het een partij die zelf ook hoge duurzaamheidsambities heeft en de gezamenlijke ambitie, het realiseren van Paris Proof gebouwen, in de praktijk kan brengen.

Cor en Coen de Vries

CONSTANTIJN BERNING EXECUTIVE DEVELOPMENT DIRECTOR EDGE

Edge is een internationaal opererende vastgoedontwikkelaar, investeer - der en vertically integrated investment manager. We zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van duurzame, gezonde en slimme gebouwen. Edge bestaat circa 28 jaar en is ooit begonnen onder de naam OVG, opgericht door Coen van Oostrom. OVG groeide uit tot een toonaangevende ontwikkelaar van duurzame kantoorgebou- wen met focus op de huurder. Ongeveer acht jaar geleden is de naam OVG omgezet naar Edge, als gevolg van toenemende internationale activiteiten en de wens om vanuit een eigen hoge (product) standaard te ontwikkelen. Daarmee is de focus komen te liggen op de pijlers duur- zaamheid, gezondheid en slimme technologie. Inmiddels is Edge actief in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

'DE VRIES EN VERBURG IS TE TYPEREN ALS EEN BETROUWBARE, BETROKKEN EN GEDREVEN PARTIJ.'

16 | OP KARAKTER no.23 | juni 2025

PROJECTEN - OPGELEVERD

1

4

5

1 R&D Faciliteit Heineken - Zoeterwoude

2 Distributiecentrum Zijderlaan - Dinteloord

2

3 FundisHuis - Gouda

4 42 woningen BuiteNOM - Berkel en Rodenrijs

5 Woonzorgcomplex Hof op Zuid (voorheen Simeon & Anna) - Rotterdam

6 Laboratoriumgebouw DSM Sunlight - Delft

6

3

18 | OP KARAKTER no.23 | juni 2025

19 | OP KARAKTER no.23 | juni 2025

OP KARAKTER is het relatiemagazine van De Vries en Verburg

dat in de eerste en tweede helft van het jaar wordt uitgegeven.

KANTOOR ‘t Vaartland 8 2821 LH Stolwijk

info@devriesverburg.nl www.devriesverburg.nl Tel. 0182 - 34 17 41

POSTADRES Postbus 59 2820 AB Stolwijk

INFORMATIE OPKARAKTER@devriesverburg.nl

COLOFON

Redactie Marketing & Communicatie

Vormgeving en productie PromoVisique, Capelle aan den IJssel

Tekst en fotografie De Vries en Verburg

© De Vries en Verburg

OP KARAKTER 24 verschijnt in de tweede helft van 2025.

Indien u OP KARAKTER niet meer wilt ontvangen en/ of uw gegevens wilt verwijderen uit ons relatiebestand (t.b.v. uitnodigingen en overige documentatie) kunt u een e-mail sturen naar het hierboven genoemde adres.

Het papier dat wij gebruiken is FSC-gecertificeerd.

Page 1 Page 2-3 Page 4-5 Page 6-7 Page 8-9 Page 10-11 Page 12-13 Page 14-15 Page 16-17 Page 18-19 Page 20

Made with FlippingBook Digital Proposal Creator