Indsigt i bæredygtighedsrapportering - 1. udgave

Kapitel 4 Introduktion til ESRS

Accounting Standards Board) har desuden i skrivende stund et projekt på agendaen om "Climate related and Other Uncertainties in the Financial Statements".

Virksomheden skal beskrive forholdet mellem forskellige oplysninger (Connected information). Som eksempel nævner standarden en forklaring af effekten af virksomhedens strategi på dens finansielle planer og finansielle rapportering, investeringsbehov m.v., eller hvordan ændringer in- den for virksomhedens forsyningskæde kan have en afledt effekt på virksomhedens IRO'er.

Connectivity med årsrapporten, ESRS 1, afsnit 9.2 Direkte og indirekte forbindelse med finansiel rapportering, ESRS 1.124- 126

Standarden taler om henholdsvis "direct connectivity" og "indirect connectivity" mellem bæredyg- tighedsrapportering og finansiel rapportering.

Når bæredygtighedsrapporteringen indeholder beløb eller andre kvantitative oplysninger, og som præsenteres i den finansielle rapportering (direct connectivity), skal virksomheden indarbejde en henvisning til relevante afsnit i årsregnskabet, jf. ESRS 1.124. Hvis beløb eller andre kvantitative datapunkter er enten en sum af eller en del af oplysninger, der præsenteres i virksomhedens årsregnskab (indirect connectivity), skal virksomheden redegøre for, hvordan disse beløb eller datapunkter i bæredygtighedsrapporteringen relaterer til de mest rele- vante beløb præsenteret i årsregnskabet. Denne oplysning skal indeholde en henvisning til regn- skabspost og/eller de relevante noter m.v. i årsregnskabet. Hvis ovennævnte ikke finder anvendelse, skal virksomheden forklare konsistensen af væsentlige data, forudsætninger, og kvalitative oplysninger i bæredygtighedsrapporten med de tilsvarende, der indgår i årsregnskabet. Som eksempel nævnes, hvis kvalitativ information er relateret til til- svarende information i årsregnskabet eller hvis makroøkonomiske forudsætninger er brugt til at oplyse om nøgletal i bæredygtighedsrapporten, og disse ligeledes er relevante for skøn i årsregn- skabet fx i forbindelse med en nedskrivningstest.

Standarden forudsætter, at der er konsistens mellem bæredygtighedsrapport og årsregnskab, og manglende konsistens skal oplyses og forklares, jf. ESRS 1.127.

4.2.14 Lempelser og overgangsregler De endelige ESRS-standarder indeholder væsentlige lempelser i forhold til tidligere offentliggjorte udkast, der skal være med til at reducere den administrative byrde ved implementering. Dette omfatter lempelser gældende for alle virksomheder og yderligere lempelser for virksomheder med under 750 ansatte.

Værdikæden

En tilsvarende lempelse er eksplicit nævnt i årsregnskabsloven, hvor § 99 a, stk. 4 har en særlig indfasning og ikrafttræden. Det må antages, at mange virksomheder vil benytte denne lempelse, som ligeledes er yderligere omtalt i EFRAG's vejledning om værdikæden (VCIG), som vi beskriver i kapitel 6. Overgangsbestemmelserne har til formål at give virksomheder mere tid til at forberede sig på den nye bæredygtighedsrapportering, hvis ikke alle de nødvendige oplysninger vedrørende værdikæ- den er tilgængelige. Overgangskravene er frivillige, dvs. virksomheden kan beslutte, om den øn- sker at anvende dem eller ej, og de gælder, uanset om aktøren i værdikæden er en SMV eller ej. Det er vigtigt at være opmærksom på, at lempelsen ikke fritager virksomheder fra at medtage værdikæden i sin dobbelte væsentlighedsanalyse, men ved at benytte lempelserne kan virksomhe- den reducere dataindsamlingen i de første tre år.

Lempelser vedrørende værdikæden

EY | Indsigt i bæredygtighedsrapportering | 51

Made with FlippingBook Online newsletter maker