Somnus nr. 2 2023

Hovedforeleser på KLS-kurset var dr. Anne Marie Landtblom, en anerkjent for- sker og klini- ker med bred erfaring på KLS. Hun er nå pensjonist, men har poli- klinikk der hun fortsatt ser pasienter med KLS.

Elever i Oslo får sove lenger

Mange ungdommer sover for lite. Nå skal utvalgte skole- elever i Oslo få sove lenger om morgenen. Det skriver VG. Oslo innfører et toårig forsøks- prosjekt for senere skolestart ved utvalgte skoler. Studier viser at elever i videre- gående sover i snitt 6 timer og 43 minutter på skoledager, noe som er mindre enn det anbefalte behovet for ungdom mellom 8 og 10 timer. Det finnes argumenter mot å innfø- re senere skolestart, som potensiel- le endringer i rutetider for kollek- tivtransport, forskyvning av lærer- nes arbeidstid, og påvirkning av elevers fritidsaktiviteter. I Bergen er et forskningsprosjekt på senere møtetider i videregående skole så vidt i gang. Det har også tidligere vært gjennomført forsøk med forsinket skolestart, men det har ikke blitt gjort noen kontrollerte studier i en norsk setting. – Vi vil gjerne forske systematisk på dette, for å se om det faktisk fører til noe positivt, altså mer søvn. Vi vil også forsikre oss om at leggeti- den ikke utsettes, for da er vi like langt, sier Linn Nyjordet Evanger, som er psykolog og stipendiat ved Universitetet i Bergen (UiB). Hun tar doktorgrad på virkningen av senere start på skoledagen for ungdom. Studier har vist at elever i videre- gående sover i snitt 6 timer og 43 minutter på skoledager. – Det er egentlig litt krise. Søvnbehovet hos ungdom ligger mellom 8 og 10 timer, og vi ser at kun 15 prosent sover 8 timer eller mer på skoledager, sier Evanger.

komme inn i et fellesskap der de andre kjenner igjen vanskene og kan dele erfaringer på hvordan takle vanskene, hjelper mye. Desto mer kunnskap, desto tryggere blir pasienten og pårørende på at dette går over. Utløsende årsaker Det er mye en ikke vet om KLS, og forskningen til dr. Landtblom gir mer kunnskap om hva som foregår i hjernen under episoder, men ikke hvorfor. Ut fra pasientmøter har en sett at utløsende årsaker kan variere fra pasient til pasi- ent; reise, julehøytid og større følelses- messige begivenheter (eks eksamener, sportskonkurranse) gjennomgått infeksjoner som influensa osv. For flere vil rusmiddel bruk som alko- hol eller cannabis føre til episode. Erfaringsmessig vet en at KLS oftest opptrer første gang i tenårene og hos mange blir symptomene mindre eller borte. Gjennomsnittlig varighet er rundt 13 år, men hvor mye av symptomene for- svinner, hvor mye er at en lærer seg å

leve med tilstanden, vet en ikke. Forskning viser at KLS-episodene gir kognitive vansker, som svekket arbeids- minne. Hypersomniregister er viktig I Sverige har man et hypersomniregister som også pasienten har tilgang til. I Norge er det et hypersomniregister under oppbygging ved Nevsom og Søvnforeningen anbefaler alle med hypersomni diagnose å gi tillatelse til å bli med i registeret. Selv om du har deltatt på hypersomni- kurs hos Nevsom tidligere har de ikke lov til å kontakte deg for å spørre om du vil delta. De kan heller ikke be om å få opplysninger på e-post. Den enkleste måten er å ringe Nevsom på tlf 23 01 60 30 og be om å få til- sendt samtykke skjema. Kanskje kan en få til en ordning med nedlastning av samtykke skjema fra deres og Nevsoms hjemmeside.

13

SOMNUS NR 2 – 2023

Made with FlippingBook - Online Brochure Maker