Indsigt i bæredygtighedsrapportering - 1. udgave

Kapitel 1 En kort introduktion til CSRD og de nye krav

et rapporteringsdirektiv og ikke et regelsæt, der fx regulerer, hvilke politikker eller målsætninger en virksomhed skal have.

Parallelt med ovennævnte har EU-Kommissionen igangsat et arbejde i EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) med at udarbejde de europæiske bæredygtighedsstandarder (ESRS'er), som fastsætter det nærmere indhold af de oplysninger, som virksomhederne skal rap- portere om.

EU-Kommissionen offentliggjorde de første 12 ikke-sektorspecifikke standarder den 31. juli 2023, og EU-Parlamentet og Rådet har efterfølgende i oktober 2023 endeligt godkendt standarderne.

Udviklingen af de nye regler og standarder samt implementering heraf kan illustreres som følger:

2025

2026

2024

Øvrige store virksomheder (såvel børsno- terede som ikke-børsnote- rede) målt ef- ter størrelses-

Små og mel- lemstore børsnoterede virksom- heder (regn- skabsklasse D) målt efter regnskabs- klasse B og C (mellem) (kan udskyde til 2028).

Børsnoterede virksomheder og statslige aktiesel- skaber (regn- skabsklasse D), som er store virksomheder efter regnskabs- klasse C (stor), og som har over 500 ansatte.

2028

Nogle virksom- heder i tredje- lande (uden for EU), som har aktiviteter i EU.

November 2022

Q4 2023

CSRD godkendt af EU-kommissi- onen. Offentliggjort 16. december 2022.

Indarbejdelse af direktivet i national lov- givning. Hørings-ud- kast fremsat i Danmark.

grænser for regnskabs- klasse C (stor).

Bæredygtig- hedsrappor- tering Revisor- erklæring med begrænset sikkerhed. Placering af rapportering i ledelses- beretningen

2022

2023

2024

2025

2026

2028

31. juli 2023

Tidligst 2026

EU-Kommissio- nen offentlig- gjorde ESRS'erne i endelig form til godkendelse i EU-Parlamentet og Rådet. Stan- darderne blev endelig god- kendt i oktober 2023.

Forventet vedtagelse af de sektorspecifikke standarder, standarder for små virksomheder, standarder for ikke- EU-virksomheder m.v.

November 2022

Udkast til ESRS (ikke-sektorspe- cifikke standar- der) sendt til EU- Kommissionen.

Den planlagte vedtagelse af de sektorspecifikke standarder er blevet udskudt til tidligst 2026.

Omfangsrige og komplekse krav

Direktivet medfører nye og væsentligt mere omfangsrige og komplekse krav til bæredygtigheds- rapportering, som får en gennemgribende betydning for de omfattede virksomheder og for de nu- gældende krav for danske virksomheders bæredygtighedsrapportering. Dette gælder ikke mindst den praktiske udmøntning af rapporteringen, idet virksomhederne skal "omstille" sig herpå og ind- hente data til rapportering, udarbejde væsentlighedsvurdering, forholde sig til virksomhedens værdikæde m.v.

Væsentligt mere

omfangsrige og komplekse krav

EY | Indsigt i bæredygtighedsrapportering | 11

Made with FlippingBook Online newsletter maker