Relatiemagazine OP KARAKTER 23, juni 2025

Globale CO 2 emissies per sector

Overig 9%

Gebouw gebruik 28%

December 2015 markeerde een historisch moment in de strijd tegen klimaatverandering. In Parijs kwamen wereldleiders samen en com- mitteerden zich aan een ambitieus doel: het significant beperken van de opwarming van de aarde richting 2050. Centrale pijler in deze mon- diale overeenkomst is de noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te reduceren, waarbij de focus in het bijzonder ligt op CO 2 , de grootste aanjager van de huidige klimaatverandering. De gebouwde omgeving speelt een significante rol in dit vraagstuk. Wereldwijd is deze sector verantwoordelijk voor maar liefst 39% van de totale CO 2 -emissies. Het grootste aandeel (28%) hiervan is toe te schrijven aan het energiegebruik van gebouwen, terwijl de productie van bouw- materialen en de activiteiten op bouwplaatsen de overige 11% voor hun rekening nemen. Ook in Nederland wordt getracht de emissies binnen de gebouwde omgeving te verminderen, voornamelijk via het Besluit bouwwerken en leefomgeving (Bbl), het voormalige Bouwbesluit. Instrumenten zoals verplichte energielabels en milieuprestatieberekeningen zijn hierin opge- nomen. Echter, om de ambitieuze doelstellingen van Parijs daadwerkelijk te realiseren, is een verdergaande aanpak noodzakelijk die de huidige wet- en regelgeving overstijgt. In 2021 werd een concrete vertaling van de Parijse klimaatdoelen naar de Nederlandse gebouwde omgeving gemaakt. Dit resulteerde in streefwaarden voor zowel het materiaalge- bruik van nieuwe projecten en renovaties als het energiegebruik tijdens het gebruik. Bouwen volgens deze streefwaarden maakt dat een gebouw zich ‘Paris Proof’ mag noemen.

Industrie 30%

Transport 22%

Bouwmaterialen en constructie 11%

HET CONCEPT 'PARIS PROOF' KENT TWEE DIMENSIES:

‘PARIS PROOF’-MATERIAALGEBONDEN geeft aan dat het gebouw voldoet aan de streefwaarde voor het materiaalgebruik. Gebouwen dienen gerealiseerd te zijn met een aantoonbare minimale milieu impact uitgedrukt in kg CO 2 e/m 2 BVO.

‘PARIS PROOF’-ENERGIEGEBRUIK wordt getoetst aan de hand van de Werkelijke Energie intensiteit indicator (WEii). Gebouwen met een minimaal werkelijk (gemeten) energiegebruik komen hiervoor in aanmerking.

LINUS KLAASSEN DEERNS

6 | OP KARAKTER no.23 | juni 2025

7 | OP KARAKTER no.23 | juni 2025

Made with FlippingBook Digital Proposal Creator