Somnus nr. 2 2023

S taten nektet å godkjenne statens ekspert som sakkyndig – og erstatningssaken endte med at pasienten med PLMD ga opp kampen. Men vet du egentlig hva PLMS og PLMD er for noe?

erstatningskrangel Pasienten med rastløse bein ga opp

– Dopamin brukes også på PLMD. Men det er nok ikke så mange som behandler det uten videre. Du må ha vært gjennom polysomnografi, og når du da finner nar- kolepsi eller søvnapné, fokuserer vi på de lidelsene, sier Bjorvatn. Følte seg dement Jan Gregersen er en av dem som har både søvnapné og PLMD og som har fått behandling med dopamin. Det endte med flere år uten søvn. – Jeg mistet retnings- sansen, klarte ikke å lese, og en periode kjente jeg heller ikke igjen ansikter. Det ligner på demens, sier han selv. – Den gangen de stilte diagnosen i 2011, kjørte de på feil medisin. På den tiden var dopamin førstevalget. Men så er det en advarsel om at disse medisinene kan ha motsatt virkning. De virker en ganske kort tid, og så begynner de å virke mot sin hensikt. Det var det som skjedde med meg, sier han. Sjelden hos spesialist – Det som skjer, er at du blir henvist til spesialist. Der får du time én gang i året. Det er altfor lite hvis de skal oppdage noe sånt, sier Gregersen. Selv sier han at han ble behandlet feil i fem år. – Det er sjokkerende. Dette er alvorlige problemer, sier han. Han fikk en annen medisin: Lyrica. For fem år siden kunne han si at den nye medisinen virket. Da søkte han om pasientskadeerstatning. Han fikk avslag. – Da kommer du til Pasientskadenemnda, som blir nesten en blåkopi av det som kommer fra Norsk pasientskadeerstatning. Så saksøkte jeg dem, forteller Jan Gregersen.

Tekst: Georg Mathisen

Dette er PLMS Ifølge Sovno karakteriseres PLMS, Periodiske beinbevegelser under søvn, av episoder med gjentatte, ensartede beinbevegelser. Det vanlige er at pasi- entene bøyer stortær, ankler og knær rykkvis og at sammentrekningene kommer naturlig gjennom natten. Også armene kan bevege seg, men beinbevegelser er det vanlige. Bevegelsene kan forstyrre søvnen og gjøre at du våkner ofte. Det er gjerne søvnproblemene som gjør at du opp- søker legen i første omgang. Det er usikkert hvor mange som har PLMS, men én undersøkelse konklude- rer med at rundt åtte prosent av befolkningen har slike bevegelser når de sover. Jo eldre de blir, jo flere opp- lever det. Pasientene er gjerne ikke klar over at de har slike beinbeve- gelser, men ofte forteller sengepartne- ren om rykningene. Mange av PLMS-pasientene har også rastløse bein, RLS. RLS vil si at de føler en uimotståelig trang til å bevege beina på grunn av kriblinger eller uro. Den trangen oppstår når de er i ro, og den blir mindre når de beveger seg. Den er spesielt der om kvelden og nat- ten. Undersøkelser antyder at over 80 prosent av RLS-pasientene også har PLMS. Når bevegelsene ikke går ut over søv- nen, anbefaler ekspertene å la være å behandle tilstanden. PLMS er kronisk, varer livet ut og blir vanligvis verre med årene.

Du har sannsynligvis hørt om rastløse bein – på engelsk restless legs syndrome (RLS). Men hva med PLMS og PLMD? Bevegelsene som de forskjellige diagno- sene henger sammen med, er ikke så for- skjellige. Forskjellen ligger i om du er bevisst selv på at du har ubehag i beina. RLS-pasientene er det, mens PLMS- og PLMD-pasientene først og fremst merker problemet fordi de sover dårlig. De som bare har rykninger når de sover, og ikke på dagtid, lider av PLMD. Nok en eng- elsk forkortelse: Periodic Limb Movement Disorder. Bevisst og ubevisst – Veldig enkelt forklart er RLS subjek- tivt. Det er symptomer som de som har det, klager over – en diagnose basert på subjektiv opplevelse. PLMD, derimot, er utelukkende en diagnose som kommer fra polysomnografi, og rykningene er ubevisste, forklarer Bjørn Bjorvatn. Han er professor ved Universitetet i Bergen og leder for Nasjonalt senter for søvn- medisin, Sovno. De som har rastløse bein, er bevisste på at det det er ubehagelig og at de har ryk- ninger. – Mange med RLS har også disse ryk- ningene når de sover. Det er rykningene som forstyrrer søvnen og gjør dette til et søvnproblem, sier Bjorvatn. Slike ryk- ninger kan også ses hos pasienter som har søvnapné eller narkolepsi. Han forteller at behandlingen er lik.

28

SOMNUS NR 2 – 2023

Made with FlippingBook - Online Brochure Maker