Kapitel 2 Omfattede virksomheder
Børsnoterede mikrovirksomheder bliver ikke omfattet af de nye krav om bæredygtighedsrappor- tering.
Lovens § 107 e giver mulighed for, at små og mellemstore børsnoterede virksomheder, der er omfattet af § 99 a, kan begrænse deres bæredygtighedsrapportering i overensstemmelse med de for små og mellemstore virksomheder til enhver tid relevante standarder for bæredygtighedsrap- portering. Efter bestemmelsen vil bæredygtighedsrapporteringen kunne begrænses til oplysningerne i § 107 e, nr. 1-5. Bestemmelsen skal ses som en undtagelse til hovedreglen for bæredygtigheds- rapporteringen i § 99 a. Reglen skal ses i sammenhæng med, at små og mellemstore børsnoterede virksomheder, der ud- arbejder årsrapport efter reglerne i regnskabsklasse D, i stedet for at rapportere i overensstem- melse med ESRS-standarderne vil kunne begrænse deres bæredygtighedsrapportering til de stan- darder, der vil gælde for små og mellemstore virksomheder, der er børsnoterede, og som vil blive fastsat af Kommissionen ved delegerede retsakter. Disse er under udarbejdelse af EFRAG og kan tilgås via link i appendiks 1. Erhvervsstyrelsen har eksplicit bemærket i høringsnotatet, at en børsnoteret SMV'er, som er mo- dervirksomhed i en stor koncern, omfattes af kravene om konsolideret bæredygtighedsrapporte- ring, jf. ovenfor.
Standarder for små- og mellemstore SMV
2.1.2 Statslige aktieselskaber
I henhold til lovbemærkningerne omfattes statslige aktieselskaber, som er en særlig dansk virk- somhedsform, ligeledes af den nye bæredygtighedsrapportering i årsregnskabsloven, selvom de ikke eksplicit er omfattet af bæredygtighedsdirektivet. Det samme er i øvrigt gældende for fx er- hvervsdrivende fonde, jf. nedenfor. For statslige aktieselskaber gælder en indfasning på samme måde som for børsnoterede virksom- heder. Har virksomheden på balancetidspunktet et gennemsnitligt antal heltidsbeskæftigede på mere end 500, er det statslige aktieselskab omfattet for 2024, mens store statslige aktieselskaber under denne grænse er omfattet fra 2025. Et statsligt aktieselskab, der har værdipapirer optaget til handel på et reguleret marked i et EU- /EØS-land, skal følge reglerne for børsnoterede virksomheder, hvor disse regler afviger fra reg- lerne, der gælder for statslige aktieselskaber.
Statslige aktieselskaber
Et datteraktieselskab, der kontrolleres af et statsligt aktieselskab, anses ikke for at være et stats- ligt aktieselskab og skal derfor anvende reglerne ud fra sin "egen" regnskabsklasse.
Der foreligger generelt ikke tilsvarende krav for statslige anpartsselskaber og kommunale aktie- selskaber. Disse selskaber vil derfor ikke være pligtig til at aflægge årsrapport efter regnskabs- klasse D, men kan aflægge årsrapport efter egen regnskabsklasse baseret på virksomhedens stør- relse. Er virksomheden således omfattet af C (stor), er virksomheden omfattet af § 99 a.
Statslige anparts-
selskaber og kommunale aktieselskaber
2.2
Ikke-børsnoterede store virksomheder
Rapportering for store virksomheder, der ikke er børsnoterede, gælder for regnskabsår, der star- ter 1. januar 2025 eller senere.
Ændrings- loven, § 13, stk. 3
Det er interessant, at EU har tilnærmet sig den danske "overimplementering" af NFRD, hvor § 99 a i en årrække har været gældende for store danske virksomheder omfattet af regnskabsklasse C (stor). Disse danske virksomheder har således i en årrække rapporteret om samfundsansvar. Den primære ændring for disse virksomheder bliver således indholdet af rapporteringen, der som
EY | Indsigt i bæredygtighedsrapportering | 17
Made with FlippingBook Online newsletter maker