Indsigt i bæredygtighedsrapportering - 1. udgave

Kapitel 4 Introduktion til ESRS

EFRAG har etableret en "ESRS Q&A platform", som virksomheder og andre interessenter kan an- vende. Denne platform har til formål at tilbyde vejledning om tekniske spørgsmål til forståelse af ESRS-standarderne. Spørgeren skal selv præsentere et udkast til svar til spørgsmålet ved indsen- delse af formularen. Det bemærkes, at spørgsmål og svar fra denne database ikke er autoritative. Det må dog forventes, at databasen vil have en vis betydning for regulator og for virksomheder ved anvendelse af stan- darderne. I skrivende stund udgør antallet af spørgsmål over 500. Portalen kan tilgås her: EFRAG ESRS Q&A Platform – EFRAG. På specifikke områder har EFRAG udviklet implementeringsvejledninger. Det gælder forståelse af den dobbelte væsentlighedsvurdering og værdikæden samt en oversigt over datapunkter i stan- darderne. Disse publikationer forelå ikke i endelig udgave ved redaktionens slutning, men kan til- gås i udkast her: PUBLICATION OF THE 3 DRAFT EFRAG ESRS IG DOCUMENTS (EFRAG IG 1 TO 3). Erhvervsstyrelsen har også udtalt i forbindelse med lovbehandlingen, at man arbejder på at vejlede virksomhederne om forståelsen og anvendelsen af CSRD-direktivet og ESRS'erne. Erhvervsstyrel- sen havde ved redaktionens slutning offentliggjort vejledninger om ESRS'erne på deres hjemme- side for bæredygtighedsrapportering: Krav om rapportering af bæredygtighed | erhvervsstyrel- sen.dk, og har ligeledes udgivet vejledninger på virksomhedsguiden.dk.

EFRAG Q&A

Implemen- terings- vejledninger

Erhvervs- styrelsen

4.2

ESRS 1

4.2.1 Formål med ESRS-standarderne ESRS 1 indeholder ikke oplysningskrav, men sætter rammerne og de obligatoriske principper for bæredygtighedsrapporteringen, herunder strukturen af ESRS samt rapporteringsområder og rap- porteringskrav. Herudover defineres fx dobbelt væsentlighed og præsentationen af virksomhedens bæredygtighedsrapportering.

Formålet med ESRS 1 er at sætte rammerne for, og beskrive strukturen af ESRS-standarderne.

Formål med ESRS 1

ESRS 1 beskriver tillige de obligatoriske principper, der skal anvendes ved udarbejdelse af bæredygtighedsrapportering i henhold til CSRD, herunder fx dobbelt væsentlighed, anvendt regnskabspraksis, generelle præsentationskrav m.v.

4.2.2 Kategorier af ESRS-standarder

Et af de indledende afsnit i ESRS 1 fokuserer på at beskrive de enkelte kategorier af standarder, og hvordan standarderne relaterer til hinanden.

Kategorier af standarder,

ESRS 1, afsnit 1

► ESRS 1 og ESRS 2 er tværgående standarder (cross-cutting), der gælder for alle bæredygtig- hedsspørgsmål. Det betyder fx, at de finder anvendelse for alle virksomheder uanset branche og uanset om spørgsmålet fx angår klima eller sociale forhold. ► Emnespecifikke standarder: De emnespecifikke standarder omfatter oplysningskrav, der dækker miljømæssige (ESRS E), sociale forhold (ESRS S) og ledelsesmæssige forhold (ESRS G). ► Sektorspecifikke standarder: Sektorspecifikke standarder vil påvirke alle virksomheder inden for en sektor (disse er under udarbejdelse af EFRAG).

ESRS 1 General Requirements , som beskriver de obligatoriske principper, der skal anvendes ved udarbejdelse af bæredygtighedsrapporterering i henhold til CSRD, indeholder ikke nogen direkte oplysningskrav.

ESRS 1

EY | Indsigt i bæredygtighedsrapportering | 39

Made with FlippingBook Online newsletter maker