Relatiemagazine OP KARAKTER 23, juni 2025

De holistische benadering van duurzaamheid, die ten grondslag ligt aan de ontwikkeling van het gebouw, leidt ertoe dat het project op diverse duurzaamheidsfacetten een hoge score beoogt. Dit brengt echter ook inherente afwegingen met zich mee. Een significant spanningsveld ont - staat tussen de materiaalimpact en het toekomstige energiegebruik. Welke investeringen in materialen worden gedaan ten behoeve van een lagere energieconsumptie in de gebruiksfase? Een treffend voorbeeld hiervan is de installatie van de PV-panelen voor de eigen energieopwek- king. Hoewel deze panelen een aanzienlijke negatieve impact hebben op de materiaalscore, dragen ze juist weer in positieve zin bij aan het energielabel van het gebouw. Aangezien de algehele duurzaamheid van het gebouw wordt beoordeeld, zijn de PV-panelen essentieel om het nagestreefde hoge BREEAM-NL niveau te realiseren.

Naast de bewuste materiaalkeuzes werd er ook intensief nagedacht over het minimaliseren van het energiegebruik na de oplevering. Slimme, vaste luifels werden ontworpen om in de zomermaanden de warmte effectief buiten te houden, terwijl ze in de winter de zonnestralen juist verwelkomen en zo bijdragen aan passieve verwarming. Dynamische zonwering versterkt dit effect door de warmte van de zon naar behoefte te weren of juist binnen te laten. De benodigde energie voor het functioneren van het gebouw wordt volledig gedekt door elektri- citeit die afkomstig is van de eigen zonnepanelen. Hoewel Parel in de Polder door velen wordt gezien als een toonaangevend voorbeeld van duurzaam bouwen in Nederland, roept dit de vraag op hoe het project scoort ten opzichte van de specifieke streefwaarden van 'Paris Proof'.

'Parel in de Polder, groen in het hart.'

PARIS PROOF BINNEN PAREL IN DE POLDER Bij de ontwikkeling van het nieuwe kantoorgebouw ‘Parel in de Polder’ stond duurzaamheid niet alleen centraal, maar vormde de absolute kern. De nadruk lag echter niet op ‘Paris Proof’; het project streefde naar de maximale score binnen de gerenommeerde duurzaamheidlabels BREEAM-NL en WELL. Kenmerkend aan deze labels is hun holistische benadering, waarbij een breed scala aan duurzaamheidsaspecten wordt meegenomen en de focus dus niet uitsluitend ligt op de reductie van broeikasgasemissies. De hoge duurzaamheidsambities vertaalden zich direct naar een sterke focus op het materiaalgebruik binnen het gebouw. Overal waar mogelijk werden hernieuwbare grondstoffen toegepast – materialen die op natuurlijke wijze regenereren. Daarnaast werd er actief gekozen voor producten met een significant aandeel recyclaat, oftewel hergebruikte materialen en materialen die door een duurzaam productieproces tot stand zijn gekomen. Dit resulteerde in een voorkeur voor houtconstructies waar dit mogelijk was, terwijl elders in het gebouw werd gezocht naar duurzame alternatieven.

8 | OP KARAKTER no.23 | juni 2025

9 | OP KARAKTER no.23 | juni 2025

Made with FlippingBook Digital Proposal Creator