Indsigt i bæredygtighedsrapportering - 1. udgave

Kapitel 3 Indholdet af bæredygtighedsrapporteringen

3

Indholdet af bæredygtighedsrapporteringen

Introduktion Med ændringerne til årsregnskabslovens § 99 a m.v. er CSRD implementeret i loven. Ændrin- gerne til loven er indarbejdet på en måde, der sikrer, at selve rammerne for bæredygtigheds- rapporteringen så vidt muligt er gengivet i årsregnskabsloven.

Når en virksomhed rapporterer i henhold til standarderne for bæredygtighedsrapportering (ESRS'erne), vil virksomheden opfylde rapporteringskravene i lovens § 99 a.

De meget detaljerede krav i ESRS er ikke implementeret i selve loven. Disse er vedtaget af EU- Kommissionen som delegerede retsakter og er derfor gældende i medlemsstaterne. Virksomhe- dernes pligt til at rapportere efter de til enhver tid gældende standarder for bæredygtigheds- rapportering er dermed tilvejebragt ved at indføre bestemmelser, der direkte henviser til de delegerede retsakter, som løbende vedtages af kommissionen. Det gør, at årsregnskabsloven ikke løbende skal tilpasses med ændringer til standarderne. De i loven indarbejdede bestemmelser er derfor også begrænsede og udtrykker de overordnede rammer og principper. Gennemgangen vil derfor også henvise til ESRS-standarderne, som inde- holder de detaljerede regler og oplysningskrav. I del 2 af denne publikation gives en introduktion til ESRS-standarderne. Et af de krav, som er reguleret i loven, er CSRD's krav om, at bæredygtighedsoplysningerne tydeligt skal identificeres i et særskilt afsnit i ledelsesberetningen, dvs. muligheden for fx at henvise til virksomhedens hjemmeside fjernes. Derudover stiller bæredygtighedsdirektivet krav om, at bæredygtighedsrapporteringen opmærkes i overensstemmelse med ESEF-forordningen.

Formålet med dette kapitel er at beskrive ændringerne til lovens § 99 a, samt øvrige konse- kvensændringer.

Som en nyskabelse skal virksomheder, der har pligt til at udarbejde en bæredygtighedsrappor- tering, lade bæredygtighedsrapporteringen forsyne med en erklæring med begrænset sikkerhed afgivet af en revisor, der efter revisorloven er godkendt til at afgive erklæringer om bæredyg- tighedsrapportering.

Siden 2009 har de største virksomheder i Danmark været forpligtet til at redegøre for deres ar- bejde med samfundsansvar i virksomhedens ledelsesberetning i årsrapporten. Det er frivilligt for virksomhederne, om de ønsker at udarbejde politikker for samfundsansvar. Kravene i årsregn- skabslovens § 99 a betyder, at virksomheder skal redegøre for, om de har en politik, og hvad po- litikken i givet fald går ud på inden for miljøforhold, herunder reduktion af virksomhedens klima- påvirkning, sociale forhold og personaleforhold, respekt for menneskerettigheder samt antikor- ruption og bestikkelse. Efter de hidtil gældende regler skal virksomheden for hvert emne oplyse indholdet af virksomhe- dens politikker for samfundsansvar, hvordan virksomheden omsætter sine politikker for samfunds- ansvar til handling, herunder eventuelle systemer eller procedurer herfor, processer for nødvendig omhu (due diligence) og virksomhedens vurdering af, hvilke resultater der er opnået som følge af virksomhedens arbejde med samfundsansvar i regnskabsåret, og virksomhedens forventninger til arbejdet fremover.

Hidtil gældende regler om samfunds- ansvar

Hvis virksomheden ikke har politikker, skal redegørelsen i givet fald indeholde en klar og begrundet forklaring af de forhold, hvor virksomheden har valgt ikke at have en politik. Dette medfører, at

22 | Indsigt i bæredygtighedsrapportering | EY

Made with FlippingBook Online newsletter maker