Indsigt i bæredygtighedsrapportering - 1. udgave

Kapitel 2 Omfattede virksomheder

Nedenstående beslutningsdiagram kan anvendes, når det skal fastlægges, hvilke virksomheder der er omfattet og hvornår.

Etableret i EU

2024 (aflægges i 2025) Årsrapport der starter 1. januar

2026 (2028) 1) Aflægges i 2027 (eller 2029) Årsrapport der starter 1. januar

2025 (aflægges i 2026) Årsrapport der starter 1. januar

Ja

Ja

Ja

Børsnoteret virksomhed eller statsligt aktieselskab (regnskabsklasse D), som er store virksomheder efter størrelsesgrænserne for regnskabsklasse C (stor), og som har over 500 ansatte?

Børsnoteret virksomhed el- ler statsligt aktieselskab (regnskabsklasse D), som ikke overstiger størrelses- grænserne for regnskabs- klasse C (stor)?

Nej

Nej

Nej

Stor virksomhed efter stør- relsesgrænser for regn- skabsklasse C (stor)?

Ja

► to på hinanden følgende regn- skabsår overskrider to ud af tre af kriterier efter forslag til nye størrelsesgrænser: ► Balancesum: 195 mio. kr. ► nettoomsætning: 391 mio. kr. ► antal ansatte: 250

Virksomhed er etableret i (EU) eller har værdipa- pirer noteret på et regule- ret marked?

► to på hinanden følgende regn- skabsår overskrider to ud af tre af kriterier efter forslag til nye størrelsesgrænser: ► Balancesum: 195 mio. kr. ► nettoomsætning: 391 mio. kr. ► antal ansatte: 250

1) Mulighed for at udskyde til 2028

Ikke etableret i EU

2028 2) (aflægges i 2029)

Nej

Mindst ét datterselskab i EU, som er stor C eller børsnoteret?

Modervirksomhed uden for EU har væsentlig aktivitet i EU? (mere end 150 mio. EUR i omsætning)

Ja

Ja

2) Visse overgangsregler indtil 6. januar 2030

Nej

Nej

Mindst én EU-filial med væ- sentlig aktivitet (mere end 40 mio. EUR i omsætning)

Nej

Som det fremgår, indebærer direktivet en trinvis indfasning, hvor først de store børsnoterede virk- somheder og store statslige aktieselskaber med over 500 ansatte er omfattet. Dernæst omfattes de øvrige store virksomheder (børsnoterede og ikke-børsnoterede), og til sidst de små børsnote- rede virksomheder (med undtagelse af mikrovirksomheder). Idet indfasningen af CSRD sker trinvist, medfører dette også, at den tidligere § 99 a (baseret på NFRD) udfases trinvist i takt med indfasningen af den nye § 99 a (CSRD). For eksempel vil store ikke-børsnoterede virksomheder skulle anvende den gældende § 99 a frem til ikrafttræden af CSRD for regnskabsåret 2025. Som led i EU-Kommissionens bestræbelser på at reducere europæiske virksomheders administra- tive byrder og som følge af den stigende inflation er det ligeledes vedtaget at hæve størrelses- grænserne i årsregnskabsloven for omsætning og balancesum med 25 %. Det betyder, at en række danske virksomheder vil gå et trin ned i regnskabsklasse, og dermed vil færre virksomheder end først antaget blive omfattet af de nye krav om bæredygtighedsrapporte- ring. Virkningstidspunktet for de nye størrelsesgrænser er 1. januar 2023 med tilbagevirkende kraft, og virksomhederne skal således vurdere, om de er omfattet med udgangspunkt i de nye størrelsesgrænser.

En trinvis indfasning

Tidligere § 99 a udfases trinvist

Forhøjelse af størrelses- grænser

EY | Indsigt i bæredygtighedsrapportering | 15

Made with FlippingBook Online newsletter maker