Indsigt i bæredygtighedsrapportering - 1. udgave

Kapitel 3 Indholdet af bæredygtighedsrapporteringen

med årsregnskabslovens størrelsesgrænser frem for specifikke størrelseskriterier angivet i § 107 d, stk. 1.

Bestemmelsen ændres, så den ikke længere omtaler alder, køn eller uddannelses- og erhvervs- mæssige baggrund, men i stedet eksplicit angiver køn og andre aspekter, som fx alder, handicap eller uddannelses- og erhvervsmæssig baggrund. Ændringen medfører i henhold til lovbemærkningerne, at den fuldstændige fleksibilitet i forhold til, hvilke mangfoldighedsaspekter en virksomhed vælger at redegøre for i dens redegørelse efter § 107d, bliver fjernet, så politikker for ledelsens kønssammensætning altid vil være obligatorisk i en virksomheds redegørelse om mangfoldighedspolitik. Derudover vil ændringen medføre, at han- dicap bliver tilføjet til oplistningen af eksempler på øvrige mangfoldighedsaspekter, som redegø- relsen for mangfoldighed kan vedrøre. I det omfang virksomhedens redegørelse efter lovens § 99 b (kønsmæssig sammensætning af le- delsen) opfylder kravene til redegørelse for mangfoldighed efter § 107 d, kan virksomheden hen- vise til redegørelsen for det underrepræsenterede køn, jf. § 99 b. En virksomhed kan desuden give en samlet redegørelse efter §§ 99 b og 107 d, så længe kravene i begge bestemmelser efterleves. De opsatte mål for mangfoldighedspolitikken og målene, som fremgår af redegørelsen for den kønsmæssige sammensætning af ledelsen, må ikke være modstridende, skal kunne indfries samti- dig og være konsistente.

3.7

Ledelsens ansvar og ledelsespåtegning

Som konsekvens af de ændrede regler om bæredygtighedsrapportering præciseres det nu eksplicit i årsregnskabsloven, at ledelsen har ansvar for den finansielle del af årsrapporten og bæredygtig- hedsrapporteringen. Det er desuden blevet præciseret, at en virksomheds ledelse tillige har ansvaret for, at bæredyg- tighedsrapporteringen kan forsynes med en erklæring om bæredygtighedsrapportering rettidigt i forhold til de frister, der er for indsendelse af årsrapporten til Erhvervsstyrelsen. I ledelsespåtegningen for regnskabsklasse D vil ledelsen fremover skulle erklære sig om, at "bæ- redygtighedsrapporteringen er udarbejdet i overensstemmelse med de i § 99 a, stk. 6 og § 107 e nævnte standarder med de specifikationer, som er er vedtaget i henhold til artikel 8, stk. 4 i EU- Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2020/852". Foruden standarderne om bæredygtighed erklærer ledelsen sig også om de specifikationer, som kommissionen vedtager i henhold til takso- nomiforordningens artikel 8, stk. 4. Erhvervsstyrelsen har i sit høringsnotat oplyst, at bestemmelsen, hvorefter ledelsen i virksomhe- der i regnskabsklasse D skal erklære, at en bæredygtighedsrapportering er udarbejdet i overens- stemmelse med de i § 99 a, stk. 6, eller § 107 e nævnte standarder, er en implementering af æn- dring til gennemsigtighedsdirektivet. CSRD stiller ingen krav til erklæring fra ledelsen i øvrige virk- somheder, hvorfor lovens § 9, stk. 1, nr. 1 fortsat gælder for virksomheder, der ikke er omfattet af regnskabsklasse D. Dette medfører, at ledelsen skal erklære sig om, hvorvidt årsrapporten er aflagt i overensstemmelse med lovgivningens og eventuelle standarders krav samt eventuelle krav i vedtægter eller aftale. Da bæredygtighedsrapporteringen indgår som en del af ledelsesberetnin- gen, vil ledelsen således også (indirekte) erklære sig herom.

Ledelsens ansvar

Særlig omtale i ledelses- påtegning for klasse D

3.8

Revisors erklæring

Efter de hidtil gældende regler skal revisor revidere årsregnskabet og et eventuelt koncernregn- skab, og afgive en udtalelse om ledelsesberetningen. Revisor skal således foretage et såkaldt kon- sistenstjek af ledelsens redegørelse for samfundsansvar, da redegørelsen er en del af

Revisor- erklæring, § 135 c

EY | Indsigt i bæredygtighedsrapportering | 33

Made with FlippingBook Online newsletter maker