Indsigt i bæredygtighedsrapportering - 1. udgave

Kapitel 3 Indholdet af bæredygtighedsrapporteringen

Virksomheder skal i deres ledelsesberetning medtage oplysninger, der er nødvendige for at forstå virksomhedens påvirkning på bæredygtighed, og hvordan bæredygtighed påvirker virksomhedens udvikling, resultater, finansielle position og pengestrømme. CSRD præciserer, at virksomheden skal overveje hvert væsentlighedsperspektiv for sig selv og både skal give oplysninger, der kun er væsentlige fra ét perspektiv, og oplysninger, der er væsentlige fra begge perspektiver. Vurderingen skal foretages ud fra virksomhedens værdikæde og ikke kun virksomhedens egne aktiviteter.

Hvis vurderingen ikke foretages rigtigt, vil det føre til en ufuldstændig rapportering.

EFRAG er som led i deres arbejde med udviklingen af ESRS-standarderne i proces med at udarbejde en vejledning om dobbelt væsentlighed. Vejledningen foreligger ved redaktionens afslutning alene i udkast. Den endelige vejledning forventes offentliggjort senest med udgangen af juni 2024 og kan tilgås via link i appendiks 1.

Vejledninger

Herudover har Erhvervsstyrelsen udarbejdet en dansk ikke-autoritativ vejledning, der findes på Er- hvervsstyrelsens hjemmeside. Begge vejledninger omtales nærmere i kapitel 5.

Det følger desuden af den ændrede § 99 a, stk. 1, at virksomheden skal oplyse om den proces, den har gennemført for at identificere de oplysninger, som er medtaget i rapporteringen, herunder due diligence-processer. Det vil sige, at virksomheden skal oplyse om den vurdering, som virksomheden har foretaget i forhold til hvilke oplysninger, der er væsentlige for at forstå dens påvirkning på bæredygtighedsspørgsmål, og de oplysninger, der er væsentlige for at forstå, hvordan bæredyg- tighedsspørgsmål påvirker dens udvikling, resultater, finansielle position og pengestrømme (det dobbelte væsentlighedsperspektiv). 3.3.2 Oplysningskravene i § 99 a, stk. 1-4 Oplysningskravene i § 99 a, stk. 1-4 skal afgives i overensstemmelse med de for virksomheden til enhver tid relevante standarder for bæredygtighedsrapportering, som fastsat af EU-Kommissionen ved delegerede retsakter (ESRS-standarderne). Disse er nærmere beskrevet i del 2 af denne pub-likation. Loven præciserer, at internationale retningslinjer, protokoller eller lignende vedrørende bæredyg- tighedsrapportering er gældende, uanset at disse ikke foreligger på dansk. I henhold til lovbemærk- ningerne vil disse ikke blive oversat til dansk. De omhandlede retsakter, herunder henvisninger heri, retter sig mod store danske virksomheder og børsnoterede virksomheder, som forudsættes at have det fornødne kendskab til engelsk. De internationale retningslinjer, protokoller eller lignende vedrørende bæredygtighedsrapportering vil bl.a. omhandle GHG-protokollen, der er en internationalt anerkendt standard for opgørelse af CO 2 -emissioner.

Oplysning om proces

ESRS- standarder

skal anvendes, § 99 a, stk. 6

Oversættelse

Baggrunden for ikke at oversætte til dansk er, at en oversættelse vil kunne medføre risiko for fejl og regeldiskrepans.

Med henblik på at give et overblik over strukturen af § 99 a er udarbejdet nedenstående tabel.

§ 99 a

Tabellen indeholder i venstre kolonne selve lovteksten. I højre kolonne har vi medtaget enkelte kommentarer og bemærkninger, der dog ikke er udtømmende for ESRS-standarderne.

Det skal præciseres, at lovteksten skal sætte en ramme for bæredygtighedsrapporteringen, mens ESRS'erne skal udfylde oplysningskravene. Det er således væsentligt at være opmærksom på, at § 99 a på ingen måde er tiltænkt at skulle beskrive alle oplysningskrav, idet disse følger af ESRS'erne. Erhvervsstyrelsen har i sit høringsnotat oplyst, at man har ønsket at gengive direktivets

26 | Indsigt i bæredygtighedsrapportering | EY

Made with FlippingBook Online newsletter maker