Indsigt i bæredygtighedsrapportering - 1. udgave

Kapitel 4 Introduktion til ESRS

Det er således vigtigt at at have en grundlæggende forståelse af konceptet omkring på den ene side virksomhedens påvirkninger på mennesker og miljø (indefra-ud), og på den anden side virksomhedens risici og muligheder afledt af væsentlige bæredygtighedsforhold (udefra-ind). Som nærmere beskrevet i afsnit 5.4.3 er der en sammenhæng mellem de to perspektiver, idet de fleste påvirkninger på sigt vil medføre enten risici eller muligheder for virksomheden.

Oplysningskrav

Når virksomheden skal undersøge, hvilke oplysningskrav, der er gældende, fastlægger ESRS 1, at alle oplysningskravene i standarderne – både ESRS 2 og emnespecifikke – er beskrevet i standarden under en overskift benævnt "Disclosure requirements". Hvert oplysningskrav består af en eller flere datapunkter, hvor det præciseres, at et datapunkt også kan være en verbal beskrivelse af et emne. EFRAG har udarbejdet en oversigt over datapunkter, som foreligger i udkast ved redaktionens slutning.

Oplysnings- krav, ESRS 1.16

I henhold til ESRS 1.17 har standardernes bilag (Application requirements), der understøtter forståelsen af standarderne, samme autoritet som andre dele af en standard.

Frivillige eller krævede oplysninger

I forbindelse med identifikation af oplysningskravene er det vigtigt at være opmærksom på de frivillige oplysninger, der med standardens ord er medtaget for at fremme god praksis og skik på området. Når standarden anvender termen "may disclose", er der således tale om frivillige oplysningskrav, i modsætning til "shall disclose", som betyder, at oplysningskravet ikke er frivilligt.

"Shall disclose" eller "may

disclose", ESRS 1.18

Begrebet "shall consider" bruges af standarderne, når virksomheden skal tage højde for visse forhold ved udarbejdelse af rapporteringen.

"Shall consider"

4.2.5 Kvalitative krav til information

Ligesom i finansiel rapportering arbejder ESRS 1 med en række kvalitative "krav" eller egenskaber til den information, der skal indgå i bæredygtighedsrapporten. ESRS 1 definerer, at information i bæredygtighedsrapporteringen skal opfylde visse kvalitative egenskaber, herunder:

ESRS 1.19

relevans (relevance)

► retvisende redegørelse (faithful representation)

► oplysninger skal være sammenlignelige (comparability)

► oplysninger skal kunne verificeres (verifiability)

► oplysninger skal være forståelige (understandability)

Appendiks B til ESRS 1, som ikke er gengivet her, giver yderligere information og beskrivelser af de kvalitative krav til information i bæredygtighedsrapporteringen.

Se Appendiks B til ESRS 1

4.2.6 Dobbelt væsentlighed er styrende for rapporteringen Resultatet af virksomhedens dobbelte væsentlighedsvurdering er bestemmende for de oplysnings- krav, som virksomheden skal medtage i sin redegørelse om bæredygtighed ud fra ESRS-standar- derne, og er således helt afgørende for, hvordan virksomheden forbereder sin rapportering. For eksempel vil der ikke skulle medtages oplysningskrav fra en emnebaseret standard (fx ESRS E3 Water and marine resources ), hvis virksomheden har vurderet, at dette er uvæsentligt.

ESRS 1, afsnit 3

42 | Indsigt i bæredygtighedsrapportering | EY

Made with FlippingBook Online newsletter maker