hjemmebehandling Medisinsk utstyr og utfordringer i
– Evnen til å yte forsvarlig helse- hjelp, er ofte avhengig av tekno- logi. Det sa Geir-Erlend Myhre Johansen fra Direktoratet for e-helse.
Marit Aschehoug Tekst og foto
Han nevnte utfordringene bare på et vanlig sykehus med medisinsk utstyr, styring av heiser og styring av ventila- sjonen og en rekke tekniske funksjoner. Det er en kompleks sektor med mange enheter som er avhengige av hverandre. Men hjemme hos pasienten kan det være en teknisk alarm som pasienten ikke for- står, det kan være problemer med strøm- forsyningen. Ikke sjelden er det pårø- rende som tukler med utstyret for å hjel- pe og det kan være feil på varslingen når det ikke er kontakt med utstyret som skal overvåke pasienten. Nett hos pasienten I pasientens bolig er utstyret avhengig av god og stabil nettverksforbindelse. Utstyr og nett i en privat bolig kan være utsatt for hacking, tilgangskontrollen må være streng. Det er ofte flere systemer i drift i samme enhet og datavirus er ikke ukjent. Johansen påpekte at selv om utstyret til hjemmebehandling kan vare i årevis, blir programvaren utdatert mye fortere. Når ikke programvaren oppdateres fortlø- pende, er man mer utsatt for hacking. Ofte er medisinsk utstyr og programvare laget for å hjelpe pasienten, ikke først og fremst laget med høy datasikkerhet. Høy datarisiko i sykehusene En undersøkelse fra 2022, fant at 53 % av digitalt medisinsk utstyr i sykehusene hadde altfor lav sikkerhet. Store datang- rep mot institusjoner er ikke ukjent, og rapporten påpekte at mangel på datasik- kerhet gjaldt f.eks. insulinpumper, defi- brillatorer, hjerteovervåkningsmaskiner, pacemakere, og smertepumper. Dataangrep kan gi unøyaktige data og gi pasientene feil doser og på andre måter
Medisinsk utstyr, utfordringer i hjemmebehandling var tittelen på Geir-Erlend Myhre Johansen fra Direktoratet for e-helse.
setter pasientens sikkerhet i fare. Digitaliserte hjem Johansen understreket at hele hjemmet vårt digitaliseres og kobles til det samme nettet som det medisinske utstyret. Robotstøvsuger, kjøleskap, vaskemaskin, varmeovner og kaffemaskinen og mye annet kan kobles til nettet og fjernstyres. De færreste har oversikt over alt og kan vurdere risiko og eventuelt sette inn sik- kerhetstiltak. – Det går an å sette inn tiltak for å sikre hjemmebehandling av pasienter, sa Johansen. – Utstyr og løsninger hjemme hos pasi- enten må sikkerhetsoppdateres ofte. Nettverket kan segmenteres og det er viktig å ha kontroll på hvem som har til-
gang på hva. Utstyret må overvåkes og man må ha kontroll på hele verdikjeden. Man må vite og ha oversikt over alt som er koblet til nettet, hva er koblet sammen med hva. Ikke minst må vi spørre oss selv om vi klarer å yte forsvarlig helse- hjelp hvor teknologien svikter i en perio- de? Beredskapsplanene må ligger klare. Det er hensyn til informasjonssikkerhet og personvern, retten til helsehjelp og pasientsikkerhet, kostnader og bruker- vennlighet, effektivitet og samfunnskost- nader, og ikke minst ytringsfrihet. Nettstedet Normen.no inneholder gode råd. Hensyn i alle retninger Det er så mange hensyn å ta.
19
SOMNUS NR 2 – 2023
Made with FlippingBook - Online Brochure Maker