Kapitel 4 Introduktion til ESRS
Vigtigheden i væsentlighedsvurderingen skyldes, at de 12 ESRS'er som udgangspunkt indeholder mere end 1000 potentielle rapporteringsdatapunkter, men at formålet med væsentlighedsanaly- sen er at få identificeret de oplysningskrav og datapunkter, som er væsentlige for virksomheden, og som derfor skal fremgå af bæredygtighedsrapporteringen.
Grundet betydningen af væsentlighedsvurderingen har vi medtaget dette i et separat kapitel 5, hvortil henvises for en uddybende beskrivelse.
4.2.7 Due diligence
I henhold til ESRS 1 påvirker resultatet af virksomhedens due diligence-proces virksomhedens vur- dering af IRO'er og virksomhedens vurdering af dobbelt væsentlighed.
Due diligence, ESRS 1, afsnit 4
Due diligence er den proces, hvorved virksomheder identificerer, forebygger, afbøder og redegør for, hvordan virksomheden håndterer faktiske og potentielle negative påvirkninger på miljøet og mennesker forbundet med deres aktivitet. Som tidligere omtalt pålægger CSRD ikke virksomhederne en specifik adfærd, idet CSRD er et rap- porteringsdirektiv. ESRS pålægger heller ikke virksomheden en specifik adfærd, men regulerer, at due diligence indgår i virksomhedens væsentlighedsanalyse og stiller krav om oplysninger.
I forhold til virksomhedens væsentlighedsvurdering er dette nærmere behandlet i kapitel 5 og sær- ligt om inddragelse af interessenter.
De helt store virksomheder skal være opmærksomme på Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), der i april 2024 blev godkendt af Europa-Parlamentet. Direktivet går ud over selve rapporteringen og kræver, at ansvarlighed, fremme af menneskerettigheder, beskyttelse af klima og miljø bliver en integreret del af virksomheders governance. Gennemførelsen af CSDDD's bestemmelser skal først anvendes i 2027 af virksomheder med mere end 5000 ansatte, efterfulgt af virksomheder med mere end 3000 ansatte i 2028 og endelig virksomheder med mere end 1000 ansatte i 2029. Virksomheder fra tredjelande er også omfattet, og implementering kommer til at afhænge af den omsætning, tredjelandsvirksomheden genererer i EU. Virksomhedens due diligence er indarbejdet i ESRS 2's oplysningskrav og i de emnespecifikke stan- darder. Det gælder for eksempel, hvordan due diligence integreres i virksomhedens governance- procedurer, hvordan virksomheden engagerer med virksomhedens interessenter, og hvordan ne- gative påvirkninger identificeres og adresseres. 4.2.8 Værdikæden Bæredygtighedsrapporteringen skal omfatte væsentlige påvirkninger, risici og muligheder (IRO'er) på tværs af hele værdikæden fra upstream (fx leverandører) til downstream (fx slutkunder). Vær- dikæden omfatter også indirekte forretningsforbindelser, og ikke kun det første led i værdikæden. Virksomheden skal identificere væsentlige IRO'er i sin dobbelt væsentlighedsanalyse med et fokus på, hvor i værdikæden disse IRO'er opstår. Der er en række oplysningskrav i forbindelse med væ- sentlighedsvurderingen, der ligeledes omfatter IRO i værdikæden. Oplysninger om værdikæden giver anledning til en række spørgsmål, og vi har dedikeret et helt kapitel til at introducere værdikæden, jf. kapitel 6. Dette tager primært udgangspunkt i EFRAG's vejledning om værdikæden, der dog ikke forelå i endelig form ved redaktionens slutning. Vi henvi- ser til vejledningen, som kan tilgås via link i appendiks 1.
Due diligence oplysnings- krav, ESRS 1.61
4.2.9 Tidshorisonter
Rapporteringsperioden for bæredygtighedsrapporteringen skal være den samme som for årsregn- skabet. Med henblik på at kunne opfylde oplysningskravene i ESRS-standarderne og udarbejde en væsentlighedsvurdering, skal virksomheden forholde sig til tidshorisonter for kort, mellem og lang
Tids- horisonter,
ESRS 1, afsnit 6
EY | Indsigt i bæredygtighedsrapportering | 43
Made with FlippingBook Online newsletter maker