Indsigt i bæredygtighedsrapportering - 1. udgave

Kapitel 2 Omfattede virksomheder

I henhold til bestemmelsen er det en betingelse, at den konsoliderede bæredygtighedsrapportering er udarbejdet i overensstemmelse med EU's standarder for bæredygtighedsrapportering, eller på en måde, der af Kommissionen er vurderet at være ligeværdig med de europæiske standarder. Ved redaktionens slutning var der endnu ikke offentliggjort beslutninger herom. Er modervirksomheden etableret uden for EU/EØS er det tillige en betingelse, at dattervirksomhe- den sammen med sin egen årsrapport skal indsende modervirksomhedens konsoliderede bæredyg- tighedsrapportering og erklæring om bæredygtighedsrapportering i overensstemmelse med års- regnskabslovens § 138. Det fremgår af § 99 a, stk. 9, nr. 3, at anvender en dattervirksomhed undtagelsesbestemmelsen, skal de oplysninger, der fremlægges i henhold til taksonomiforordningen vedrørende aktiviteter udført af dattervirksomheden, herunder dens dattervirksomheder, være indeholdt i dattervirksom- hedens ledelsesberetning, eller, hvor rapporteringen udføres i et land uden for EU/EØS, være in- deholdt i modervirksomhedens konsoliderede bæredygtighedsrapportering.

Loven præciserer desuden, at undtagelserne for dattervirksomheder ikke finder anvendelse for store virksomheder, der har værdipapirer optaget til handel på et reguleret marked i et EU-/EØS- land.

En børsnoteret datter- virksomhed

I forbindelse med lovændringen præciseres det, at undtagelserne for at aflægge koncernregnskab i § 112 gælder uafhængigt af undtagelserne for at aflægge konsolideret bæredygtighedsrappor- tering. Se dog ovenfor vedrørende erhvervsdrivende moderfonde, jf. afsnit 2.3. En modervirksomhed, hvis øverste modervirksomhed udarbejder konsoliderede regnskaber og konsoliderede ledelsesberetninger, kan således være undtaget fra kravet om at udarbejde et kon- solideret regnskab, men ikke undtaget fra kravet om bæredygtighedsrapportering, hvis den øver- ste modervirksomhed ikke udarbejder konsoliderede bæredygtighedsrapporter.

§ 112, stk. 4

2.6

Virksomheder uden for EU med væsentlig aktivitet i EU

Som en nyskabelse indeholder direktivet regler for virksomheder uden for EU med væsentlig akti- vitet i EU (såkaldte "tredjelandsvirksomheder"). I henhold til lovbemærkningerne er formålet at sikre, at tredjelandsvirksomheder er ansvarlige for deres indvirkning på mennesker og miljø, og at der er lige vilkår for virksomheder, der opererer på det indre marked. Der var i den hidtidige års- regnskabslov ikke regler om tredjelandsvirksomheders dattervirksomheder eller filialers pligt til at udarbejde og indsende en bæredygtighedsrapport, erklæring om bæredygtighedsrapportering og eventuel erklæring til disse. Ændringerne medfører, at for regnskabsår, der begynder den 1. januar 2028 eller senere, vil en dattervirksomhed, der er omfattet efter § 99 a, og som indgår i en koncern, hvor den øverste modervirksomhed ikke er underlagt lovgivningen i EU/EØS, skulle udarbejde og indsende en bære- dygtighedsrapport på vegne af den øverste modervirksomhed, jf. § 137k og §§ 137m-n, i årsregn- skabsloven, hvis koncernens samlede nettoomsætning i EU i de seneste to på hinanden regn- skabsår overstiger 150 mio. EUR, medmindre den øverste modervirksomhed vil have udarbejdet en bæredygtighedsrapport på koncernniveau, der opfylder kravene i § 137m i årsregnskabsloven. Desuden vil en filial af en virksomhed, der ikke er underlagt lovgivningen i EU/EØS, og hvor denne virksomhed eller dennes øverste modervirksomhed ikke har en dattervirksomhed i EU/EØS omfat- tet af § 99 a, skulle udarbejde og indsende en bæredygtighedsrapport vedrørende virksomheden eller den samlede koncern, jf. §§ 137 l-n i årsregnskabsloven, medmindre virksomheden vil have udarbejdet en bæredygtighedsrapport, der opfylder kravene i § 137m i årsregnskabsloven.

Formål

20 | Indsigt i bæredygtighedsrapportering | EY

Made with FlippingBook Online newsletter maker