Kapitel 3 Indholdet af bæredygtighedsrapporteringen
er en afgørende ressource for virksomhedens udviklingsprojekter. Da denne ressource ikke opfyl- der kriterierne for indregning i balancen, vil værdien heraf ikke blive afspejlet i balancen, som vil vise en lavere værdi end virksomhedens dagsværdi. Det er derfor fundet hensigtsmæssigt at supplere kravene til immaterielle ressourcer, så kravene, ud over at omfatte indregning af immaterielle aktiver, som allerede defineret i årsregnskabsloven, tillige omfatter oplysning om immaterielle nøgleressourcer. Formålet med bestemmelsen er at give investorer en bedre indsigt i forskellen på en virksomheds regnskabsmæssige værdi og dens dagsværdi ved at stille krav til virksomhederne om at rapportere om deres immaterielle nøgleressourcer. Således vil ændringen kunne medvirke til, at investorer kan foretage en korrekt vurdering af virksomheders udvikling, resultater og finansielle stilling på baggrund af virksomhedens aktiviteter. Ifølge lovbemærkningerne skal ledelsesberetningen indeholde en beskrivelse af virksomhedens im- materielle nøgleressourcer. Beskrivelsen skal bidrage til forståelsen af sammenhængen mellem forretningsmodellen og virksomhedens immaterielle nøgleressourcer. Et eksempel på dette kan være en virksomhed, hvis omdømme kan være en afgørende faktor for virksomhedens omsætning, og hvor omdømmet afhænger af kundernes personlige relation til de enkelte medarbejdere. I dette tilfælde vil virksomhedens immaterielle nøgleressourcer være medarbejderens loyalitet til virk- somheden og derved relationen til kunden. Oplysningerne om de immaterielle nøgleressourcer skal have en relation til virksomhedens kerneforretning. Kerneforretning skal forstås som virksomhe- dens løbende aktiviteter.
Hvad skal oplysninger- ne indeholde?
Hvor det er relevant, bør der desuden henvises til oplysninger i bæredygtighedsrapporteringen.
I forbindelse med væsentlighedsvurderingen for beskrivelsen af de immaterielle nøgleressourcer skal der i henhold til lovbemærkningerne tages højde for, hvorvidt forretningsmodellen i afgørende grad afhænger af den pågældende immaterielle nøgleressource, samt om ressourcen skaber værdi for virksomheden. Beskrivelsen skal være retvisende for de forhold, den omhandler, jf. årsregn- skabslovens § 11, stk. 1, 2. pkt.
Væsentlighed
I modsætning til oplysningskravene i § 99 a findes der ikke nogen undtagelse i loven for så vidt angår dattervirksomheder, hvor modervirksomheder inkluderer oplysningerne for koncernen.
Dattervirk- somheder
3.6
Øvrige konsekvensændringer til ledelsesberetningen
Det følger af den hidtil gældende § 99, stk. 1, at ledelsesberetningen skal beskrive virksomhedens videnressourcer, hvis de er af særlig betydning for den fremtidige indtjening, jf. nr. 6, og beskrive virksomhedens påvirkning af det eksterne miljø og foranstaltninger til forebyggelse, reduktion el- ler afhjælpning af skader herpå, jf. nr. 7. Disse to punkter (nr. 6 og 7) er nu ophævet. Ændringen medfører, at virksomheder omfattet af reglerne i regnskabsklasse C (dvs. både stor og mellemstor), ikke længere i medfør af § 99, skal beskrive virksomhedens videnressourcer, hvis de er af særlig betydning for den fremtidige indtje- ning, eller beskrive virksomhedens påvirkning af det eksterne miljø og foranstaltninger til forebyg- gelse, reduktion eller afhjælpning af skader herpå. Ændringen skal ses i sammenhæng med § 99 a og § 99, stk. 2, der kræver oplysninger om bæredygtighed og miljømæssige forhold samt immate- rielle nøgleressourcer.
Viden- ressourcer og påvirkning af det eksterne miljø, jf. § 99, stk. 1, nr. 6 og 7
Som led i lovændringen er det præciseret, at kravet om redegørelse for mangfoldighedspolitikker fortsat vil skulle gælde for store virksomheder, der har værdipapirer optaget til handel på et regu- leret marked i EU/EØS, men at virksomhedens størrelse vil skulle vurderes i overensstemmelse
Mangfoldig- hed, § 107 d
32 | Indsigt i bæredygtighedsrapportering | EY
Made with FlippingBook Online newsletter maker