Kapitel 1 En kort introduktion til CSRD og de nye krav
undlade at rapportere indtil 2028, men dette skal i så fald oplyses og forklares i ledelsesbe- retningen.
► 1. januar 2028: Visse tredjelandsvirksomheder med aktivitet i EU.
Der henvises til kapitel 2 i denne publikation.
Indholdet af de nye regler De europæiske bæredygtighedsstandarder (ESRS'erne) fastsætter det nærmere indhold af de op- lysninger, som virksomhederne skal rapportere om efter CSRD, og der er tale om væsentligt mere komplekse og detaljerede rapporteringskrav om bæredygtighed end hidtil. Standarderne introdu- ceres i del 2 af denne publikation.
De nye krav medfører, at de omfattede virksomheder, som en del af en særskilt sektion i ledelses- beretningen, skal rapportere mere detaljeret om de tre dimensioner af bæredygtighed (ESG):
► E nvironment (miljøforhold, herunder bl.a. klimaforandringer, vandressourcer, cirkulær øko- nomi, forurening og biodiversitet). ► S ocial (sociale forhold, herunder bl.a. lige muligheder for alle, arbejdsforhold og respekt for menneskerettigheder). ► G overnance (ledelse, herunder bl.a. ledelsens opgaver i forhold til virksomhedens bæredyg- tighed, virksomhedsetik og -kultur samt virksomhedens kontrol og risikostyring i forhold til bæredygtighedsrisici).
Taksonomioplysningerne bliver desuden en del af bæredygtighedsrapporteringen.
Den nuværende mulighed med at placere rapporteringen på hjemmesiden i en separat rapport med reference i årsrapporten til et særskilt dokument på hjemmesiden vil ikke fremover være muligt. Direktivet har således skærpet kravene til placering af informationen, der fremover skal være i en særskilt sektion i ledelsesberetningen. I rapporteringen bliver der øget fokus på det dobbelte væsentlighedsprincip, hvilket indebærer rapportering om, hvordan bæredygtighedsforhold påvirker virksomheden (outside-in eller "finan- cial materiality") og effekten af virksomhedens aktiviteter på mennesker og miljø (inside-out eller "impact materiality"). Virksomheden skal udarbejde en omfattende analyse af dobbelt væsentlig- hed, idet denne er bestemmende for hvilke oplysninger, der skal indgå i bæredygtighedsrapporte- ringen (se kapitel 5). Oplysninger om bæredygtighed skal ikke kun omfatte virksomhedens egne aktiviteter, men også data og information fra virksomhedens værdikæde, fx leverandører, kunder osv. Dette er et bre- dere perspektiv end under NFRD, hvorfor langt de fleste virksomheder skal udarbejde en betydelig bredere undersøgelse og dataindsamling end hidtil. Det er derfor vigtigt, at danske virksomheder kender til omfanget af værdikædebegrebet med henblik på at sikre korrekt dataindsamling og om- fanget af rapporteringsforpligtelsen, samt de vigtige overgangsbestemmelser for rapportering om værdikæden.
Rapportering på hjemmesiden – ikke muligt
Dobbelt væsentlighed
Værdikæden
Der bliver krav om digital opmærkning (tagging) af oplysningerne, herunder de ikke-finansielle nøgletal i virksomhedens bæredygtighedsrapportering, med henblik på at gøre oplysningerne ma- skinlæsbare.
Digital opmærkning
For at øge troværdigheden bliver der krav om en revisorerklæring med begrænset sikkerhed på den enkelte virksomheds bæredygtighedsrapportering. På sigt er det meningen, at kravet skal ud- vides til høj grad af sikkerhed.
Krav om revisor- erklæring
EY | Indsigt i bæredygtighedsrapportering | 13
Made with FlippingBook Online newsletter maker