Kapitel 4 Introduktion til ESRS
Lempelserne gælder for alle virksomheder, og herudover er der indført lempelser, der kun gælder for virksomheder med under 750 ansatte:
► For alle virksomheder: at virksomheden i de første tre år efter ikrafttrædelsestidspunktet kan undlade detaljeret information om værdikæden, dog skal virksomheden i stedet begrunde ude- ladelsen, herunder med information om, hvor langt man er i processen for at fremskaffe den nødvendige information (ESRS 1, afsnit 10.2) ► For virksomheder med under 750 ansatte gælder herudover de lempelser, der fremgår som en del af appendiks C i ESRS 1, som er en liste over overgangsbestemmelser. Disse er særskilt markeret i oversigten nedenfor.
Ovenstående betyder, at når virksomheden oplyser om politikker, handlinger og målsætninger, kan virksomheden begrænse oplysninger til information, som er tilgængelige internt i virksomheden og fra andre offentligt tilgængelige kilder.
Politikker, handlinger og målsætninger, ESRS 1.133
Når virksomheder oplyser nøgletal, skal virksomheden ikke medtage upstream- eller downstream- information fra værdikæden. Dette gælder dog ikke visse datapunkter fra anden EU-lovgivning, som nævnt i ESRS 2, appendiks B.
Nøgletal, ESRS 1.133
For det fjerde år skal virksomheden medtage information fra værdikæden. Det betyder, at for en stor C-virksomhed, der implementerer standarderne for regnskabsåret 2025, vil værdikæde infor- mation skulle medtages i 2028.
Når de tre år er gået, ESRS 1.135
Det er i den forbindelse interessant, at CSRD eksplicit nævner, at den information, som en virk- somhed skal medtage fra en "SME undertaking" i sin værdikæde, ikke skal omfatte mere end, hvad de kommende SMV-standarder kræver af den pågældende leverandør eller forretningsforbindelse. Denne undtagelse benævnes ofte som "LSME" cap, og har til formål at begrænse byrden for de små børsnoterede virksomheder. EFRAG's vejledning om værdikæden bemærker, at standarden for disse SMV'er fortsat er under udarbejdelse. Der må forventes mere vejledning på dette område, når standarderne bliver endelige.
Begrænsning vedrørende SMV, VCIG afsnit 2.6
For de virksomheder, som vælger at bruge lempelserne, nævner EFRAG's vejledning eksempler på, hvad virksomhederne kan fokusere på i den mellemliggende periode for herved at blive klar til rapportering om værdikæden:
VCIG 59-60
► Inddragelse af interessenter og andre forbedringer til væsentlighedsvurderingen
► Forbedring af it og processer til indsamling af data
► Ændringer til juridiske aftaler med aktører i værdikæden i forhold til politikker, målsætninger og løbende dataindsamling ► Indsamle yderligere viden om værdikæden, dens aktører og tilhørende impacts og afhængig- heder.
Virksomhedsspecifikke oplysninger
Behovet for virksomhedsspecifikke oplysninger vil sandsynligvis falde i takt med bl.a. fremtidige vedtagelser af sektorspecifikke standarder. Derfor kan en virksomhed anvende visse lempelses- muligheder med henblik på de virksomhedsspecifikke oplysninger. For de første 3 år kan virksomheden vælge at rapportere oplysninger, som virksomheden har med- taget i tidligere år, eller information baseret på andre referencerammer eller best practise (såsom fx GRI eller branchespecifikke standarder).
Virksomheds- specifikke oplysninger, ESRS 1, afsnit 10.1
52 | Indsigt i bæredygtighedsrapportering | EY
Made with FlippingBook Online newsletter maker