Indsigt i bæredygtighedsrapportering - 1. udgave

Kapitel 4 Introduktion til ESRS

4

Introduktion til ESRS

4.1 Generelt CSRD-direktivet sætter de overordnede krav til den nye bæredygtighedsrapportering. Det fremgår af CSRD-direktivet, at kravene skal udfyldes med egentlige bæredygtighedsstandarder, der skal fastsætte de detaljerede krav til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering. EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) har på vegne af EU-Kommissionen fået til opgave at udarbejde udkast til de europæiske bæredygtighedsstandarder (ESRS-standarderne). De endelige europæi- ske bæredygtighedsstandarder skal efter indstilling fra EU-Kommissionen vedtages af EU-Parla- mentet og Rådet. EU-Parlamentet og Rådet har i oktober 2023 godkendt de første 12 ikke-sektor- specifikke bæredygtighedsstandarder.

Standarderne for bæredygtighedsrapportering indebærer, at alle omfattede europæiske virksom- heder skal rapportere efter de samme bæredygtighedsstandarder.

Fastlæggelse af virksomhedernes pligt til at rapportere efter de til enhver tid gældende standarder for bæredygtighedsrapportering tilvejebringes ved at indføre bestemmelser i årsregnskabsloven, der direkte henviser til de delegerede retsakter, som godkender de af EU-Kommissionen udarbej- dede bæredygtighedsstandarder, jf. årsregnskabslovens § 99 a, stk. 6. Formålet hermed er at sikre, at årsregnskabsloven er fremtidssikret mod de ændringer, der løbende vil ske i ESRS'erne. De europæiske bæredygtighedsstandarder (ESRS'er) fastsætter det nærmere indhold af de oplys- ninger, som virksomhederne skal rapportere om. Det første sæt af standarder (12 i alt) blev ved- taget af EU-Parlamentet i juli 2023 og i oktober 2023 af EU-Parlamentet og Rådet og finder an- vendelse for alle virksomheder omfattet af CSRD-direktivet. Standarderne omfatter såkaldte "cross cutting" standarder (ESRS 1 og ESRS 2), som vi i det følgende har oversat til tværgående standarder, samt standarder inden for "Environment" (ESRS E), "Sociale forhold" (ESRS S) og "Governance" (ESRS G). Disse omtales som de emnespecifikke standarder. De endelige ESRS-standarder indeholder væsentlige lempelser i forhold til tidligere offentliggjorte udkast, der skal være med til at reducere den administrative byrde ved implementering. Dette omfatter lempelser gældende for alle virksomheder, fx at virksomheden i de første tre år efter ikrafttrædelsestidspunktet kan undlade detaljeret information om værdikæden – dog så virksom- heden i stedet skal begrunde udeladelsen, herunder med information om, hvor langt man er i pro- cessen for at fremskaffe den nødvendige information. Derudover gælder yderligere lempelser for virksomheder med under 750 ansatte. Det første sæt af standarder er et omfattende værk på mere end 200 sider. Hertil kommer, at EFRAG har udarbejdet udkast til vejledning omkring det dobbelte væsentlighedsprincip og værdi- kæden, som ikke foreligger i endelig version ved redaktionens slutning. Der vil tillige blive udar- bejdet sektorspecifikke standarder. EFRAG har også etableret en Q&A portal på EFRAG's hjemmeside, hvor man kan stille spørgsmål til forståelsen af ESRS'erne, og hvor EFRAG som svar på disse spørgsmål løbende vil udstede yder- ligere vejledning.

Erhvervsstyrelsen har tillige etableret en hjemmeside med vejledninger og en Q&A funktion.

4.1.1 Oversættelse, definitioner og termer I dette afsnit defineres nogle af de vigtige begreber og termer, som vil blive anvendt under beskrivelserne af ESRS'erne.

Erhvervsministeriet har i sit høringsnotat oplyst, at der er udfordringer forbundet med den danske oversættelse af bæredygtighedsstandarderne, og at man fortsat er i dialog med EU-Kommissionen

Oversættelse af ESRS

36 | Indsigt i bæredygtighedsrapportering | EY

Made with FlippingBook Online newsletter maker