Somnus nr. 2 2023

Vaksiner: Hjelp fra kopper og MS

Hvis du er blitt syk etter en vaksine, må staten enten betale erstatning eller bevise at det er ,er sannsynlig at skaden skyldes noe annet enn vaksinen. Bak det snillere beviskravet ligger frykten for at sjøfolk skulle ta med seg kopper til Norge.

Georg Mathisen Tekst

– Det er nok å vise at denne vaksinen kan være årsak til denne typen skade, sier Magne Strandberg. Han er professor i juss ved Universitetet i Bergen. Da NRK laget et langt innslag på «Ekko» på P2 etter at flere syke- pleiere forteller at de ble syke etter koronavaksinen, gikk Strandberg gjennom hvordan beviskravene er lavere for den som krever erstatning etter en vaksine enn de er i andre erstatningssa- ker. – Det kreves mer enn bare at du er blitt syk og at du har tatt en vaksine, men det som kreves, er ikke så mye. Det du må ha, er en viss støtte i medisinsk forskning som tilsier at det er en viss mulighet for at denne typen vaksine kan føre til denne typen sykdom, sier Strandberg. Han understreker at han ikke kjenner begrunnelsen i hver enkelt sak eller generelt i tilfellene av narkolepsi. – Muligens kan forklaringen være at det kan tenkes å være andre årsaksfaktorer som er mer sannsynlige i en del tilfeller, sier han. – Minimumskravet til bevis er at det er en årsakssammenheng, at den vaksinen kan gi den sykdommen. Det vilkåret vil være oppfylt for alle i utgangspunktet, men staten vil gå fri hvis det er en annen årsak som er mer sannsynlig hos den konkrete skadelidte, forklarer jus- professoren. Koppevaksine Til «Ekko» forteller han om historien bak at vaksineskadde ikke trenger like gode bevis som andre som går til en rettssak og vil ha erstatning. Den stam- mer fra 1960-tallet. Da kom Høyesterett frem til at det burde være slik. Nå står det også i pasientskadeloven. – En sjømann i utenriksfart var pålagt å vaksinere seg mot kopper. Det var rett

Beviskravene for å få erstatning etter en vaksine er slett ikke så strenge som i andre erstatningssaker. Likevel får flertallet avslag på erstatningssøknadene sine for narkolepsi etter svineinfluensavaksinen. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock) Jussprofefssor Magne

Samtidig er det veldig vanskelig for den enkelte å føre de medisinske bevisene som ellers ville vært nødvendige. – Når staten først anbefaler eller påleg- ger noen å ta vaksine ut fra samfunnets interesse for å unngå sykdom, og det er en del bivirkninger knyttet til vaksinen, er det i og for seg greit at staten sier at den tar kostnadene for dem som får bivirkningene, mener Strandberg. MS-dommen Han trekker også frem høyesterettsdom- men fra 2015 om 15-åringen som fikk multippel sklerose etter en MMR-vaksi- ne. – Høyesterett sier at det ikke kreves sterke bevis her. Det er nok at det er en viss støtte i medisinsk forskning og at det er en grunn til å tro at dette er en egenskap ved selve vaksinen, sier han. Magne Strandberg forteller at rettssa- kene om vaksineskader går i bølger. – Nå med både covidvaksinen og svine- influensavaksinen er det en del saker, sier han. Han vil ikke si at det trengs noen ny høyesterettsdom for å sikre at de som fikk narkolepsi etter svineinflu- ensavaksinen, får erstatning når de har krav på det. – Dommen fra 2015 er egentlig nokså klar. Det er jo et par punkter der som nok kan tolkes på litt forskjellige måter slik at det hadde vært ønskelig å få det presisert av den øverste domstolen. Men sammenlignet med andre dommer er den nokså klar, mener Strandberg.

Strandberg for- klarer historien, men kan ikke si så mye spesifikt om narkolepsi. (Foto: Universitetet i Bergen)

og slett fordi staten var redd for at sjø- menn skulle ta med seg koppesmitte hjem til Norge. Så viste det seg at den vaksinen de hadde tatt, hadde noen uheldige bivirkninger, sier han. – Da sa Høyesterett at det er det norske samfunnet som har en interesse i at sjø- folkene tar denne vaksinen. Det er det norske samfunnet som har en interesse av å holde seg fritt for kopper. Av den grunn er det rimelig at det norske sam- funnet, ved staten, tar regningen når det viser seg at en sånn vaksine har bivirk- ninger, refererer Magne Strandberg. Flest mulig Derfor var det ikke noe krav til å bevise at det var noe galt med vaksinen eller at norske myndigheter hadde gjort noe feil, slik som det vanligvis ville ha vært for et erstatningskrav. Strandberg forteller at det er to grunner til at staten har valgt å lempe på bevi- sene for helseplager etter en vaksine. Staten ønsker at flest mulig tar vaksine- ne, og da er dette et godt signal å sende.

15

SOMNUS NR 2 – 2023

Made with FlippingBook - Online Brochure Maker